Spor Yap, Dinç Kal!

Ne demiş atalarımız; “Boş duranı Allah sevmez.”

Yaz tatili boyunca, boş durmak yok. Her günümüzü hem sağlıklı değerlendirmek, hem de spor yaparak meşgul etmek mümkün.

Peki ama nasıl?

Peygamber Efendimizin (asm) hayatında sporun önemli bir yeri olduğunu görmekteyiz.

Özellikle Efendimiz’in bizzat kendisinin yaptığı spor ve dalları ve biz Müslümanlara tavsiyelerde bulunması çok önemlidir.

Peygamberimizin bizzat meşgul olduğu ve teşvik ettiği spor türlerini söyleyelim mi:

Güreş, koşu, yarış, at-deve yarışları, yüzmek ve ok atmak.

Şaşırdınız değil mi?

Dahası; bu spor faaliyetlerini ferdi olarak veya toplu halde izler ve kazananları ödüllendirirdi.

Siyer kaynak eserlerine baktığımızda Peygamberimizin (asm) Rükâne’den başka bazı kimselerle de güreştiği, gençlik çağına gelmiş olan sahabe çocuklarının askere alınmaları için her sene düzenlenen merasim sırasında birbirleriyle güreştikleri söylenir. Hatta, Hz. Hasan ve Hüseyin’in de Resûlullah’ın huzurunda güreş tuttukları yer almaktadır.

YÜZME, ATICILIK VE BİNİCİLİK

Yüzmeyi çocukluk yaşlarında öğrenen Efendimiz atıcılık, binicilik ve koşunun yanı sıra yüzmenin de öğrenilmesi ve öğretilmesini tavsiye etmiştir.

Hatta bir babanın evladına karşı görevlerinden söz ederken onları helâl rızıkla beslemek ve yazıyı öğretmenin yanısıra atıcılık ve yüzme öğretmeyi de ifade etmiştir.

Bu tavsiyeler sonucudur ki, Hz. Ömer, gerek hutbelerinde Medine halkına, gerekse Vali ve ordu kumandanlarına gönderdiği mektuplarda, “atıcılık, binicilik, yüzme, koşu” gibi sportif faaliyetlere önem verilmesini emretmiştir. Dahası bunların çocuklara öğretilmesini istemiştir.

KUVVETLİ MÜ’MİN OLABİLMEK İÇİN: SPOR

Kabul edelim ki, spor insan hayatında çok önemli bir yer tutar. Sağlıklı bir hayat için spor ve egzersiz yapmak mecburidir. Hatta modern tıp, fizik tedavi başta olmak üzere birçok hastalıklar için çeşitli spor dalları birebir reçete gibidir denebilir.

Güzel dinim, insan sağlığı için spor yapmayı teşvik etmiştir.

Peygamberimiz; “İnsanların iki büyük nimetin, sağlık ve boş vaktin kıymetini bilmediklerini” (Buhari) belirttikten sonra, “Kuvvetli mü’minin zayıf mü’minden hayırlı olduğunu” (Müslim, İbn-i Mace) buyurmuş ve bunun yollarından biri olarak da sporla uğraşmayı tavsiye etmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*