Çelebi, Yavru Vatanda

Hey Topar, hazır mısın? Evet, bugün nereye gidiyoruz? Neden başını sallıyorsun, hatırlamadın mı yoksa?
Hani sana dün gece söylemiştim ya; bugün yavru vatan Kıbrıs’a gideceğiz.
Defteri, cep telefonumu hazırladım. Sen de hazır mısın?
Güzel. O halde haydi yolculuğumuza başlayalım. Tabii ki Kıbrıs’a gitmek için yine balonumuzla uçacağız Topar. O ne? Ağzında kemik mi var? Ha, demek ki yolculuk için yolluğunu da hazırlamış oldun. Hep mideni düşünüyorsun.
Neyse, atla bakalım gidiyoruz. Yolcu yolunda gerek. Sevgili arkadaşlar, İstanbul’dan Kıbrıs’a gitmek için tam 1048 km. yol kat etmek gerekiyor. Bizim gideceğimiz yer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs. Akdeniz’de bulunan en büyük üçüncü ada… Bizim topraklarımızın 65 kilometre güneyindeki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan bağımsız bir devlet.

Aslında Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında, Akdeniz’de birçok ada fethedilmiş, bu deniz tamamen Osmanlı’nın
hakimiyeti altına girmişti. Fakat sadece Kıbrıs adası kalmıştı.

Kanuni Kıbrıs’ı hedefine koymuş, ancak ömrü yetmemiş. Oğlu 2. Selim tahta oturduğunda İtalyanlardan bu adanın verilmesini emretmiş. İtalyanlar reddedince, hemen sefer hazırlıklarına başlanmış. Lala Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, üç ayrı filo halinde İstanbul’dan ayrılarak önce Limasol Kalesini zapt ediyor. Daha sonra Lefkoşe, ardından Magosa…

Böylelikle zaferler ayının daha ilk günü olan 1 Ağustos’ta Kıbrıs fethedilerek, huzur-güven ve barış adası haline getiriliyor. 20 Temmuz 1974′ de Türkiye Cumhuriyeti Garanti anlaşmasının 4. maddesine dayalı olarak Rumların zulmüne karşı, adaya müdahalede bulundu ve 1975’de Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edildi. İklim olarak, adada Akdeniz esintisi hakimdir. Yazlar uzun ve kurak kışlar kısa ve yağışlıdır.

Tipik Akdeniz iklimlerinde görülen yağış ortalamasının altındadır. Nadiren Girne sıra dağlarına kısa sürede eriyen kar düşmektedir. Evet, Topar ne demişler, “Seyahat et, sıhhat bul.” Biz de bu yolculuğumuzda çok şey öğrendik. Şimdi doğruca eve gidiyoruz.

İnci Karaman 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*