Etiket: #okul

Şenlik
Bizim Can
Bir Çiçektir Öğrenciler
Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Kutladığımız hangi bayramla, İslamın şartlarından biri olan hac ibadeti aynı zaman diliminde gerçekleştirilir?
a) Ramazan Bayramı
b) Kurban Bayramı
c) Hıdrellez

2) Hangisini bilmek, bizi günlük yaşantımızda huzura ve mutluluğa kavuşturur?
a) Sayı hesabı yapmak
b) Toplumsal kuralları bilmek
c) Kompozisyon yazmayı bilmek

3) “Biriniz yatarken ….. tarafı üzerine yatsın.” Hadisî Şerifini hangi kelime doğru tamamlar?
a) Sağ b) Sol c) Sırt

4) İklim şartlarımıza uymadığı için ülkemizde hangisi yaşayamaz?
a) Yırtıcı kuşlar b) Penguen c) Kaz

5) Ateşe atıldığında yanmayan peygamber kimdi?
a) Hz. Süleyman
b) Hz. Muhammed
c) Hz. İbrahim

6) İslâmın şartlarından hangisini ilk önce yapmazsak diğer ikisini yapamayız?
a) Kelime-i Şehadet okumak
b) Namaz kılmak
c) Hacca gitmek

7) Tatilde aşağıdakilerden hangisiyle en çok vakit geçirdiğinizi seçiniz?
a) Arkadaş-Oyun
b) Kitap-Bulmaca
c) Bilgisayar-Tv

8) Pişirmeden yenilen acılı köfteye ne denir?
a) Çiğ börek
b) Çiğ köfte
c) Çitlembik

9) “Biriniz hapşırdığında “……………” desin.” Hadisinde noktalı yere hangisi gelmelidir?
a) Bismillah
b) Barekallah
c) Elhamdülillah

10) En başarılı öğrenci hangi yöntemi izleyerek çalışan öğrenci olur?
a) Dersini sabaha bırakan öğrenci
b) Acilen okulda yapan öğrenci
c) Planlı çalışan öğrenci

11) Arada bir kendimizde manevî temizlik yapmak anlamına gelen şey aşağıdakilerden hangisidir?
a) Namaz kılmak
b) Tevbe etmek
c) Besmele çekmek

12) Yakalandığı hastalığa gösterdiği sabrı ile tanınan peygamber kimdi?
a) Hz. İdris b) Hz. Musa c) Hz. Eyyüb

13) Hangi huy, “ben Müslümanım” diyen birine yakışmaz?
a) Yanında olmayan biri hakkında kötü konuşmak.
b) Borç aldığı şeyi geri ödemek.
c) Güler yüzlü davranmak.

14) Peygamber Efendimiz (asm) vefat etmeden 1 yıl önce kalabalık bir topluluğa konuşmuş ve sözleri günümüze kadar gelmiştir. Bu konuşmanın adı nedir?
a) Vaaz b) Hadis c) Veda Hutbesi

15) Şekerin iplik haline getirilerek satıldığı tatlı çeşidinin adı nedir?
a) Baklava b) Şekerpare c) Pişmaniye

16) Saatin tam 12 olduğunu düşünürsek akreple yelkovan arasında kaç derecelik açı oluşur?
a) 30 b)90 c) Sıfır

17) Namaz için yapılan çağrının adı nedir?
a) Tekbir b) Ezan c) Şehadet

18) Namaza hazırlanma aşamasında yaptığımız temizlik faaliyetinin adı nedir?
a) Abdest b) Gusül c) Giyinme

19) Aşağıdakilerden hangisi bizim için doğru bir beslenme şekli değildir?
a) Ayak üstü yemek
b) Sık sık her şey yemek
c) Sebze ve et yemek

20) Akşam namazının rekâtları hangi şıkta doğru verilmiştir?
a) 2 sünnet, 2 farz.
b) 3 farz, 2 sünnet.
c) 3 farz 4 sünnet

TESTİN ÇÖZÜMÜ: 1-B, 2-B, 3-A, 4-B, 5-C, 6-A, 7-B, 8-B, 9-C,
10-C, 11-B, 12-C, 13-A, 14-C, 15-C, 16-C, 17-B, 18-A, 19-C, 20-B

Defter/Kalem Kaplama Modası
Defter/Kalem Kaplama Modası

 

 

Merhaba Sevgili Can Kardeşlerim. Nasılsınız? Bu sayımızda desenli bantlarla defter-kalem kaplama modasına uyalım istedim.

