Güneş bize ne diyor? (2023/02)

güneş

Bir zamanlar insanoğlu Batlamyus teorisine sahip çıktı, bocalayıp durdu. Güneş’in görünürdeki hareketine aldanarak Dünyayı sabit, Güneş’i de onun etrafında dönüyor sandı.

Batı’da bir Galile çıktı, aksini savundu. Ona göre Güneş sabitti, Dünya güneşin etrafında dönüyordu.

Galile’nin 16-17. yüzyılda savunduğu bu tez, benimsendi.

Oysa İslam âlimleri, Galile’den 7-8 yüz yıl önce aynı tezi ortaya atmışlardı. (9. ve 10.yüzyıllarda)

Şimdi ilim bir basamak daha ilerledi. Güneşin bütün sistemiyle birlikte hareket ettiğini söylüyor. Güneşimiz saniyede 20 kilometre (saatte 72 bin km.) bir hızla Hercules ve Lyra takımyıldızları arasında bulunan Vega yıldızına doğru hareket etmek- tedir. Farkında olmadan bir günde 2 miyon kilometreye yakın yol alıyoruz.

İlim dilinde güneşin saniyede 20 kilometre hızla yol aldığı bu yörüngeye “Solar apex” denilmektedir. Bu kafileye sadece gezegen- ler, meteorlar, kuyruklu yıldızlar da katılmakta, bir uğradığı yere bir daha uğramamak üzere uçup gitmektedirler. Güneş sistemimizin bu hareketi zamanımızın en hassas aletleriyle tespit edilebilmiş ve gökyüzü haritalarında gösterilmiştir. Bu bölgenin haritalardaki yeri (270-30)0 kuzey koordinatı olarak gösterilmektedir. Bunun bu bölgedeki (xi) yıldızının çok yakınında bulunduğu da belirtilmektedir.

Yazının tamamı için Şubat sayımızı kaçırmayın!

Dergimize abone olmak için tıklayın!

işrak resfebe sel sembol şeair-i islam kat'ı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*