Engellilik Bir Farklılık

Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yazar Aliye Yücel ile konuştuk. Söyledikleri az ve özdü… Toplumun engelliye bakış açısından tutun,
engellilerin farklılığını ve hatta zenginliğini bütün içtenliğiyle anlattı. Elçiye zeval olmaz, bize de bu satırları sizlere aktararak farkındalık oluşturmaya çalıştık.

Engelliliğin tanımı sizce nedir?

Engelliliğin tanımı farklı farklı yapılıyor. Galiba bu tanım engelli ve engelsiz kişilere, kişilerin bakış açısına göre değişiyor.
Bazısına göre farklılık, bazısına göre bir eksiklik… Nasıl yapılırsa yapılsın bu tanımlamalarda alay ve hakaret olmasın yeter.
Ben engelliliği bir farklılık olarak görüyorum. Farklılıkların da bir zenginlik ve güzellik olduğunu düşünüyorum.

Çocukluğunuzda yaşadığınız zorluklar nelerdir?

Ev ile okul arasında yürümekte zorlandığım için okula giderken annemin kucağında gider gelirdim. Bunu hatırlıyorum. Bunun dışında arkadaşlarım koşup oynarken, ben sadece oturularak oynanan oyunlara katılırdım. Bunlar günlük hayattaki zorluklar… Aslında en büyük zorluk insanların bakış açısıydı. Çocukken, bebekleri doğacak kişilerin “Kız ve erkek olsun hiç fark etmez. Eli ayağı düzgün olsun da…” sözü içimi acıtırdı. Bu iyi niyetle sözlenen bir sözdür. Ama engellileri de incitebiliyor. Acıma, dışlama, küçümseme dolu bakışlar ve davranışlar engelliler için en büyük engeldir.
Çünkü diğer engelleri bir şekilde aşabiliyorsun. Ama insanların bu ön yargısını aşmak oldukça zor.

Farkındalık oluşturmak için neler yapılmalı?

Engelli kişiler çok yanlış tanınıyor. Bunu doğru anlatmak gerekiyor. Farkındalık oluşturmaya da yarının büyükleri olan çocuklardan başlamalı. Bunun için de galiba ders kitaplarında başlamak gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre ders kitaplarında engelliler çok yanlış tanıtılıyor. Engelliler güçsüz,
düşkün, kusurlu eksik, hasta gibi kavramlar arasında yer almış. Böyle olunca da engelliler; aciz ve bakıma ve yardıma muhtaç gibi
görülüyor. Toplumun engelliye bakışındaki ön yargı kitaplara da yansımış… Ders kitaplarındaki bu kavramlar değişirse çocukların engelliye bakışı da değişecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*