1) Öncelikle malzemeleri bize en yakın kırtasiyeden alıyoruz.

2) Kalem, defter ve çeşitli desendeki bantlarımızı masamıza koyarak “Bismillah” diyoruz.

 

3) Defterimizi cetvelle ölçerek önlü arkalı beyaz A4 kâğıdı ile kaplıyoruz ki bandımızın altından başka renkler gözükmesin.

 

4) İstediğimiz desendeki bandı kaleme uzunlamasına yapıştırıyoruz. İki ya da 3 aşamada döndürerek yapıştırmamız yeterli oluyor. Kalemin rengi
çok gözükürse iki kat kaplayabilirsiniz.

5) Sırası ile desenli bantlarımızı yapıştırıp uçlarını kesiyoruz. Aynı işlemi defterin arkasına da uyguluyoruz. Çok tatlı ve özgün bir çalışma olmadı mı?

6) Başka bir deftere de fikir olması için dantelli desenli bantlardan yapıştırdım. Ne şekilde desen istediğinize fotoğraflara bakarak karar verebilirsiniz. Mutlu ve sağlıkla kalın…

Malzemeler

  • 2 defter
  • 2 kalem
  • Desenli ve dantelli
    bantlar
  • Makas
  • Cetvel
  • Yapıştırıcı
    A4

 

Vız Vız Arı
İlk Öğretmenimiz Peygamberimiz (asm)
İlk Öğretmenimiz Peygamberimiz (asm)

Evet, bazı arkadaşlarım üzülecek belki ama benim içim kıpır kıpır. Neden mi?

Çünkü yaz tatili bitti, okul başladı. Ama yazın boş durmadık tabii ki. Eğlendik, bol bol oynadık, kitap okuduk.

Yazın tanıştığımız arkadaşlarımızın adreslerini aldık.

Okulların açıldığının ilk haftası İlköğretim Haftası biliyorsunuz. Daha okula gelir gelmez, öğretmenlerimiz bana ve sınıf arkadaşlarıma görev verdi. Çünkü İlköğretim Haftası için hepimiz görev aldık ve planlar yapmaya başladık.

İlköğretim Haftası’nda okumanın önemi ve okul gibi konuların neden ve ne denli önemli olduğunu faaliyetlerle birlikte anlatacağız. Hatta, okula yeni başlayan küçük yaştaki arkadaşlarımıza okul sevgisini aşılamaya yönelik çalışmalar yapacağız.

BAMBAŞKA BİR TERBİYE EDİCİ: PEYGAMBERİMİZ (asm)

Bana verilen görev çerçevesinde bize ilim ve okumayı aşılayan en önemli karakteri yazmaya başladım.

Araştırmalarımda gördüm ki, bu konuda bize en büyük rehber kim biliyor musunuz?

Peygamber Efendimiz Aleyhisselatü vesselam’mış.

Müthiş etkilendim. Peygamber Efendimiz, ilim ve öğrenmenin lüzumunu sadece tavsiye etmekle kalmamış bizzat uygulayarak çevresindekilere göstermiş. Efendimiz Peygamberimiz’in terbiye ediciliği ise bambaşka bir güzellikteymiş. Öyle diyor büyüklerimiz; O’nun terbiyesi ile meydana gelen o Asr-ı Saadetin döneminin benzersiz insanları bile günümüze ışık tutarak, adeta cennetin yolunu göstermiştir bize.

