İstanbul’da Bir Uçurtma Müzesi

Uçurtma yapılabilen tek müze: Uçurtma Müzesi

Ülkemizin ilk ve tek, dünyanın ise 22 uçurtma müzesinden birinin İstanbul’da olduğunu biliyor muydunuz? İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nin sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, farklı ülkelerden alınmış birbirinden farklı uçurtma modelleri ile çocukları gülümsetiyor. Sadece uçurtmalara bakmıyorsunuz, isterseniz atölye çalışmalarına da katılarak kendi uçurtmanızı yapabilirsiniz. Biz de bu çocuk dostu müzeye, minik Can Kardeş gönüllüleriyle uçurtma yapmaya gittik. Sen de uçurtmanı yaparak bize katılabilirsin.

Ben bir uçurtma olsaydım…

Uçurtma Müzesi, 2011 yılında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün başlattığı Müzeli Eğitim Projesi’ne uygun konseptiyle, uçurtma yapma eğitimi de veriyor. Uzman eğitimcilerin destekleriyle verilen atölyelere katılarak uçurtma yaptıran tek müze. Can Kardeş gönüllüleriyle gittiğimiz müzede uçurtmalarımızı yaptıktan sonra minikler, “Scamper” dedikleri ağaca “Bir Uçurtma Olsaydın nereye gitmek isterdin? sorusunu cevapladılar. Cevaplar hepimizi gülümsetti: “Ben bir uçurtma olsaydım bulutlara gitmek orada zıplamak isterdim. Gece olunca da bulutların üstünde yatmak isterdim.”, “Bir uçurtma olsaydım, Türkiye’yi ve hatta Dünya’yı dolaşmak isterdim.”

Dünya uçurtma soyağacı hazırlanıyor

2005 yılında Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ni kuran Mehmet Naci Aköz,
bu müzenin yarınki kuşaklara bırakılacak en önemli miras olduğunu söylüyor. Aköz, müze hakkında şunları söyledi: “İstanbul içinde oldukça merkezi konumda olan Üsküdar’ın sahiline yakın Uçurtma Müzesi, bugün için 2 ayrı müze salonu, 3 ayrı atölyesi, 1 uçurtma kütüphanesi ile birlikte toplam 500 m2’lik kapalı alana sahiptir. Müzemiz, faaliyetlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı “Çocuk Dostu Müze” ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sürdürdüğü “Müzeli Eğitim Projesi” kapsamında sürdüren en ideal müzelerden birisidir. Müze, tüm yıl boyu mesai günleri 09:00 – 17:00 arası açık ve giriş ücretsizdir. Tüm mesai günleri uçurtma okulunda
uçurtma eğitimi verilmektedir. Bu çerçevede 2012 yılında başlayan ve halen devam ettirilen proje ile tüm dünya ülkeleri mercek altına alınarak ilgili ülkedeki federasyon, dernekler, kulüpler, müzeler, vakıflar ve uçurtmacılar
ile iletişime geçilerek uçurtma kültürü ile ilgili çeşitli taleplerde bulunularak koleksiyona yeni katılımların olmasını sağlayıp “Dünya uçurtma soyağacı” hazırlanmaktadır.”

Hazırlayan: Kübra Örnek

1 Comment

  1. Ülkemizin ilk ve tek uçurtma müzesi, çocukluğumuzun unutulmaz oyuncaklarından biri olan uçurtmayı inanılmaz ayrıntılarıyla gözlerimizin önüne seriyor.
    Dünyadaki binlerce modelin, yüzlercesini bu müzede görmek mümkün.
    Kesinlikle tavsiye edilir

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*