Bu ezan, bu vatan, bu bayrak

Mehmet Akif Ersoy’u İstiklal Şairi yapan ruh, ondaki sarsılmaz iman ve milletin değerlerini kendi ahlakı ile birleştirmiş bir karaktere sahip olmasındandır diyebiliriz.

Akif, hayatı boyunca, haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, esarete, cehalete, tefrikaya (ayrılığa) karşı imanın, ahlakın, istiklalin, hürriyetin, kardeşliğin mücadelesini vermiş sapasağlam bir karaktere sahipti.

Milli hasletlerimiz, duygularımız Akif’in mısralarında apaçık bir şekilde ortaya konulmaktadır.

İstiklal Marşı neden güçlü, tarihsel bir şuur ve gelecek öngörüyor sizce? Çünkü tarif ettiği milleti dünya ve tarih gerçekliğiyle yüzleştiriyor. Sonra dünyaya ve tarihe yön verecek değerlerin yaşatılmasını ileri hedef olarak gösteriyor.

Bu nedenle İstiklal Marşı’nın edebi ihtişamının yanı sıra, tarihsel stratejik önemi de var oluş mücadelesi bakımından çok kıymetlidir. Bizi biz yapan değerleri son derece yüksek düzeyde bir ustalıkla ruhumuza nakış nakış dokumaktadır Akif… Bu vatan bu rüzgarla, rüzgar bu bayrakla, bayrak marşla, marş ezanla, ezan vatanla ve en nihayetinde bu millet, toplamda bir bütünü içermektedir.

*

İstiklal Marşı, sanki kelimeleri sözlükten alınan bir dille değil, şehitler dünyasının diliyle ve her kelimesi kanla, ateşle yazılmış gibidir. Yazılacak değil, ancak yaşanacak bir destandır.

Bu yüzden Akif, “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” derken, o süreçte yaşanan imkansız zorluklarını göz önüne alıp “Bir daha böyle şiir yazamayacağını” ima ederek, marşın duygu yoğunluğunu ve şiirin eşsizliğini ifade etmiştir.

Dil bakımından İstiklal Marşı, Türkçenin bütün inceliklerine ve ifade gücüne sahiptir. Her mısra, millî ruhu esarete karşı kuvvetli bir hürriyet ateşiyle harekete geçirmiş, geçirmektedir.

*

İstiklal Marşı, hasta adam diye nitelenen, nefesi kesildi, sesi soluğu tükendi, gücü kuvveti bitti, imkanı kalmadı diyen güçlere karşı, bu milletin kendi külleri arasından doğup tekrar, büyük bir iman duygusuyla muhteşem dönüşünü simgeler.

Tarihin dışına sürülmek istenen bu millet, tarihin içinde yerini aldı.

Yurdumuzda tüten en son ocak bile kalsa, esarete teslim olmadığımızı tüm dünyaya gösterdik.

Millet olarak ortak inancımızı, değerimizi, idealimizi, umudumuzu hiç kaybetmedik.

İstiklal Marşı, bizim mutabakat metnimiz, tarihsel sözleşmemiz ve manifestomuz olarak kıyamete kadar baki kalacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*