NASA’da Bir Türk Var!

Dünyada yer alan bazı kurumlar, uzaya uydular, gezegenlere de uzay araçları göndererek araştırmalar yapmaktadırlar. Bu kurumlardan en önemlisi NASA’dır. NASA, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi demek… 5 bin personelinden sadece 6 tanesi Türk. Astro Fizikçi Dr. Umut Yıldız da onlardan birisi. Gelin beraber hikâyesini dinleyelim: Ordu doğumlu Umut Yıldız, ilkokul yıllarını başarılı öğrenci olarak geçirmiyor. Matematik notları sıfır ile bir arasında gelmesine rağmen deneyle ve kitaplarla ilgileniyor, uzayı araştırıyor ve yıldızları ezberliyor. Contact (Temas) filminin etkisinde kalarak uzaya ilgi duymaya başlıyor. Astronom(gök bilimci) olmak için derslerinin hepsini düzeltiyor. Matematiğe sıfırdan başlıyor. 3.sınıfta iki yıllığına İngiltere’ye gidiyor orada bir yıl okuduktan sonra Türkiye’ye tekrar dönüyor. Astronomi bölümünü ve yan dal olarak Matematik bölümünü 5 yılda bitiriyor. Hollanda Groningen Üniversitesi‘nde master, Hollanda Leiden Üniversitesi’nde doktorasını yapıyor. Amerika’ya gidiyor ve direkt olarak NASA’da işe başlıyor. Türkiye’nin uzay politikası değişirse ülkeye geri döneceğini söylüyor.

Gençlerin her türlü sorusunu sosyal medya üzerinden cevaplayarak destek oluyor. Çok çalışarak, hayallerinin peşinden gitmelerini söylüyor. Bir röportajında ise şunları diyor:
“Türk insanının hiçbir eksiği yok. Sadece fırsatlar verilmiyor. Birtakım fırsatların verilmesi lazım. Ancak o zaman uluslararası alanda bilim yapabileceğiz. Ülkemizde ne yazık ki üniversiteye girme mantığı iş bulma mantığı oldu. Acaba bu bölümü bitirirsem bana iş var mı gibi bakılıyor. Bunu bir kenara bırakarak hayallerinin peşinden koşabilmeli. En azından ben bunu yaptım. Hayallerimi takip ettim.”

KÜBRA ÖRNEK 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*