Akif’in Şiirlerini Çizdik

 

Akif’in Çizgisi adlı serginin yönetmeni Demirhan Kadıoğlu:
“AKİF İSTİKLAL ŞAİRİ OLDUĞU KADAR, İYİ BİR MİZAH YAZARIDIR”

Mehmet Akif’in Çizgisi başlıklı karikatür sergisi Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde sergilendi.
Bu sergi ile neyi amaçladınız? İstiklal Şairi Mehmet Akif’in şiirlerinin bu güne bakan çok mesaj gördük ki. Hatta, Mehmet Akif istiklal şairi olmasa iyi bir taşlama ustası ve mizah yazarı olurmuş diye düşünmedim değil. Çok ciddi de görünse Mehmet Akif gibi dev bir şairin satırlarından yola çıkılarak bir karikatür sergisi açtık. Bu hem ülkemizde hem de Dünyada bir ilktir.

Çizerler çizimlerine nasıl başladı? Ne kadar sürdü?

Safahat adlı eserinden ikişer paragraf şiir gönderdik çizerlere…
Her iki paragrafın ayrı ayrı çizimini rica ettik. Kısa bir zaman içinde amatör çizerlerin de gayretiyle birlikte bu sergiyi gerçekleştirme fırsatı bulduk.

Çizerken hangi hususlara önem verdiniz?

İstedik ki, Mehmet Akif’in ruhunu ve şiirlerini birebir yansıtsın. İstedik ki, o dönemin yaşam biçimini kaleme aldığı gibi bu güne bakan mesajları yakalayalım. Aslında, bu gün yazmış gibi olan çok şiirleri var. Hala belli kesimdeki ön yargıların bu gün devam ettiğini hayretle görüyoruz. Belki bu ön yargıyı karikatürle kırarız diye düşündük.

Karikatür alanında gençlere ne tavsiye edersiniz?

Çizmek için okumak gerekiyor. Aslında yazıdan önce çizgi vardı. Çizgilerin şifrelerini çözmek için insanoğlu yazmayı öğrendi. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte yazı ve edebiyat gelişti. Yanı sıra, mizah ve eleştiri kültürü de… Karikatürün yabana atılacak bir sanat dalı olmadığını ve keskin bir dili olduğunu bilsinler. Genç çizerlere tavsiyem şudur, asla kalemini alay etmek için kullanmasınlar. Hiciv, nükte ve mizahın ne olduğunu ve sınırlarını bilsinler. Bu kırmızı çizgiyi bilen, sanatında başarılı olur.

Kübra Örnek

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*