Etiket: #mart

Genç Yazar Çizerler
Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Kabuğu kırıldığında içi beynimize benzeyen, zekâ arttırıcı yemişimiz hangisidir?

a) Fındık b) Badem c) Ceviz

2) Bağımlılık yapan şeyleri kullanan kişilere hangi kurum yardımcı olur? (sigara-uyuşturucu

a) Hastane b) Yeşilay c) Kızılay

3) Her yıl Çanakkale şehitlerimizi dualarla andığımız tarih hangisidir?

a) 18 Mayıs b) 23 Nisan c) 18 Mart

4) Hangi kelime tek başına bir anlam ifade etmez?

a) Al b) Ve c) Ver

5) 5 vaktin tam ortasındaki namaz hangisidir?

a) Öğlen b) İkindi c) Akşam

6) Her gün yarım saat hikâye okuyan bir çocuk bir haftada kaç saat okumuş olur?

a) Üç saat
b) Dört saat
c) Üç buçuk saat

7) Hayatları, birbirini kovalamakla geçen ikililerden, hangisi yanlış yazılmıştır?

a) Kedi-fare
b) Köpek-kedi
c) Sinek-kelebek

8) Hicri takvime göre şu an içinde olduğumuz cemaziyel-ahir ayından sonra hangi ay gelir?

a) Recep b) Şaban c) Ramazan

9) Aşağıdaki meleklerde hangileri sürekli bizimle beraber değildir?

a) Hafaza melekleri
b) Azrail
c) Kiramen-kâtibin

10) Osmanlı devletinin kurucusu olan Osman Bey’in tarihe geçmiş bilge dedesi kimdir?

a) Orhan Gazi
b) Süleyman Şah
c) Ertuğrul Gazi

11) Mart ayı bize, soğukların ardından neyi müjdeler?

a) Kar yağışını
b) Yazı
c) Baharı

12) Konuşan tek kuş türüdür. Hangisidir?

a) Muhabbet kuşu
b) Papağan
c) Huma kuşu

13) Uzadıkça kısalan şey nedir, düşünelim bakalım?

a) Lastik
b) Hayat-ömür
c) Saç

14) Aşağıdaki eşyalarımızı, yazdan kışa doğru geçerken hangi sıralamaya göre kullanırız?

a) Battaniye-yorgan-çarşaf
b) Pike-battaniye-yorgan
c) Battaniye-pike-yorgan

15) Bir özelliği bakımından en çok benzerlik gösteren varlıklar hangi şıkta verilmiştir?

a) Güneş-limon civciv
b) Çilek-muz-dondurma
c) Çorba-ayran-pilav

16) Müsaade isteyerek konuşmak hangi tür kurallara aittir?

a) Görgü kuralları
b) Çevre kuralları
c) Trafik kuralları

17) Aşağıdaki kelimelerden hangileri yanlış eşleştirilmiştir?

a) Atkı – Kaşkol
b) Şapka – Bere
c) Eldiven – Çorap

18) Bir düzine tavuğun birer tane yavrusu olursa toplam kaç civciv olur?

a) 10 b) 12 c) 24

19) Allah’ın isimlerinin en sevaplısı ve en büyüğü olarak nitelenen ismin adı nedir?

a) Esmaül Hüsna
b) İsmi Azam
c) 99 Esma

20) Peygamberimizden (asm) bahsedildiğinde hemen saygı ve sevgi belirtisi olarak yaptığımız şeyin adı nedir?

a) Besmele çekmek
b) Kelime-i şehadet getirmek
c) Salâvat getirmek

TESTİN ÇÖZÜMÜ:

1-C, 2-B, 3-C, 4-B, 5-B, 6-C, 7-C, 8-A, 9-B, 10-B, 11-C, 12-B, 13-B, 14-B, 15-A, 16-A, 17-C, 18-B, 19-B, 20-C

Merhaba
Merhaba

Yine birlikteyiz sevgili Can ve Canan kardeş;
Geçen sayımızda işlediğimiz “Keşfedilmeyen Sonsuzluk; Uzay” konumuz hayli ilgi gördü. Gerek sosyal medyadan gerekse bizzat bize teşekkürlerini ve tebriklerini ileten dostlarımız oldu. Asıl biz size teşekkür ediyoruz. Bu ilginin dip diri canlı kalmasını ve devam etmesini arzu ediyoruz.
*
Keşfedilmeyen bir dünya daha var ki, o da kitaplar. Kütüphaneler konusu sık sık gündeme geliyor, ama asıl konu gözden kaçırılıyor gibi.
Batı’nın sık sık övündüğü o Rönesans dönemi var ya, işte o devri başlatan aslında İslâm alimlerin yazdığı eserler. Ki, Ortaçağ, karanlık dünyasını İslâm coğrafyasından çaldığı kütüphanelerle aydınlattı. Renkli Düşünceler işte bu konuya parmak basıyor.
*
Arif babasının tavsiyesi üzerine kâinat kitabını okumaya çalışıyor. Ne dersin, Arif’le birlikte sen de bu kitabı okumaya var mısın?
Bilim-Teknik sayfamızda dijital kitap ve kütüphaneler konusu işleniyor.
Bir Fikrim Var sayfamız, kendi okurlarını buldu bile. Lemanur ilginç bir fikir daha ortaya atıyor, diyor ki, “Evde kitap okuyalım mı?” Fena fikir değil.
Hayvanlar Âlemi’nde ise dünyanın en hızlı atleti sayfalarımıza geliyor. Çita’nın ilginç serüvenini İrem Demir ablanız kaleme aldı.
*
Bu arada, Can Kardeş karakterlerinden ve yıllardır severek okuduğunuz Vız Vız Arı’nın kitabı çıktı. 5 kitaptan oluşan ilk set raflarda yerini aldı bile. Konuyla ilgili röportaj yine sayfalarımızda.
*
Gözlerindeki nur hiç sönmesin, Allah’a emanet ol.