Nice Yıllara Can Kardeş

Çocukluğumuzda dört gözle beklediğimiz, şimdi de aynı heyecanla okuduğumuz Can Kardeş Çocuk Dergimiz, yeni yaşına giriyor. En yaşlı çocuk dergisi olarak 39. Yılında, büyük bir ilgi ile okunmaya devam ediyor. 15 yılı aşkın bir süredir okuru olduğum Can Kardeş’le, benim de çok hatıram var. Daha okumayı bilmezken elimize alır, çizgi romanlara hikayeler yazardık aklımızdan. Uçan Çocuk’la her ay başka diyarlara uçar, sorunlarına çözüm arardık. Çizimlerimizi yollar bir an önce çıkmasını beklerdik. Şimdi ise capcanlı, yepyeni içeriğiyle daha bir göz kamaştırıyor. Başta içimizdeki çocuk olmak üzere, çevremizdeki miniklerle okuyoruz. İçimizdeki cıvıltıyı diri tutan Can Kardeş, iyi ki varsın nice yıllara…

Sevgiyle, emekle bugünlere gelen Can Kardeş Çocuk Dergimiz, 39. yaşına giriyor. İlk yıllarında emeği geçen büyüklerimize “Can Kardeş” hakkındaki düşüncelerini sorduk.

CAN KARDEŞ BİR YUVA

Mustafa Döküler (Yeni Asya Gazetesi Yayın Koordinatörü)

Can Kardeş, gazeteciliğe ilk adım attığım bir yuva benim için. 1981 yılında ofisboy olarak başlamıştım. Can Kardeş’in hazırlığının her sayfasında çalıştım. O yıllarda bugünkü gibi teknolojik imkânlarımız yoktu, ama Can Kardeş’lerimizle çok sıcak bir ilişkimiz vardı. Bu sevgi ve kardeşlik ile her türlü zorluğun altından kalkıyorduk.
Yıllar geçti, zaman içinde editörlüğüne kadar yükseldim.
Bir zamanların Can Kardeş’inin okuyucusu olanlar, daha sonraki yıllarda Can Kardeş için çalışmaya başlıyordu; şimdiki Genel Yayın Yönetmeni Demirhan Kadıoğlu gibi… Başta söyledim. Can Kardeş bir yuvaydı bizim için… Can Kardeşlerimizi ve yayınında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.
Son bir not: Ben hâlâ yayın kurulunda Can Kardeş’in her yeni sayısı öncesinde, sizinle beraberim! 🙂

CAN KARDEŞ DEĞERLİ BİR MİRAS

İbrahim Özdabak (Yeni Asya Gazetesi ve Can Kardeş Yazı İşleri Müdürü)

Can Kardeş yayın hayatına atıldığı 1980 yılından günümüze kadar çocuklarımızın elini sımsıkı tutan akıllı bir kardeştir. Nesilden
nesile aktarılan değerli bir mirastır. Bir zamanlar Can Kardeş okuyucusu olanlar bugün anne-baba oldu. Hatta dede-nine olanlar bile vardır. Çocuklarına veya torunlarına hâlâ Can Kardeş alıyor olmalarıyla ne kadar iftihar etsek azdır.

“İLK”LERİN DERGİSİ: CAN KARDEŞ

Abdullah Eraçıkbaş (Yeni Asya Neşriyat Müdürü)

İlk çalışanlarından biri olmakla iftihar ettiğim Can Kardeş, gençliğimde çocukluğumu yaşatan dergidir. Can Kardeş pek çok ilklerin dergisidir. İman esaslarının çocuk diliyle anlatıldığı ilk dergidir. İlimlerin diliyle Allah’ın isim ve sıfatlarının tanıtıldığı dergidir. Çağın tefsiri Risale-i Nur’un, çocuk ruhlara, anlayacakları dilde anlatıldığı bir dergidir. İlk sayısının kapağını hatırlıyorum: Bir timsahın yutmak üzere olduğu bir çocuk. Bir de kapak başlığı: Çocuklarımızı kurtaralım. Bugün de çocuklar dünden daha büyük tehlikeler altında. O günün sınırlı tehdidine karşılık, bugün binlerce elektronik saldırı ile karşı karşıya. Yani, bugünün çocuklarının Can Kardeş’e daha çok ihtiyacı var. Hep çocuk kalan Can Kardeş’in 39. yılını kutluyor, nice yıllara Can Kardeş diyorum.

CANDAN BİR KARDEŞ

Hayreddin Ekmen (Ressam)

Can Kardeş’le tanışmam lise yıllarına uzanır. Seksenli yıllarda çocuk dergileri lise seviyesine de hitab ediyordu.
Bir okuyucu olarak yıllarca takib ettim. Üniversite yıllarında bile bir okuyucu olarak alır, heyecanla, zevkle okurdum. O zamanlar dergimiz haftalık çıkıyordu.
Pazartesi gününü iple çekiyorduk. Yeni sayıyı elime aldığımda sayfalarını tek tek, içime sindire sindire okurdum. O heyecanlı çocuk rûhu içimizde hep yaşadı. Yıllar sonra okuyucusu olduğum dergide yazıp çizmeye başladım. Bu sevinci tarif etmek mümkün değil. Hakikaten Can Kardeş bir mekteptir, bir yol arkadaşıdır. Her sayıda buluşmak dileğiyle dergimizin yeni yılını tebrik ediyor, bütün Can Kardeşleri Allah’a emanet ediyorum.

CAN KARDEŞ’LE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUM

İsmail Tezer (Yazar)

Can Kardeş’le aynı yaştayım. Ben dünyaya gözlerimi açtıktan sonra o da yayın hayatına başlamış 1980 yılında.
Beraber büyümüşüz. Onunla büyümüşüm. Seksenlerin, doksan başlarının çocuğu olarak şahsen Can Kardeş’imi elimden düşürmediğimi söylemeliyim. Hele Demirhan ağabeyin Bizim Can’ını hiç unutamam. Can ve arkadaşlarının maceraları öylesine heyecan dolu, öylesine sürükleyiciydi ki derginin her sayısını iple çekerdim. Can Kardeş’le irtibatım hiç kesilmedi. O her zaman ‘yakaladı’ beni, hep bir yanımdan tuttu. Sonra bir de baktım ki yazarı oluvermişim. Bu benim için tarif edilmez bir lezzet ve onur. Hâlâ ben de, çocuklarım da onunla büyümeye devam ediyoruz. 39. yılında tebrikler Can Kardeş’im!

Kübra Örnek

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*