Elbette Allah’ın elçisi olan Hz. Muhammed (asm) eliyle yapılan bu eğitim ve terbiye modeli benzersiz olacaktı…

Denilebilir ki tüm insanlığı, hakikî insanlığa ve insanî olgunluğa yükselten eşsiz bir din getiren Efendimiz (asm) olacaktır. Sevgili Peygamberimizin terbiye sistemi sadece insanî zevk eksenli bir terbiye sistemi değildi. O (asm) ümmetini nefis, akıl, kalp ve bütün duygularıya ele almış; çocuklarını diri diri toprağa gömen o vahşi kavimden, en medeni bir toplum meydana getirmişti.

NASIL BİR TERBİYE SİSTEMİ?

Peki, Efendimiz’in (asm) terbiye sistemi nasıldı?

Elbette bunu uzun uzadıya yazmak, burada anlatmak mümkün değil, hatta ciltler

dolusu kitaplar bile bu sistemi bir çırpıda yazamaz.

Sadece şu kadarını hatırlatmakta fayda var: Efendimiz (asm) okuma yazmaya önem verirdi:

Hatırlar mısınız, Bedir Savaşı’nda yakalanan esirlerden kurtuluş fidyesi vermeye gücü yetmeyip, okuma yazma bilen esirler vardı… İşte bu esirlere Efendimiz, Ensar’dan onar çocuğa yazı öğretmek şartıyla serbest bırakılacaklarını söylemiş, bu fikir hem esirlere, hem de Ensar’a iki taraflı bir menfaat getirmişti.

Elbette Allah’ın elçisi olan Hz. Muhammed (asm) eliyle yapılan bu eğitim ve terbiye modeli benzersiz olacaktı…

Denilebilir ki tüm insanlığı, hakikî insanlığa ve insanî olgunluğa yükselten eşsiz bir din getiren Efendimiz (asm) olacaktır. Sevgili Peygamberimizin terbiye sistemi sadece insanî zevk eksenli bir terbiye sistemi değildi. O (asm) ümmetini nefis, akıl, kalp ve bütün duygularıyla ele almış; çocuklarını diri diri toprağa gömen o vahşi kavimden, en medeni bir toplum meydana getirmişti.

BEŞİKTEN MEZARA KADAR İLİM…

Böylelikle Müslüman olarak bizler ilim öğrenme, öğretme, yayma çalışmalarını bu çerçeve içerisinde gerçekleştirmişler. Öyle ki, tarihe baktığımızda Avrupa Ortaçağının karanlık çukurundan Müslüman İlim öncüleri çekip kurtarmış. Avrupalı ilim adamları Müslümanların ilmini kimi istifade ederek, kimi de çalarak medeniyetini inşa etmişlerdir.

Peygamber Efendimiz’in (asm) bizi ilme yönlendiren ifadeleri çok önemli. Aynı zamanda Kur’ân-ı Kerim’i ve onun açıklaması olan hadisleri rehber kabul etmeli ve başarıya doğru hızlı adımlar atmalıyız. Hatta Efendimiz’in (asm) şu sözlerini kulağımıza küpe yapmalıyız:

“Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz.”

“Her şeyin bir yolu var. Cennetin yolu ilimdir.”

“Kim bir ilim öğrenmek için bir yola süluk (yönelirse) ederse, onu Cennete giden

yollardan birine dahil etmiş demektir.”

“Peygamberler ne dinar, ne dirhem miras bırakırlar. Ama ilim miras bırakırlar.

Kim de ilim elde ederse bol bir nasip elde etmiştir.

Merhaba
Merhaba
Sevgili Can Kardeş’ler!
Yaz tatilini geride bıraktık.
Hak ettiğimiz tatili en güzel şekilde, eğlenerek, okuyarak ve yaz kamplarında faaliyet yaparak geçirdik.
Şimdi okullar açıldı, ders başı yaptık. Kendimizi yenilemenin vaktidir.
Bu ne demek… Şu demek, eğitim hayatımıza yeni bilgiler ekleyerek kendimizi yenileyeceğiz demek.
Yeni bilgiler, taze fikirler demek. Öyle ya, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunur mu?
Hayata atıldığımız zaman öğrendiğimiz her bilgi bizim pusulamız olacak.
Can Kardeş Dergisi işte bu gaye ile yola çıktı ve her zaman size yön gösterebilmek, hatta ilham verebilmek
için yayın hayatını sürdürmeye devam ediyor.
Bu yüzden desteğiniz önemli. Çünkü Can Kardeş sizin derginiz.
Hacı adaylarımız Arafat’ta vakfeye durdu.
Ellerini semaya açıp dua ettiler.
Kâbe’nin örtüsüne yüz sürüp
Allah’tan af dilediler. Kurban kesip Allah’a yalvardılar.
Bu vesileyle Kurban Bayramınızı Can Kardeş ailesi olarak en kalbî duygularla tebrik eder, gözlerinizden
öperim. Gözlerinizdeki nur hiç sönmesin, Allah’a emanet olun.
Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Genellikle sıcak günlerde sofralarımızda yer alan yoğurda salatalık doğranması ile oluşturulan soğuk mezenin adı nedir?

