Etiket: #ders

Eğlenceli Test
Eğlenceli Test
1) Bayramlarda el öpen çocuklara hangisi verilmez?
a) Para-mendil
b) Şeker-çikolata
c) Tablet-telefon
2) Ramazan Bayramı Müslümanlara niçin hediye edilmiştir?
a) Hak ettikleri için
b) 1 ay boyunca oruç tuttukları için
c) Eğlensinler diye
3) Dönem sonu karnesini alan öğrenciler kaç aylık tatile girerler?
a)1 ay b) 6 ay c) 3 ay
4)“Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz.” Hadis-i Şerif’i neyin önemine dikkat çeker?
a) Bir gün kıyamet kopacaktır
b) Ağaç dikmenin önemi
c) İşini yarım bırakma
5) En önemli dini bayramlarımızı doğru olarak işaretleyiniz.
a) 23 Nisan-Şeker Bayramı
b) Nevruz-Kurban Bayramı
c) Ramazan-Kurban Bayramı
6) Üç ayların sonuncusu hangisidir?
a) Ramazan b) Sefer c) Şaban
7) Arkadaşlarımızla aramızdaki bağı pekiştiren en önemli duygu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Mutluluk
b) Yardımlaşma
c) Heyecan
8) Ülkemizde öğrenciler için tatil ayları denilince akla gelen hangileridir?
a) Ocak-şubat-mart
b) Eylül-ekim-kasım
c) Haziran-temmuz-ağustos
9) Hangisi sözel derslerden biridir?
a) Sosyal bilgiler
b) Geometri
c) Kimya
10) Günün ikinci namazı hangisidir?
a) İkindi b) Öğle c) Yatsı
11) Tam gün oruç tutan çocuklar, hangi iki yemeği yemek zorundadırlar?
a) Öğlen-sabah
b) Sahur-iftar
c) Gece-öğlen
12) Aşağıdakilerden hangisini yaparsak orucumuz bozulmaz?
a) Uyursak
b) Sakız çiğnersek
c) Su içersek
13) Aşağıdaki isimlerden hangisi alfabe sırasına göre en sonda yer alır?
a) Bilal
b) Bilgenur
c) Barış
14) Aşağıdakilerden hangisi sahip olmamız gereken değerlerden biri değildir?
a) Affedici olmak
b) Duyarlı olmak
c) Zengin olmak
15) Bir elimizin parmaklarını sayarken kaç defa çift sayı söyleriz?
a) 2 b) 4 c) 3
16) Kıldığımız hangi namaza, sünnetle değil de, farz ile başlarız?
a) Sabah
b) Öğle
c) Akşam
17) Aşağıdakilerden hangisi mevsim özelliğine göre yakılmaz?
a) Kalorifer b) Lamba c) Soba
18) Bir çocuk uzun süre TV izlese, boş boş otursa, hiç nitelikli bir iş yapmasa neyi israf etmiş olur?
a) Derslerini
b) Parasını
c) Zamanını
19) Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (asm)’in, örnek aldığımız davranışlarına ne denir?
a) Sünnet b) Hadis c) Ayet
20) Hangi ikisi eş anlamlıdır?
a) Talebe- öğretmen
b) Yaşlı-ihtiyar
c) Güz-kış
TESTİN ÇÖZÜMÜ: 
1-C, 2-B, 3-C, 4-B, 5-C, 6-A, 7-B, 8-C, 9-A, 10-B, 11-B, 12-A, 13-B, 14-C, 15-A, 16-C, 17-B, 18-C, 19-A, 20-B
Karne Günü
Karne Günü

Heyecanla beklenen yıl sonu gelmişti.  Sınıfta bir kıpırtı vardı.

Bugün karne alacaklardı. Öğretmen, öğrencileri tek tek çağırarak karnelerini verdi. Sınıf, çok başarılıydı. O yüzden öğrencilerin çoğu karnesinden memnundu. Bir kişi hariç. Enes, arka sırada, başını da iyice gizleyerek saklanmaya çalıştı. Notlarının kötü olacağını tahmin ediyordu. Çünkü okuldan eve gelir gelmez zamanını tablet ve internette geçirmişti. Ödevlerini zamanında yapmamıştı. Derslerine çalışmamıştı. Şimdi de sonucuna katlanma vakti gelmişti. İsmi okunduğunda, utancından kıpkırmızı oldu.

Neredeyse karneyi almaya gidemeyecekti. Öğretmen ikinci kez çağırdığında kalktı ve hızlıca aldı. Öğretmeninin yüzüne bakamıyordu. Başı önde, gözleri yerdeydi. Zilin çalmasıyla herkes sevinçle yerinden fırladı. Bir an önce karnelerini ailelerine göstermek için sabırsızlanıyorlardı. Birbirlerine, bekledikleri karne hediyelerinden bahsediyorlardı. Enes karnesini önce saklamak istedi. Ama nereye saklayacaktı? Yırtıp atmak istedi, yapamadı. Zayıf dolu bir karneyle eve de gidemedi. Okulun ilerisinde bir parka gidip insanlardan uzak bir ağacın gölgesine oturdu.

