Kore’de gözü “Kara” bir gazi

O, 20’li yaşlarda dünya barışı için ülkesini terk etti. Kore’de savaştı. Çünkü o tarihte Kuzey Kore, Güney Kore’ye saldırdı. Bütün dünya ayaklandı. Uluslararası anlaşmaya göre, Türkiye Kore’ye asker göndermesi gerekiyordu. Gönderdi. Hem de çok sayıda asker. Güney Kore kaynaklarına göre Türkiye, Kore Savaşı’na katılan 16 ülkeden şehit sayısı bakımından üçüncü (966) sıradaymış. Savaştan sağ çıkan gaziler hatıralarını anlatmakla bitiremiyor. İşte onlardan biri: Gazi Mehmet Selim Kara!
Röportajı hep birlikte okuyalım mı?

Manevi Değeri Paha Biçilemez

Gazi dedemiz diyor ki; “Hayatım boyunca yaşadıklarım arasında Kore Savaşı’nın yeri çok büyük.” Sonrasında, “Çalışma masamın tam karşısındaki dolabımda ödüller, beratlar, madalyalar kısaca onur köşem bulunuyor. Bunların arasında üzerinde madalyalarımın ve rozetlerin olduğu ceketimin ayrı bir yeri var. Bu ceket bana Kore Savaşı’nı hatırlattığı için sadece özel günlerde geçmişin ağırlığıyla giyerim. Manevî değeri paha biçilmez birçok madalya bu ceketimde yerini almıştır. Ceketimdeki iki madalya dışındakilerin hepsi Kore Savaşı’yla ilgilidir.”

Bir Gecede Cephaneyi Darmadağın Ettik

Devam ediyor Gazi dede: “İlk savaş Vovon’da başladı. Akşam üzeri Vovon’dan Sinimli’ye geldik, baskına uğradık. Baskından sonra Kuzey Kore’nin baş şehri Piankong’a gittik. Şehrin kuzeyinde bir gece geçirdikten sonra güneye Kesong’e geldik. Kesong’da
büyük bir merasim yapıldı. Kimpo Yarımadası’nda eksiklerimiz tamamlandı. İlk cepheye girişimiz Kumyangj-ni’de oldu ve çok çetin bir çatışma yaşandı. Amerikalılar orada başarılı olamıyordu. Bir gecede orayı darmadağın ettik ve düşmandan kurtardık.
İlerlemeye başlayarak Seoul’u kurtardık” dedi.

Barış Getirdiğimiz Topraklar Bizi Unutmamış

Kore gazisi Mehmet Selim dede devam ediyor: “Aradan 50 yıl geçti, kanlarımızla işgalden kurtarıp barış getirdiğimiz o topraklar bizleri unutmamış. Barışın 50. yılı nedeniyle Kore’ye davet edildik. Türkiye’den 9 gazi gittik oraya. Ancak benim birliğimden kimse yoktu. Bugünlerde sayılarımızın daha da azaldığını düşünüyorum. Kore’de bizi havaalanında büyük basın ordusu karşıladı. Yakınlık gösterdiler, gazeteler gelişimizi haber yaptı. Bir de, bizimle anket yaptılar. ‘Kore’ye ne zaman geldin, hangi limanda indin, nerelere gittin?” gibi sorular vardı.” Velhasıl bütün süreci böyle anket formunda anlattım.

Allah, gazilerimizden razı olsun.

HABER/KÜBRA ÖRNEK

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*