Enerji Üreten Teknoloji; Çevre Dostu

Arkadaşlar, Çevre nedir?
Çevre, canlıların hayat boyunca ilişkilerini sürdürdükleri, karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları, fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortam yani içinde yaşadığımız doğal ortamdır.
Peki enerji ne demek?
Enerji, bir sistemin iş yapma kapasitesidir. Pek çok biçime girebilmesinden dolayı enerjinin kapsamlı tanımını yapmak imkânsızdır. Enerji, fizikte temel önemdedir.Bu iki kavram birbirinden ne kadar ayrılmış gibi görünse de aslında birbiriyle ilişkili olup her canlıda önemli bir yere sahiptir.
Biz de bu yazımızda 5 Haziran Dünya Çevre Günü, 11 Haziran Çevre Koruma Haftası ve 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Haftası münasebetiyle alternatif enerji kaynaklarından bahsedeceğiz.

HİDROLİK DE YENİLEBİLİR ENERJİ TÜRÜDÜR

Hidrolik enerjisi Türkiye de en çok tercih edilen yenilenebilir enerji üretimi yöntemlerinden biridir. Akarsular sürekli hareket etmesinden kaynaklı belirli bir kinetik enerjiye ve hareket enerjisine sahiptir. Akarsu önüne konulacak bir türbin veya çark sistemi ile bu kinetik enerji dönme enerjisine ve elektrik enerjisine dönüştürülebilmektedir.

GÜNEŞ ENERJİSİ YENİLEBİLİR Mİ?

Güneş enerjisi çok önemli yenilebilir enerji kaynaklarındandır.
Güneş ışığının güneş panellerine temas etmesi ile elektrik enerjisi elde etme yöntemidir. Güneş ışığını enerjiye çeviren pilli sistemler, jeotermal ısıtma, rüzgâr değirmenleri, akarsular üzerine kurulan elektrik üretim değirmenleri gibi türlü çeşitler; direk olarak enerji sağlayan enerji kaynaklarıdır. En basit yenilenebilir enerji üretimi yöntemi güneş enerjisidir.

ENERJİ KAYNAKLARI VE KUR’ÂN

Ve son olarak Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknoparkı’nda geliştirilen “mikrohes” projesiyle genellikle düşük seviyedeki suyu yükseğe taşımak amacıyla kullanılan “Arşimet Burgusu” sayesinde HES’e alternatif bir santral yapılmıştır.

JEOTERMAL KAYNAKLAR

Ülkemizde çok sık kullanılan yenilenebilir enerji üretimi çeşitlerinden biriside jeotermal kaynaklardır.
Hidrojen tabiat da birçok bileşik içerisinde bulunan, ancak tek başına bulunmadığı için ayrıştırılarak elde edilebilen basit bir elementtir. Yakıldığında
çok fazla enerji açığa çıkaran bir element olduğu için uzun yıllardır uzay mekiklerinde yakıt olarak kullanılmaktadır. Bu yenilenebilir enerji üretimi yöntemi çok temizdir. Çünkü yakıldığı zaman geriye sadece su ortaya çıkar.

İşte yukarıda incelediğimiz yenilenebilir enerji kaynakları bize ihsan edilen nimetlerdendir. Bunun için ‘Başını tabiat bataklığından çıkar, arkana bak! Zerrattan (atomlardan) seyyarata (gezegenlere) kadar bütün mevcudat (varlıklar) ayrı ayrı lisanlarda (dillerde) Onun vücuduna (varlığına) şahadet ettikleri (şahitlik etmesi) Sani-i Zülcelal’i (celal sahibi sanatkâr) gör. Ve o sarayı (dünya) yapan ve o defterde sarayın programını yazan Nakkaş-ı Ezeli’nin (varlıkları ket tek işleyen Allah) cilvesini müşahede (şahitlik) et. Fermanına bak Kur’an’nını dinle.’
Hoşça kalın Can Kardeşler!

 

Melek Dokumacı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*