TABİATIN GÖNÜLLÜ TEMİZLİKÇİLERİ

Dünyamızda milyonlarca belki milyarlarca canlı yaşıyor. Bunların bazıları ormanlarda, bazıları denizlerde, bazıları ise havada hayatına devam ediyor. Bu canlıların olduğu manzaraları seyretmeye doyamıyoruz öyle değil mi? Peki, bu manzaralarda gözümüzü rahatsız eden bir şeyler görüyor muyuz? Denizlerde binlerce balık yaşıyorken nasıl bu kadar temiz kalabiliyor? Peki, ya ormanlar? Ormanlarda da çeşit çeşit kuşlar, tavşanlar, tilkiler ve kurtlar var. Bu kadar kalabalık olmalarına rağmen hiç kir, pis ya da dağınıklık görüyor musunuz? Yoksa bu yerlerin görünmeyen temizlikçileri mi var?

TEMİZLİKÇİ KUŞLAR: OXPECKER
Resimde gördüğünüz kuşların adı Oxpecker. Bu kuşlara temizlikçi kuşlar da diyebiliriz. Bu kuşlar gergedan, fil, zebra gibi hayvanların derilerinin üzerindeki parazit canlılarla beslenirler.
Bu yüzden hayvanlar kuşların üzerlerinde gezinmelerine hatta başlarına konmalarına bile hiç ses çıkarmazlar. Çok sevimliler öyle değil mi?

PALYAÇO VATOZLAR
Akvaryumların olmazsa olmazları palyaço vatozlar popülerliğini yosun temizlemekte başarılı oluşlarına borçlu… Aslında yosunla mücadelede harika işler başardığını söylesek hiç abartmış olmayız.

CESUR ÖRDEK BALIKLARI
Deniz içerisinde yaşayan, büyük balıkların etrafında cesurane bir şekilde dolaşan kimi zamanda bu canlıların ağızlarının içine
kadar girebilen, bu küçük balıklar son derece dikkat çekici değiller mi?
Bu deniz canlıları arasında çok sık rastlanan bu tip ilginç birlikteliklerin nedeni ise, büyük balıkların derilerinde ve ağızlarında bulunan çok küçük canlıların ve de mantarların temizlenmesidir.

YETENEKLİ TEMİZLİKÇİ BALIKLAR
Temizlikçi balıklar büyük balıkların ağzının içine doğru korkusuzca yüzerler ve ölü deri parçalarını temizleyerek balıktaki mantar istilasını durdurmaya yardımcı olurlar.
Temizlikçi balıklar bu gibi yerlerde 8 saat içinde 350 kadar balığı temizleyebilme yeteneğine sahiptirler.
Hayvanlar arasındaki bu karşılıklı dengeyi yaratan Yüce Rabbimizdir. Allah bu canlıların tümünü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri canlılarla birlikte yaratmıştır. Çünkü Allah temiz olanları çok sever.

Tuğba Karakurt

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*