Çöl… Kutup… Kızıl… Tilki…si

Çöl tilkisi, kızıl tilki ile buluşacakları yere nihayet gelmişti. Önce etrafı iyice dinledi. Vücuduna göre epey kocaman olan kulakları ile bunu çok iyi yapabiliyordu. Çok iyi duyan kocaman kulaklarını salladı, seslere odaklandı. Arkadaşı kızıl tilkinin küçük kulaklarına çok özense de bu kulaklar onun çok işine yarıyordu. Mesela çöl kumunun altındaki en ufak sesleri bile bu kulaklar sayesinde duyuyordu. Böylece avını kolaylıkla yakalıyordu. Kumun altındaki yuvasında onu sıcaktan koruyan yine kocaman kulakları idi. Uzaktan gördüğü uzun, gösterişli, tüylü kuyruğu hemen tanıdı. Kızıl tilkinin bu kuyruğunu nerede olsa tanırdı. Bir keresinde yine böyle bir buluşma sırasında ani, soğuk bir rüzgar esmişti. Kızıl tilki hem kendini hem çöl tilkisini bu uzun ve tüylü kuyruğa sararak soğuktan korumuştu. İkisi de tilkiydi ama özellikleri birbirinden farklıydı. İyice yaklaşan kızıl tilkinin yanında bir tilki daha olduğunu fark etti. Gülümsüyordu, pençelerini sallıyordu görülmek ister gibi. Tanıyor muydu? Hafızasını yokladı ama daha önce hiç beyaz tüylü bir tilki görmemişti. Çok şaşkındı. “Merhaba” deyince sesinden onun kutup tilkisi olduğunu anladı. Şaşkınlığı daha da artı. “Tüylerin neden beyaz? Daha önce görüşmelerimizde kürkün hep koyu kahverengiydi.”

Çöl tilkisi ne bilsin kış geldiğinde kutup tilkilerinin tüylerinin beyaza döndüğünü. Kutup tilkisi “Çünkü seninle kış mevsiminde hiç görüşmedik.”dedi. “Sonbahar gelince kürküm değişmeye başlar. Kahverengi kılların arasından beyaz kıllar çıkar. Kış geldiğinde kürküm bembeyaz olur. Bu kürk beni onu soğuktan daha iyi korur. Ayrıca karda kamuflaj olur rahatça gezinirim” Kızıl tilki buluşmaya onu da getirmişti çünkü kutup tilkisinin yaşadığı yerler küresel ısınma nedeniyle iyice ısınmış kar ve buz azalmıştı. Kutup tilkisi nerdeyse yaşayamaz hale gelmişti. Hayvanlar aleminin zeki canlıları olarak birlikte bu duruma bir çözüm bulabilirlerdi belki. Üçü de tilkiydi ama üçü de farklıydı. Bu farklılıklar sayesinde her birinin de bulacağı çözüm de değişik olacaktı. Kızıl tilkinin gösterişli kuyruğu, çöl tilkisinin keskin kulakları, kutup tilkisinin sert soğuklara bile dayanabilen vücut yapısı. Bazen birbirlerinin özelliklerine imrenip neden kendilerinde olmadığını sorgulasalar da farklı özellikleri yaratan Allah’a şükrettiler.

Hikayede geçen tilki türleri kadar tilki origamisi katlayın. Origamileri tilkilerin özelliklerine göre boyayın. Tilkilerin yaşadıkları ortamların resimlerini yapıp origamilerinizi yapıştırın. Arkadaşlarından farklı olarak hangi özelliklerin var düşün.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*