“Acaba karnemi toprağa mı gömsem?” diye düşündü toprağa bakarak. Bir de ne görsün? Karıncaların çalışmalarını hiç bu kadar yakında seyretmemişti. Her biri bir yiyecek taşıyor, hiçbiri boş durmuyordu. Taşınan parça büyükse diğerleri yardıma geliyor, beraber taşıyorlardı. Çantasından çıkardığı simit parçasını yedi. Kırıntılarından karıncalara da verdi. Karıncaların çalışmalarını seyre dalmıştı. Karıncalardan biri Enes’e doğru bakıp:

“Ne bakıyorsun şaşkın çocuk? Tüm yıl ders çalışmadın. Bak bize, durmadan çalışıyoruz.  Diğer hayvan arkadaşlarımız da öyle. Arı kardeşler senin gibi miskinlere bal yapabilmek için durmadan uğraşıyor.  Tavuk kardeşler size yumurta yetiştirebilmek için, ne kadar emek ve zahmete katlanıyorlar. İnek kardeşler size süt verebilmek için ne kadar fedakârlık ediyorlar. Herkes vazifesini yaparken, var mı öyle tembel tembel oturup yatmak?”

Enes daha fazlasını duymak istemiyordu. O, dersini almıştı zaten.
Hem, bir karınca nasıl olur da konuşuyordu? Annesi ve babası telaş içinde onu arıyordu. Polise bile haber vermişlerdi.
Parka bakmaya gelen annesi ve babası, ağacın altında uykuya dalmış olan Enes’i görünce çok mutlu oldular.
Enes ter içinde sayıklıyor, bir şeyler mırıldanıyordu. En son “yeteeeerrrr!” diye bağırarak uyandı. Annesi ve babasını yanında görünce çok mutlu oldu. Hemen kucaklaştılar. Hava kararmak üzereydi.

Enes annesinden ve babasından özür diledi. Onları çok telaşlandırmıştı. Parktaki karıncalardan aldığı dersi ve gördüğü rüyayı anlattı. Bundan sonra çok çalışacağına söz verdi.

Aslında en önemli karne hediyesini Enes almıştı. Karıncanın verdiği ders sayesinde, yaz tatilinde hem arkadaşlarıyla oynadı, hem de ders çalışarak başarısız olduğu konuları telafi etti. Okullar açıldığında ondaki değişikliğe öğretmeni inanamadı. Sınıfın en başarılı öğrencilerinden biri olmuştu.

Mehtap Y. Yükselten

Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Maniler eşliğinde, gece çalan davullar, bize neyin geldiğini müjdeler?
a) Sabah olduğunu
b) Oruç ayının geldiğini
c) Düğün olduğunu

2) Mecbur olmadığımız halde küçük de olsa sık sık verdiğimiz, manevi olarak çok faydasını gördüğümüz şey nedir?
a) Zekat b) Para c) Sadaka

3) Aşağıdakilerden hangisi dinî bir bayram değildir?
a) Kurban Bayramı
b) 23 Nisan Çocuk Bayramı
c) Ramazan Bayramı

4) Ahlakı ve terbiyesiyle ön plana çıkan ilk halifelerimizden olan kişi kimdir?
a) Hz. Ebubekir
b) Hz. Osman
c) Hz. Ali

5) Aşağıdakilerden hangisi oruç süremizi belirler?
a) İmsak vakti
b) İşrak vakti
c) İmsakla iftarın arası

6) Bir düzine tavuğun birer tane yavrusu olsa kümeste kaç yavru olur?
a) 10 b) 12 c) 24

7) İkizkenar üçgenin hangi kenar uzunluğu farklıdır?
a) Sağındaki b) Tabanı c) Solundaki

8) İçinde bin aydan daha hayırlı bir gecenin olduğu mübarek ay hangisidir?
a) Recep b) Şaban c) Ramazan

9) Çocukların alışmak için yarım gün tuttuğu oruca halk arasında ne denir?
a) Tam gün oruç
b) Akıllı oruç
c) Tekne orucu

10)“İnsanlara tebessüm etmeniz …………….dır” hadisindeki noktalı yere hangisi gelir?
a) Borç b) Şart c) Sadaka

11) Aşağıdakilerden hangisi her gün yapmak zorunda olduğumuz bir şey değildir?
a) Su içmek
b) İnternete girmek
c) Okula gitmek

