En büyük çocuk hakları savunucusu: Peygamberimiz (asm)

çocuk hakları

Her çocuk, doğar doğmaz çeşitli haklara sahiptir ancak, çocuk hakları kanunlarla güvence altına alınmıştır. Çocuk Hakları Platformları, UNİCEF gibi kuruluşlar dünyanın her yerinde çocuk haklarını savunmaktadır. Her yıl 20 Kasım tarihi, Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

Çocuk hakları deyince aklıma ilk önce Peygamber Efendimiz (asm) geliyor. O, çocukları çok severmiş. Çocuk gördüğünde selam verir, konuşur ilgilenirmiş. Peygamber Efendimiz (asm)’ın peygamberliğinden önce çok kötü bir zaman yaşanıyormuş.
Ne çocukların ne de kadınların hiçbir hakkının olmadığı, güçlünün güçsüzü ezdiği, öldürdüğü, çok cahil insanların bulunduğu bir zamanmış. Özellikle kız çocukları uğursuz ve kötülük sebebi olarak görülüp doğar doğmaz kuma gömülerek öldürülürmüş. Peygamber Efendimiz (asm) tüm bu kötülüklere son vermiş. Kendi kızları doğduğunda çok sevinmiş. Kızları ile hep ilgilenmiş, oyunlar oynamış, onları Mekke sokaklarında omzunda gezdirmiş.

Çocukların en küçük üzüntüsüyle bile yakından ilgilenirmiş. Bir gün kuşu öldüğü için üzülen çocuğu ziyarete gitmiş, teselli etmiş. Müslüman olmayanların çocuklarına bile çok iyi davranır, devesinde gezdirirmiş. Savaşlarda Müslüman olmayan düşman çocukların zarar görmesini, öldürülmesini yasaklamış. Bir şey ikram ederken hep çocuklara öncelik verirmiş. Çocuklara hiç kızmaz, onlara kızan ve oyunlarına karışan büyükleri ikaz edermiş.

Canımız, sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa (asm), ilk ve en büyük çocuk hakları savunucusudur.

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*