Sevgili okurlarım;
Bu ay, Zaferler ayı olduğu gezi notlarıma önemli bir yeri sizlere anlatmayı uygun gördüm: Malazgirt Meydanı’nı.
Biliyorsunuz, Malazgirt Meydan Savaşı 26 Ağustos 1071’de Malazgirt ovasında meydana gelmiş… Selçuklu Sultanı Alparslan ve Doğu Roma
İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşen bu savaş, aslında Müslüman Türklere yeni yurt olmasını sağlamış önemli bir meydan savaşı olarak tarih kayıtlarına geçmiş.
MALAZGİRT NEREDE?
Minik köpeğim Topar’da şimdiden Malazgirt Meydanını merak ediyor olacak ki, heyecanlı bir şekilde kuyruğunu sallıyor.
Hemen balonumuza biniyoruz ve fotoğraf makinemizi hazır tutarak Malazgirt’in resimlerini de çekmeye başlıyoruz.
Peki, Malazgirt nerede? Hemen notumu sizlere aktarayım; Malazgirt bir ilçe… Muş ilinin 6 ilçesinden birisi… Doğu Anadolu bölgesindedir.
Muş, Malazgirt arası 134 Km’dir. Bu mesafe 1 saat 44 dakika sürmektedir. Malazgirt ilçesine bağlı dört bucak görüyoruz.
Aktuzlar, Karahasan, Merkez ve Nurettin olarak isimlendirilmiş. Tabii bunun yanı sıra çok sayıda köy ve mahallesi de olduğunu hatırlatalım.
Yüzeyi, genel olarak çıplak, az meyilli geniş platolar ve ovalar halindedir. Buğday, arpa ürünü bölge halkının başlıca geçim kaynağıdır. İlçe merkezi 2.812 nüfuslu Malazgirt kasabasıdır.
“ZAFER SİZİN OLSAYDI, BANA
NE YAPARDIN?”
Ben tarihe meraklı olduğum için Malazgirt savaşının sonuçlarını da sizlerle paylaşmak istedim.
Malazgirt Savaşından ağır bir yenilgiyle çıkan gururlu imparator, Sultan Alparslan’ın huzuruna geldiğinde utancından başını kaldıramamış. Alparslan, onun bu haline nezaketle karşılık verip oturtmuş ve teselli etmiş. Diyojen, savaş öncesi muazzam ordusuyla Türkleri yeneceğinden
emin olduğunu, aksi bir ihtimali hiç düşünmediğini açıkça dile getirmiş. Sultan Alparslan kendisine “Eğer zafer sizin olsaydı bana ne yapardın?” sorusunu sorduğunda Diyojen, açık konuşamayıp öldürtürüm diyemeyip sadece “Kamçılatırdım” cevabını vermiş.
Alparslan “Benim size ne yapacağımı düşünüyorsunuz?” sorusuna ise bir ümitle “Ya öldürtürsünüz, yahut İslam ülkelerinden birine esir gönderirsiniz. Mümkün görmüyorum ama bekli de affedersiniz” şeklinde cevap verdi. Sultan Alparslan, yenilgiye uğramış bir imparatoru daha fazla aşağılamamak için kendisini affetmiş ve bir antlaşma imzalatmış.
MÜSLÜMANLAR, ROMA’DAN
TAPUYU DEVRALDI
Peki sonra ne olmuş? Diyojen affedilmiş. Ancak ülkesine döndüğünde Türklerden görmediği hakaretlere uğrayıp, hayatını sonlandırmışlar.
Yerine geçen yeni Doğu Roma İmparatoru 7. Mihail Selçuklular ile yapılan anlaşmayı kabul etmese de “Malazgirt Savaşı” Selçuklulara Anadolu’nun
tapusunu vermişti. İlerleyen 20 yıl içerisinde hızla Anadolu içlerine göç hareketleri başlatılarak, İç Asya’daki diğer Türk devletlerinin de göçleriyle bir Türk yurduna dönüşmüş. şimdilik bizden bu kadar. Önümüzdeki sayı nereye gideceğimizi ben bile merak ediyorum.
Hoşça kalın!
İlk yorum yapan olun