12) Bin aydan daha hayırlı olduğu söylenen, Kur’an’ın indirildiği gece hangisidir?
a) Berat Kandili
b) Kadir Gecesi
c) Ramazan Gecesi

13) Yavrusunu cebinde taşımayı seven, sevimli hayvan hangisidir?
a) Koala b) Kaplumbağa c) Kanguru

14) 30 gün oruç tutanlara hediye edilen 3 özel günün adı nedir?
a) Ramazan Bayramı
b) Kutlama günü
c) Kurban Bayramı

15) Işığın olduğu her yerde var olan, bizi takip eden ama korkutmayan şey nedir?
a) Ruhumuz b) Sesimiz c) Gölgemiz

16) “Kuyruğu var at değil, kanadı var kuş değil” bilmecede bahsedilen şey nedir?
a) Balık b) Sincap c) Tavuk

17) Her gün 20 sayfa kitap okuyan bir çocuk, 100 sayfalık bir kitabı kaç günde bitirir?
a) 7 b) 5 c) 10

18) Aşağıdakilerden hangisini yaparsak orucumuz bozulmaz?
a) Uyursak
b) Yemeğin tadına bakarsak
c) Bir yudum su içersek

19) Aşağıdakilerden hangisi sayısal bir ders değildir?
a) Cebir b) Geometri c) Coğrafya

20) Peygamber Efendimiz’in (asm) sağlığımız için tavsiye ettiği, bahar mevsimlerinde yapılan kirli kanı akıtmak işlemine ne nedir?
a) Kan verme b) Hacamat c) Sünnet

TESTİN ÇÖZÜMÜ:

1-B, 2-C, 3-B, 4-B, 5-C, 6-B, 7-B, 8-C, 9-C, 10-C, 11-B, 12-B, 13-C, 14-A, 15-C, 16-A, 17-B, 18-A, 19-C, 20-B

Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Kabuğu kırıldığında içi beynimize benzeyen, zekâ arttırıcı yemişimiz hangisidir?

a) Fındık b) Badem c) Ceviz

2) Bağımlılık yapan şeyleri kullanan kişilere hangi kurum yardımcı olur? (sigara-uyuşturucu

a) Hastane b) Yeşilay c) Kızılay

3) Her yıl Çanakkale şehitlerimizi dualarla andığımız tarih hangisidir?

a) 18 Mayıs b) 23 Nisan c) 18 Mart

4) Hangi kelime tek başına bir anlam ifade etmez?

a) Al b) Ve c) Ver

5) 5 vaktin tam ortasındaki namaz hangisidir?

a) Öğlen b) İkindi c) Akşam

6) Her gün yarım saat hikâye okuyan bir çocuk bir haftada kaç saat okumuş olur?

a) Üç saat
b) Dört saat
c) Üç buçuk saat

7) Hayatları, birbirini kovalamakla geçen ikililerden, hangisi yanlış yazılmıştır?

a) Kedi-fare
b) Köpek-kedi
c) Sinek-kelebek

8) Hicri takvime göre şu an içinde olduğumuz cemaziyel-ahir ayından sonra hangi ay gelir?

a) Recep b) Şaban c) Ramazan

9) Aşağıdaki meleklerde hangileri sürekli bizimle beraber değildir?

a) Hafaza melekleri
b) Azrail
c) Kiramen-kâtibin

10) Osmanlı devletinin kurucusu olan Osman Bey’in tarihe geçmiş bilge dedesi kimdir?

a) Orhan Gazi
b) Süleyman Şah
c) Ertuğrul Gazi

11) Mart ayı bize, soğukların ardından neyi müjdeler?

a) Kar yağışını
b) Yazı
c) Baharı

12) Konuşan tek kuş türüdür. Hangisidir?

a) Muhabbet kuşu
b) Papağan
c) Huma kuşu

13) Uzadıkça kısalan şey nedir, düşünelim bakalım?

a) Lastik
b) Hayat-ömür
c) Saç

14) Aşağıdaki eşyalarımızı, yazdan kışa doğru geçerken hangi sıralamaya göre kullanırız?

a) Battaniye-yorgan-çarşaf
b) Pike-battaniye-yorgan
c) Battaniye-pike-yorgan

15) Bir özelliği bakımından en çok benzerlik gösteren varlıklar hangi şıkta verilmiştir?

a) Güneş-limon civciv
b) Çilek-muz-dondurma
c) Çorba-ayran-pilav

16) Müsaade isteyerek konuşmak hangi tür kurallara aittir?

a) Görgü kuralları
b) Çevre kuralları
c) Trafik kuralları

17) Aşağıdaki kelimelerden hangileri yanlış eşleştirilmiştir?

a) Atkı – Kaşkol
b) Şapka – Bere
c) Eldiven – Çorap

18) Bir düzine tavuğun birer tane yavrusu olursa toplam kaç civciv olur?

