Üşenmeden Yeni Başlangıçlara

Projeksiyon açık o günkü matematik dersini perdeden deftere geçiriyordum. Sınıf perdeleri sımsıkı kapalıydı ama yağan yağmuru hissediyordum. En sevdiğim örüntü konusunu işlerken bile bu yağmur beni, bir an önce dışarı çıkmaya heveslendiriyordu. Arkadaşlarla sözleşmiştik yağmur yağınca okulun bahçesindeki en kuytu yerdeki oluğa gidip damlayan suların altında koşmaca oynayacaktık. Yalnız zil çalınca çabuk olmalıydım. Nöbetçi öğretmen kapayı kapattırırsa oyundan mahrum kalabilirdik. İki kare bir üçgen iki daire, iki kare bir üçgen iki daire… Örüntümü tamamladım. Zil çalarsa, fırla… O an ayakkabılarıma takıldı gözlerim. Ayakkabılarım suda oynamak için çok uygun değildi. Ama zaten son teneffüstü eve gidince değiştirebilirdim. Oyuna başlamak ,için nasıl da heyecanlıydım. Bir an önce başlamalıydım. Öğretmenimin birkaç örüntüyü evde yapmamız için eve vermesi ile biraz canım sıkıldı. Azıcık da olsa böyle eve verilen çalışmalara bir türlü başlayamıyordum. Evin en sevdiğim kısımı olmasına karşı odamı toplamaya başlamak da zordu mesela. Yeni bir kitabı okumaya başlamak da öyle. İçimde bir korku oluyordu.

Ya çok çirkin yaparsam, başaramaz- sam… Arı, karınca, sinekler küçücük canlılar bile kendilerinden beklene- meyecek büyüklükte işleri yaparken hangi motivasyonla yapıyorlardı.

Hiç üşenmeden, ertelemeden, vazgeçmeden. Herhangi bir karınca herhalde “Mükemmel derecede buğday tanesi taşımalıyım” ya da bir arı bir damla balının kocaman bir petek oluşturduğu sonucuna odaklanıp “En büyük petek benim peteğim olmalı” demez herhalde. Sıramın altına eğilip ayakkabı çıkardım ayaklarıma poşet taktım bir ders beni ıslaklıktan korurdu herhalde. Zil çaldı. “Her hayrın başı bismillah“ der dedem. Oyuna doğru koşarken yepyeni başlangıçlara bismillahla başlayıp üşenmeden tüm işlerimi ertelememeye karar verdim.

Ayakkabı origamilerinden renk renk ister bir çift ister birçok çift katla. Bunlardan nasıl bir tasarım yapabileceğini düşün, mesela bir ayakkabılık yapabilirsin ya da ayakkabı dükkanı. Başlamaya üşendiğin, ertelediğin çalışmaları düşün, resimle ya da yaz. Başlamayı ertelediğin işleri yaptıkça tasarımındaki her ayakkabıya bir işaret koy.

1) İz yapmak için katlayın ve geri açın.

2) Tam ortadaki çizgiye iki üçgen oluşacak şeklinde katlayın.

3) Yönünü değiştirip ortaya doğru katlayın.

4) Kesik çizgiden katlayın.

5) Kesik çizgiden geriye doğru katlayın.

6) Yarısından ikiye katlayın.

7) Kesik çizgiden içeri doğru katlayın.
Burası ayakkabının neresi sizce?

8) Kesik çizgiden içeri doğru katlayın. Topuğu olduğunu fark ettiniz mi?

9) Ayakkabımız hazır.

 

 

 

Yazan: Mihriban Sezer

Resimleyen: Ravzanur Güleçyüz

1 Trackback / Pingback

  1. Yeni bir başlangıç | Can Kardeş

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*