Dünya Çocuk Hakları Günü: Madem hakkım var, istemek hakkım!

çocuk hakları

Ey insanlık!

Ben dünyanın en masum varlığıyım.

Dinim, dilim, ırkım ile tüm ayrıcalıklar fark etmeksizin benim de temel haklarım olduğunu biliyorsun. Yani, dünya üzerinde yaşayan her çocuk kadar benim de haklarım var!

Bunlar; sağlık, barınma ve eğitim olduğu kadar, hayatta kalmak, şartların iyileştirilmesi ve barış içinde yaşamak olarak hatırlatmak isterim.

** *

Sorarım size;

Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak belirlendiyse, neden hala savaş, yoksulluk ve yaşam mücadelesi veren arkadaşlarımız dünyanın dört bir yanında acı çekiyor?

Bizim yetişkinlerden daha farklı ihtiyaç ve haklara sahip olmamız belirtilmedi mi yoksa?

Peki, bizim haklarımızı güvence altına almayı hedeflemiş ve taraf devletlerin 54 maddeden oluşan sözleşme maddeleri hiçbir anlam ifade etmiyor mu?

Yoksa toplanan 193 ülke tarafından imzalanan bu sözleşmenin hiçbir geçerliliği yok mu? Bu devletlerin kendi iç hukuklarında gerçekleştirecekleri düzenleme ve değişimleri kontrol etmek ve her beş yılda bir değişiklikleri yayımlamak için oluşturulan Çocuk Hakları Komitesi boş sandalyelerden mi ibaret?

Ey insanlık!

Sizden,

“Eğitim Hakkı”mı istiyorum; mademki demokrasi ile yönetilen her ülkede eğitim, toplumun her ferdine sunulan bir haktır, istiyorum.

Sizden,

“Mesleğimi Seçme Hakkı”mı istiyorum; üniversitede okuyamayanlar için okul sonrasında yapmak istediğim mesleği seçme hakkına sahibim, istiyorum.

Sizden,

“Fikirlerimi Geliştirme ve Beyan Etme Hakkı”mı istiyorum; bilgisayar ve internet gibi teknolojik aygıtları verimle şekilde kullanmak, kitap okumak, araştırma yaparak kendi fikirlerimi geliştirmeyi, istiyorum.

Sizden,

“Mahremiyet Hakkı”mı istiyorum; bu hakkımla evde, kendime ait bir odam bulunmalı, aile üyelerim ve yetişkinler odaya girmeden önce kapıya vurmalı ve izin istemeli. Kişisel eşyalarımın karıştırılmamasını bir fert olarak önemsiyor ve saygı görmek istiyorum.

Sizden,

“Şiddetten Korunma Hakkı”mı istiyorum; her devlet çocukları şiddetten korumakla yükümlüdür. Fiziksel ve duygusal şiddet görmek, kaçırılmak ve satılmak istemiyorum. Devletin çocuk ticaretine karşı gerekli tedbirler almasını, istiyorum.

Sizden,

“Barınma Hakkı”mı istiyorum. Temel haklarımdan biri olan barınma hakkım, Anayasada “Barınma hakkı, evde bulunma hakkı” olarak tanımlanıyorsa, 18 yaşıma kadar ailemle birlikte yaşamak, istiyorum.

Sizden,

“Dinlenme ve Eğlenme Hakkı”mı istiyorum. Sadece ders çalışmak değil, dinlenmek ve eğlenmeye de hakkım var. Bu hak “oyun hakkı” ve “sosyalleşme hakkı” olarak tanımlanır. Uygun oyunlar teşvik edilmeli, üreticiliğimize katkıda bulunacak ve sosyalleşmemizi sağlamak istiyorum.

* * *

Madem haklarım var o zaman hakkımı istemek hakkım!

Dünya Çocuk Hakları Günü’nü işlediğimiz Kasım sayımıza ulaşmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*