a) 10 b) 12 c) 24

19) Allah’ın isimlerinin en sevaplısı ve en büyüğü olarak nitelenen ismin adı nedir?

a) Esmaül Hüsna
b) İsmi Azam
c) 99 Esma

20) Peygamberimizden (asm) bahsedildiğinde hemen saygı ve sevgi belirtisi olarak yaptığımız şeyin adı nedir?

a) Besmele çekmek
b) Kelime-i şehadet getirmek
c) Salâvat getirmek

TESTİN ÇÖZÜMÜ:

1-C, 2-B, 3-C, 4-B, 5-B, 6-C, 7-C, 8-A, 9-B, 10-B, 11-C, 12-B, 13-B, 14-B, 15-A, 16-A, 17-C, 18-B, 19-B, 20-C

Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Yattığımızda ilk olarak hangi tarafımıza dönmeliyiz?
a) Sağımıza b) Solumuza c) Sırt üstü

2) Her işimizin başında neden besmele çekeriz?
a) Alışkanlık olduğu için
b) Dua için
c) İşimize Allah’ın adıyla başlamak için

3) Aşağıdakilerden hangisi sağlıklı beslenen birinin beslenme çantasından çıkar?
a) Meyve suyu-çikolata-kraker
b) Kola-kraker-çikolata
c) Peynirli sandviç-elma-su

4) Hangisi doğru bir davranış değildir?
a) Cüzdanını kaybeden arkadaşımızla birlikte aramak.
b) Arkadaşımızın saçıyla ya da boyuyla ilgili  şeyler söyleyip gülmek.
c) Düşen birine “Yardımcı olabilir miyim?” diye sormak.

5) Aşağıdakilerden hangisi gün içinde yapabileceğimiz ibadetlerden biri değildir?
a) Namaz b) Oruç c) Teheccüd

6) Aşağıdaki Allah’ın isimlerinden hangisi sanatçı ve el becerisi olan insanlarda tecelli eder?
a) Vedüd b) Musavvir c) Âlim

7) Aşağıdakilerden hangi yağış türü maddenin özellikleri açısından diğerlerinden farklıdır?

a) Yağmur b) Dolu c) Kar

8) Aşağıdakilerden hangi davranışımız arkadaşlarımızla olan iletişimimizi olumsuz olarak etkilemez?
a) Taraf tutmak
b) Hoşgörülü olmak
c) Saygısız olmak

9) Bir Türk-İslâm sanatı olan Kur’ân sayfalarının kenarlarını süsleyen sanatın adı nedir?
a) Hat sanatı b) Ebru c) Tezhip

10) O, en yelken kulaklıdır. O en küçük kuyrukludur. Ondan daha ağırı yoktur?
a) Fare b) Tavşan c) Fil

11) Bir atasözüne göre kimin mumu yatsıya kadar yanar?
a) Mumu çabuk bitenin
b) Yatsı namazı kılmayanın
c) Yalancının

12) Kış mevsiminin genelde karsız geçen son ayı hangidir?
a) Ocak b) Kasım c) Şubat

13) Aşağıdaki kelimelerden hangisi alfabetik sıralamada önce gelir?
a) Mevsim b) Lahana c) Pırasa

14) En yüksek ağacın yapraklarını yeme yeteneğine sahiptir boyuyla övünür. Bil bakalım kimdir?
a) Kuş b) Dinozor c) Zürafa

15) Pişirerek ya da patlatarak tükettiğimiz eğlenceli yiyecek türümüz hangisidir?
a) Kestane b) Fındık c) Mısır

16) Aşağıdaki oyunlardan hangisi fiziksel olarak bizi geliştirmez?
a) İp atlamak
b) Top oynamak
c) Bilgisayar oyunu
oynamak

17) Büyüklerimizin bizim iyiliğimiz için söyledikleri sözlere ne denir?
a) Fıkra
b) Azarlama
c) Nasihat

18) Yalnızca Allah’ın (c.c) varlığından ve
birliğinden bahseden kısacık sure hangisidir?
a) İhlâs suresi
b) Fatiha suresi
c) Kevser suresi

19) Arkadaşımızla boyalarımızı ortak kullanmamız hangi tür davranışa örnektir?
a) Paylaşımcı b) Hoşgörülü c) Kıskançlık

20) Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlış bir bilgidir?
a) Kur’ân’ı Kerim tüm insanlığa gönderilmiştir.
b) Hz. Ali (r.a) ikinci halifedir.
c) Hz. Muhammed (asm) en son peygamberdir.

TESTİN ÇÖZÜMÜ: 1-A, 2-C, 3-C, 4-B, 5-C, 6-B, 7-A, 8-B, 9-C, 10-C, 11-C, 12-C, 13-B, 14-C, 15-C, 16-C, 17-C, 18-A, 19-A, 20-B