Kalbe Ulaşmada Engel Yok

Özel Yörünge Rehabilitasyon Merkezin’de görev alan zihinsel engelliler öğretmeni Zeki Ateşer ile röportaj yaptık.

Engelli olmak nedir?
Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybederek korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişidir.

Engelli olmak, çocukluğu yaşamaya engel midir?
İleriye dönük etkisi azaltılabilir mi? Doğru eğitim uygulandığı takdirde engel değildir.
Erken çocukluk dönemine yönelik özel eğitim hizmetlerinden faydalanmak gerekir. Erken çocukluk özel eğitimi, yetersizliği olan veya gelişimsel açıdan risk grubunda olan çocukların ve ailelerin gereksinimlerini karşılamak, yetersizliğin engele dönüşmesini önlemek ya da çocuğun yaşıtlarıyla gelişim farklılığını en aza indirmeyi hedefleyen bir alandır. Bu eğitim verildiğinde engelli olmak, çocukluğu yaşamak için hiçbir engel oluşturmaz. Bu hususlara dikkat edildiğinde ileriye dönük engel bariyerleri azalacaktır.

Siz bunun için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Engelli bireylerin zihinsel ve bedensel yetersizliklerinin normal bireylere dönüştürülmesi amaçlanmaz, bu zaten imkânsızdır. Biz ancak bu bireylerin özel gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı oluyoruz. Gelecekte, kendi kendilerine yetebilecekleri asgari öz bakım becerilerine yönelik eğitimi veriyoruz ve bu davranışları kazandırıyoruz.

Farkındalık oluşturmak için neler yapılmalı?
Farklılıklarla yaşamak için farkındalıkları arttırmak gerek. Bu nasıl olacak? Devlet ve sivil toplum kuruluşları bu konuda birtakım sosyal, ekonomik, sportif faaliyetler ile sempozyum, konferans, festival ve benzeri sanatsal organizasyonlar düzenlenlenmeli. Toplumumuzun ilgisini engelli insanlarımızın, sorunlarına duyarlı olmaya ve onlara destek olmaya davet etmek amaçlanarak engelli kardeşlerimizin kalbine ulaşmada engel tanımama kampanyası düzenlenebilir.

Engellilere Sağlanan Eğitim Avantajları Nelerdir?
Engelliler Kanunu’na göre; hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemez. Engelli çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkat alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve engelli olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanır. Engelli bireylerin özel eğitime ihtiyaç duyup duymadıkları Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde (RAM) oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından belirlenir.

Röportaj: KÜBRA ÖRNEK/İSTANBUL

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*