Hayvanlar Buzullarda Nasıl Yaşar?

Merhaba sevgili çocuklar!
Karlı sahillerde ve buzullarda hayatın nasıl olduğunu bilen var mı? Buzullarda yaşayan hayvanları diğer hayvanlardan ayıran özellikler nelerdir? Kutuplarda yaşayan hayvanlar gerçekten de hiç üşümezler mi? İşte bu yazımızda sizin için kuzey kutbu hayvanlarını araştırdık ve bu soruları cevapladık.
Kutuplar oldukça karlı ve buzludur. Sık sık kar fırtınaları olur. Kutup bölgesinde yaşayan canlıların, tropik bölgede yaşayan canlılara göre on kat daha fazla koruyucu bir vücut örtüsüne sahip olması gerekir. Ancak bu şekilde suda ve buzda hayatlarını sürdürebilirler.
Şimdi hazırsanız, soğuğa dayanıklı, ama bir o kadar da sıcakkanlı olan sevimli arkadaşlarımızı tanımaya başlayalım.

Kalın kürklü kutup ayıları

Kutup ayılarının çok kalın kürkleri vardır. Derilerinin altındaki 10 cm’lik yağ tabakası onları soğuktan korur. Allah, bu canlılara özel bir kıyafet giydirmiştir.

Tonton balıklar foklar

Fok balıkları ise hayatlarının çoğunu suda geçirdikleri halde ne suda ne de buzda üşümezler.
Bunun nedeni tıpkı kutup ayıları gibi derilerinin altında kendilerini soğuktan koruyan, yağ dolu özel bir dokunun olmasıdır.
Allah, fokları buzlarla kaplı bir ortamda yaşayacak özelliklere uygun olarak yaratmıştır.

Komik yürüyüşlü tombik kuş; Penguenler

Kutupların en dayanıklı canlılarından biridir.
Hem de vücutlarının neredeyse tamamı tüylerle kaplıdır. Sırtında siyah ya da gri renkli, karın bölgesinde de beyaz renkli tüyler bulunmaktadır.
Üstelik Penguenler de vücutlarının oldukça yağlı olmasından dolayı çok düşük sıcaklıklara dahi dayanabilirler.

Bir deneye ne dersiniz?

İsterseniz gelin hep birlikte, kutuplarda yaşayan canlıların vücutlarındaki yağ tabakasının onları soğuktan nasıl koruduğunu öğrenelim. Hazırsanız deneyimize başlayalım.

Gerekli malzemeler:
-Margarin
-Buz dolu bir kap
-Plastik eldiven

İlk olarak, elimizi eldiven giymeden buz dolu kabın içine sokalım. Sizin de eliniz üşümeye başlamış olmalı. Gerçekten de dondurucu bir soğuk, öyle değil mi? Şimdi de eldivenimizi giyelim ve margarini elimize iyice yayalım. Elimizi tekrar buzlu suya soktuğumuzda, elimizin üşümediğini göreceğiz.
Sonuç sizi de şaşırttı mı?

Tuğba Karakurt

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*