“Eğitim Ailede, Öğretim İse Okulda Başlar”

2007 yılında Türkçe öğretmenliğinden mezun olan Ela Nur Turhan, özel bir kolejde çalışıyor.
24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanır.
Biz de bu özel gün dolayısıyla Ela Nur Hanım ile mesleği üzerine konuştuk.

Sizce ideal bir öğretmen nasıl olmalı?

İdeal öğretmen öncelikle mesleğini severek yapmalıdır. Öğrenme / öğretme etkinliklerini iyi planlamalı; eski “geleneksel”
tutumlardan vazgeçip, “öğrenci merkezli” öğretmeye doğru yol almalı; düşünen, sorgulayan, araştıran, eleştiren, çok yönlü okuyan bireyler yetiştirebilmek için öğrencileri etkin kılmalıdır.

Farklı karakterlere uygun, alternatif bir eğitim nasıl verilir?

Eğitim-öğretim geliştirme konusunda öncelikle öğrencilerin çok iyi gözlenmesi gerekmektedir.
Bireysel farklılıklara dikkat edilmelidir. Bu farklılıklar ölçü alınarak sınıflar oluşturulmalıdır. Öğrencilerin yetenek ve ilgilerine dikkat edilmesi ve yapılabiliyorsa küçük yaşlardan itibaren geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Eğitimde otorite mi, sevgi mi esas alınmalı?

Eğitimde otorite her zaman olmalıdır. Fakat bu otoritenin yanında korku değil sevgi-saygı olmalıdır. Çoğu öğrenci sevdiği öğretmenin dersinde başarılı olmuştur. İlgi ve yetenek sevgiyle beslenip gelişir. Öğrencinin gözünün içine sevgiyle bakmalıyız. İlgiyle sevgiyle sırtına dokunmak dahi öğrencinin kendini değerli hissetmesini sağlar.

Türkçe dersini öğrencilerinize nasıl sevdiriyorsunuz?

Öncelikle sık sık karşılaştığım bir durumu paylaşmak istiyorum. “Öğretmenim Türkçe biliyoruz ama neden dersi var?” Türkçe anadilimiz. Duyarak öğrendiğimiz bir dilin özelliklerini ne yazık ki etraftan öğrenemiyoruz. Bu dilin kurallarını bilmeden, başka bir dili öğrenmeniz söz konusu olamaz. Okuduğunu anlayan, anladığını yorumlayan, yorumladığını ifade edebilen bireyler Türkçe’yi bilmekten geçer. Öğrencilerimizi bugünün küçüğü yarının büyüğü olarak görmeliyiz.

Eğitim ve Öğretim arasındaki farkı nasıl tanımlayabiliriz?

Eğitim ve öğretim birbirinden farklı kavramlardır, bireyin birçok anlamda kültürleşme sürecidir.
Eğitim aileden başlar. Öğretim ise okul hayatıyla başlar. Eğitim daha kapsamlıdır hayat boyunca devam eder. Her eğitim öğretim olamaz ama her öğretim eğitimin bir parçasıdır.

RÖPORTAJ/ KÜBRA ÖRNEK 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*