Merhaba Okurcan,
Nasılsın? Ben de çok iyiyim. Vakit kaybetmeden yola çıkalım. Bugün ALTÜST LİMANI’na gidiyoruz. Çok komiksin Okurcan. Bu limanda her şey altüst mü olmuş diye soruyorsun. Limana gidince öğreniriz niçin böyle bir isim vermişler bu limana. Bugün yolumuz biraz uzun. Çünkü limana ulaşmak için, önce denizden, sonra da Afrika’daki Chari Nehri üzerinden gideceğiz.
Şu denizin güzelliğine bak, ne kadar da hoş. Biliyorum, sen de denizin mavi sularına hayransın. Bak Okurcan, denizin içindeki yunusları görüyor musun? Ne kadar da sevimliler değil mi? İstersen denizin içini gösteren kamerayı açıp, yolculuk sırasında suyun içindeki balıkları izleyebilirsin.Önce kameramızı ayarlayalım. İşte oldu, kameramız hazır. Bana gördüğün balıkların isimlerini de söylersen sevinirim. Evet Okurcan, denizin içinde çeşitli balıklar var. Daha önce görmediğin bir balık mı var? Bakayım. O gördüğün fil balığı Okurcan. Bak, filin hortumu gibi hortumu var. Bu balıklar Afrika tatlı su balığıdır. Biraz önce sen fark etmedin ama biz Chari Nehri üzerinde ilerlemeye başladık. Bu balıkların, görüntüsü kadar ilginç bir özelliği daha var.Az miktarda elektrik üretirler ve bu elektriği yem bulmak için kullanırlar. Fil balığını akvaryumda da besleyebiliyoruz. Diğer türlerdeki bazı balıklarla çok iyi anlaşırlar. Ama kendi türlerine karşı barışçıl sayılmazlar. Zarar verebilirler. Eğer fil balığını akvaryumda beslemeyi düşünürsek ya tek başına beslemeliyiz ya da anlaşabileceği balıklarla beslemeliyiz. Ama fil balığını akvaryumda beslemesi oldukça zordur. Doğa- da dibi çamurlu nehirlerde yaşamayı severler.
Okurcan, balıklardan söz açılmışken sana sorayım. Balık yemeyi sever misin? Bazen duyuyorum, balık yemeyi sevmeyen çocuklar oluyormuş. Balıkta hangi vitaminler var Okurcan? Sağlığımız için balık yemek neden gerekli? Bizim evde haftada bir gün mutlaka balık pişer. Annem sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu söyler. Sizde haftada bir gün balık pişiriyor musunuz? O zaman demek ki ikimiz de sağlıklı besleniyoruz. Sağlıklı beslenmek için başka neler yemeliyiz Okurcan? İstersen sana bir kâğıt ve kalem vereyim, oraya yaz. Belki yazdığın notu limana bırakırız. Oraya gelen çocuklar da sağlıklı beslenmenin önemini kavramış olurlar.
Bitirdin mi Okurcan? Bak limana yanaşıyoruz. İnerken dikkat et.
Kural 19: Resfebede bazen heceler veya harfler alt alta yazılmış olur ve en üstteki veya en alttaki yuvarlak içine alınmış olur. Bazen yuvarlak içine almak yerine okla da gösterilebilir. Bu durumda harf veya hecelerin önüne ya da arkasına üst, alt kelimelerini ekleyerek okuyunuz. Resfebeyi okumak için sabırsızlandığını biliyorum Okurcan.
Şimdi de resfebeyi okuyalım.
Limandaki diğer resfebeleri senin okuman gerekiyor. Resfebelerde yazılmış olan hece sayısı önemli değil Okurcan. Keyifli okumalar dilerim.
Harikasın Okurcan. Şimdi de ALTMIŞ DOKUZ sayısının res- febesini yapman gerekiyor. Her zaman olduğu gibi sana ipuçları vereceğim. Kolay gelsin Okurcan.
Adım 1: Alt alta birkaç tane MIŞ yaz.
Adım 2: En alttaki MIŞ hecesini yuvarlak içine al ya da ok ile göster.
Adım 3: Yan tarafa yani MIŞ hecelerinin biraz ilerisine D yaz.
Adım 4: Yanına –>çiz
Adım 5: U yaz.
Adım 6: Z yaz.
CEVAPLAR
ALT ALTA, ALTLIK, ALTAY, ÜST ÜSTE, ALTIŞAR, ÜSTÜN, ALTI, ALTMIŞ, ALTÜST
İlk yorum yapan olun