Kıvırcık’ın Not Defteri

 

ANADOLU’DA İLK FETİH GÜNÜ: 16 AĞUSTOS 1064

Anadolu’nun fethi Anadolu tarihinin en önemli olaylarının başında gelir. Bu fetih ile sırasıyla Anadolu Selçukluları, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Alparslan’ın Büyük Selçuklu tahtına geçmesiyle birlikte, orduyla birlikte önce Azerbaycan’a gelir. Gürcistan‘ı tamamen fetheder.
Doğu Anadolu sınırlarındaki Bizans idaresini kabul etmiş bazı Gürcü ve Ermeni prensliklerini kendine bağlar. Devrin en güçlü surlarına sahip
olduğu için fethedilemez denilen Ani Şehrini ele geçirir.
(Ağustos 1064)

MALAZGİRT MEYDAN MUHAREBESİ

Ünlü komutan Alparslan 26 Ağustos 1071’de Malazgirt ovasında meydana gelmiş, Selçuklu Sultanı Alparslan ve Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşmiş, Anadolu’nun Türk’lere yeni yurt olmasını sağlamış olan meydan savaşıdır.
Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071’de Muş’ta bulunan Malazgirt ovasında meydana gelmiş, Selçuklu Sultanı Alparslan ve Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşmiş, Anadolu’nun Türk’lere yeni yurt olmasını sağlamış olan meydan savaşıdır.

İSLAM DÜNYASININ EN ÖNEMLİ BİLİM ADAMI: İBNİ SİNA (980-1037)

İbn- Sina İslam Dünyasının en önemli Bilim Adamlarından birisidir. Batılılar İbn-i Sina’yı “Avicenna”
olarak bilir. Avicenna, miladi takvime göre 980 yılında doğmuş ve miladi 1037 yılında vefat etmişti. Yaşadığı dönemde tüm dünyayı etkisine almış ve yıllarca Avrupa’da eserleri ders olarak okutulan ünlü bir filozof aynı zamanda tıp bilginidir. Avrupa ve batı ülkeleri Avicenna olarak anılıp kitaplarını okullarda ders olarak müfredatlarına alsalar da bizler İbn-i Sina adı ile dünya için önemli bir Müslüman bilim adamı olarak biliriz.

ALETLERİN EN FAYDALISI KALEMDİR
“Aletlerin en faydalısı kalemdir. Bir şişe mürekkep bir külçe altından hayırlıdır.” Sözü kitaplara verdiği önemin bir delilidir. Hayatını kitaplar içerisinde geçirmiştir. Orta Çağ İslam Felsefesinin en yüksek parlayan yıldızı olan İbni-Sina, hem başarılı bir tıp bilim adamı hem de
arkasında gelecek nesillere deneyimlerini aktaracak kütüphaneler dolusu eser bırakan bir filozoftur. Tıp araştırmalarının yanı sıra tıpta de ontolojinin önemini  vurgulayan ilk bilim adamıdır. Eserlerinde geçen “Her hastalığı yapan bir kurttur. Yazık ki onu görecek elimizde âlet yoktur.” (Mikroskop) sözü bulaşıcı hastalıklara gözle görülmeyen yaratıkların sebep olduğunu belirtmesi mikroskobun olmadığı çağda ilginç bir nottur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*