Son zamanlarda “Değerler Eğitimi” seti kitap ve dergi türü yayıncılık yaygınlaşmaya başladı.
Geçmiş zamanda böylesi bir hassasiyet var mıydı bilemiyorum.
Ancak, öğretilebilir ve öğrenebilen bir olgu olarak anne ve babalar değerlerimizi bugünkü nesile öğretmek arzusuyla yanıp tutuşuyor.
Peki, anne ve baba değerler eğitimi almış fertler mi?
Hayır.
Ama bu günkü çocuklar için özel periyodik değerler eğitim setleri yayınlanmakta ve bu konuda bilgisayar eğitimleri de yaygınlaşmakta.
Peki, “değer” nedir?
Kısaca; bir nesneye, varlığa veya faaliyete, ferdi ve toplumsal açıdan tanınan önem veya üstünlük demek.
İnsan tabii ki, değerleri bilmiş olarak doğmaz. Hangi durumda nasıl davranmamız gerektiğini, içinde yaşadığımız toplumun insanlarından öğreniyoruz. Yani “değerler” konusu her şeyden önce bir eğitim konusudur. Bu eğitim, okullarda verilen derslerden ibaret değil… Bir bakıma, bütün toplumu bir okul ve her insanı da bu okulun hem öğretmeni hem de öğrencisi sayabiliriz.
*
Çocuklarımızın “yardımlaşma, da- yanışma, hoşgörü, misafirperverlik, vatanseverlik, doğruluk, iyilik, temizlik, sevgi, saygı, vesaire….” gibi duyarlı olma, paylaşımcı olmak gibi değerlerinin gelişimini planlı bir şekilde ve etkinliklere yer verilerek eğitilmesi gerekiyor.
Değerler Eğitimi küçük yaşta anne ve babaların çocuklarına örnek olması ve yeri geldikçe anlatarak değerleri aktarmasıyla başlar ve okulda devam eder.
Okullarda karakter oluşumunu etkileyebilecek eğitimin de en iyi şekilde yapılması gerekir. Zira okullar, toplumsal hayatın küçük bir kesitidir.
Toplum içinde olaylar zinciri sonrası ortaya çıkabilecek problemleri çözebilecek bir ortam oluşturmalı. Eşitlik, adalet ve sorumluluk gibi değerler, erken yaşta verilmeli.
Hele hele, sevgi, saygı, dürüstlük, gibi soyut değerler, çocuklara ders gibi değil de günlük hayatın içinde somut örneklerle verilebilir.
Eğitimde, hikaye, okuma, drama ile canlandırma ve sohbet gibi etkinlikler, yaşına uygun bir şekilde aktif hale getirilmeli.
Dini bilgiler, çocukların anlayabileceği şekilde anlatılmalı. Merak uyandırmalı ve çocuk bu bilgiler ışığında hayatına yön vermeli.
*
Özetle bunları yapmak mümkün. Ancak “değerler eğitimi”ni değerlerimizi kaybetmeden kazanmalıyız.
İlk yorum yapan olun