40 yaşında bir çocuk: Can Kardeş

Can Kardeş dergimiz 40’ından gün aldı.
Yani, tam 39 yıldır yayın hayatında çocuklara ve hep çocuk kalanlara hizmet verdi. Bundan sonra vermeye devam edecek. Biz “Çocuklarımızı canavardan koruyun” diyorduk. Çünkü o gün televizyon vardı.
Şimdi sosyal medya, tablet bilgisayar ve akıl karıştıran birçok unsur var. Tehlike daha da büyüdü. Çocuklarımızı dün bir canavardan korumak için çırpınıyorduk. Şimdi ise canavarlardan korumak için çırpınıyoruz.
*
İşte bu tehlikeleri size hatırlatmak için hem millî hem de manevî değerleri öne çıkaran bir dergi çıkaralım dedik ve 39 yıldır çizgimizden hiç sapmadan yolumuza devam ettik.
Can Kardeş, millî ve manevî değerleri benimseyen, tarihine bağlı ve özellikle “imanî” meseleleri ile öne çıkaran bir dergi.
*
Can Kardeş, dün olduğu gibi bu gün de şu 5 temel esas üzerine yayınını oturttu:
Asıl meselemiz “İmanı kurtarmak”tır dedik.
Çünkü bu zamanda tehlike “inançsızlık”-tan geliyor. İnanmamaktan geliyor. Şöyle diyelim; açlıktan ölmek üzere olan bir adama bir parça yemek verip onun hayatını kurtarmak mı, yoksa açlık sıkıntısı olmayanlara mükemmel bir sofra kurmak mı daha önemli? İman hizmeti açlıktan ölen insanları kurtarma hizmetidir.
*
Aile hayatında “Yaratılışa uygun atmosfer oluşturmak” dedik. Çünkü aile, toplumun en küçük bütünüdür. Bu bütünlüğün mutluluğu ise samimi ve ciddi hürmetten geçiyor. Aile fertleri arasında hakiki bağ; şefkat, fedakârlık ve merhametten geçer.
Çocuk haklarını öne çıkarıp, “Topluma sağlam fertler kazandırmak” dedik. Çünkü çocuk hakları, kanunen veya ahlaken dünya üzerindeki tüm çocukların sahip olduğu temel haktır. Bu haklar, eğitim, sağlık, yaşama, barınma ve hatta tüm istismara karşı korunma haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır.
Bu kavramlarla birlikte çocukların geçici, eğlendirici hevesler yerine, kalplerine ebediyet duygusunu aşılayacak ve iman-ı billah ve iman-ı bi’il-ahiret suretiyle yerleştirmek lazım gelmeli.
*
“Peygamber Efendimiz’in (a.s.m.) sünneti seniyyesini unutturmadan, Kur’ân ahlâkını öne çıkarmak” dedik.
Çünkü her asırda olduğu gibi bu yüzyılın manevi hastalıklarına karşı Kur’ân eczanesine başvurmaya mecburuz. Kur’ân ahlâkı ile birlikte Peygamberimizin (asm) hayatını ve sünneti seniyyesini hayatımıza uygulamakla mükellefiz.
Madem Allah’ı seviyoruz, o halde Peygamberimize itaat edilecek. Eğer Allah’a sevgimiz varsa, sonuçta Peygamberimizin sünnetine itaat etmek bir sorumluluk gereğidir.
*
Ve;
“Toplumsal barışı hatırlatarak, birlik (ittihat) ruhunu aşılamak” dedik.
Çünkü; bu zamanda en tehlikeli durum, bireyselcilik. Çocuklarda bu duyguyu aşabilmek için “ittihat” yani birlik ruhunu aşılamak gerekiyor. Toplumsal birlik ile bu duyguyu yenmek mümkün. “Ben”lik hakiki birlik olmanın
zıttıdır. Üç elif ayrı olsa, bir kıymetindedir ama üç elif yan yana okunsa, 111 kıymeti alır duygusunu pekiştirmek.
*
Bu vesileyle, Can Kardeş Dergisi’nin kuruluşundan bu yana emeği geçen tüm yazar -çizer kadrosuna şükranlarımızı sunuyor ve onları minnetle anıyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*