Yaşasın! Vücudumuza tatil geldi!

Ramazan ayının gelmesi sadece bizi değil, vücudumuzdaki organlarımızı da çok sevindirir. Çünkü oruç tutmamız, organlarımızın tatil zamanıdır. On bir ay çalışan organlar, bir ay işlerine ara vermiş, dinlenmiş olurlar. Nasıl mı? Vücudumuz büyük bir fabrika gibidir. İçinde çalışan milyonlarca işçi vardır. Ağzımıza yiyecek alıp çiğnemeye başladığımız an sindirim sistemi  faaliyete başlar. Yuttuğumuz yiyecekler yemek borumuzdan geçerek midemize doğru yol alırken, beynimiz mideye sinyaller göndererek uyarır: “Mide çalışanlarının dikkatine! Herkes iş başına, erzak geliyor.” Bunu duyan mide kasları harekete geçer. Mide, kendine özel bir su salgılar. Gelen besinleri bu suyla karıştırır, krem kıvamına getirir. Daha sonra sindirim ince bağırsakta devam eder. İşçiler hızla ayrıştırma işlemine başlar.

Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ayrı ayrı paketlenerek ihtiyacı olan yerlere doğru yola çıkarılırlar. Biz hiç farkına varmayız ama vücudumuzda mükemmel bir ekip çalışması vardır. İnce bağırsakta sindirilemeyen besinler, atık olarak kalın bağırsağa geçer. Dışkı olarak vücudumuzdan çıkar. Sevgili arkadaşlar, sindirim sistemimizdeki faaliyetlerin çok kısa bir özetini anlattık sizlere.

Vücudumuzun bir de, akciğer, karaciğer, böbrekler, kan dolaşımı gibi diğer birimlerini ve çalışmalarını düşündüğümüzde, hayret ve hayranlıkla
Allah’a şükretmemiz gerek. Hayatta kalmamız ve sağlığımız için Allah bize kusursuz bir vücut fabrikası vermiş. Hem de içinde bizim için çalışan milyonlarca işçisiyle beraber. Gelin, bu Ramazan ayında tutabildiğimiz ölçüde oruç tutarak hem bu işçilere tatil yaptırıp sevindirelim. Hem de yaşamamız için bize böyle harika cihazlarla dolu vücudu ve o vücudun istediği gıdaları, erzakları veren, bizi çok seven Yaratıcımıza bol bol şükür edelim.

Mehtap Yıldırım Yükselten

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*