a) Hoşaf b) Cacık c) Komposto

2) Küçük yaşlarımızda rüzgâra karşı koşarak elimizde döndürdüğümüz kartondan oyuncağın adı neydi?

a) Maket b) Çomak c) Rüzgâr gülü

 3) Hangisi, ülkemizin doğu komşusu değildir?
a) Yunanistan b) Irak c) İran


4) Namazın ardından çektiğimiz tesbihte üç ayrı kelimeyi kaçar kere söyleriz?
a) 99 b) 5 c) 33


5) Vücudumuzun şeker deposu hangi organımızdır?
a) Kalp b) Böbrek c) Karaciğer


6) Hangisi namazın şartlarından değildir?
a) Temiz olmak
b) Oruçlu olmak
c) Niyet etmek


7) Bir bitkinin tüm özelliklerini içinde barındıran en küçük parçacığına ne denir?
a) Tohum b) Gövde c) Kök


8) Ramazan ayından sonra nafile olarak tuttuğumuz oruç kaç gündür?
a) 3 gün b) 61 gün c) 6 gün


9) Büyüklerimizin “Rahmet yağıyor” dedikleri yağış şekli aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kar b) Yağmur c) Dolu


10) Aşağıdaki hangi eşleştirme yanlıştır?
a) Terzi-mezura
b) Usta-testere
c) Öğretmen-kamera


11) Daha küçücük bir çocukken putlara inanmayıp onları kıran, baltayı da boynuna bir putun boynuna asan, ileride peygamber olan çocuk kimdir?
a) Musa b)Yusuf c) İbrahim


12) Osmanlı yadigârı olan meşhur Mostar Köprüsü hangi ülkededir?
a) Bosna Hersek b) Filistin c) Bulgaristan


13) Un, yumurta, yağ ve nişastayla yapılan tatlı ve şekilli yiyecek nedir?

a) Köfte b) Makarna c) Kurabiye


14) Biz Müslümanların namaz kılarken yere yaydığımız örtünün adı nedir?
a) Yer örtüsü b) Seccade c) Hasır


15) Aşağıdaki hayvanlardan hangisi hem suda hem de karada yaşayabilir?
a) Kuş b) Kurbağa c) Sincap


16) Aşağıdaki Hadis-i Şerifi tamamlayan şık hangisidir? “İnsanlara merhamet etmeyene Allah ……….. etmez.”
a) İyilik b) Merhamet c) Haksızlık


17) Dinî bayramlardan bir gün öncesine verilen ad nedir?
a) Bayram öncesi b) Aşure c) Arefe


18) Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un vatanımız için yazdığı şiir hangisidir?
a) Çanakkale Şiiri
b) İstiklal Marşı
c) Sakarya Türküsü


19) İzmir’in plaka numarasından İstanbul’un plaka numarasını çıkartırsak doğru cevap hangisi olur?
a) 1 b) 2 c) 3


20) Antalya şehri, yön itibariyle İstanbul şehrinin neresinde bulunur?
a) Kuzey b) Batı c) Güney

TESTİN ÇÖZÜMÜ: 1-B, 2-C, 3-A, 4-C, 5-C, 6-B, 7-A, 8-C, 9-B, 10-C, 11-C, 12-A, 13-C, 14-B, 15-B, 16-B, 17-C, 18-B, 19-A, 20-A