Hayatımız Çocuklarımız

Lösemi bir kan hastalığıdır.
Damarlarımızda dolaşan kanın yapıldığı yer kemik iliğidir ve kök (ana) hücrelerin anormal hücreye dönüşmesi ile bu hastalık ortaya çıkar. En çok 1-5 yaş arasında görülür. Erken teşhis önemlidir. 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla “Hayatımız
Çocuklarımız” sloganıyla 20 yıldır faaliyet gösteren Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nı(LÖSEV) tanıtmak istedik. LÖSEV Marmara Bölge Koordinatörü Zuhal Ön ile, LÖSEV’i konuştuk.

BİZ KOCAMAN BİR AİLEYİZ

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) nasıl kuruldu?

LÖSEV 1998 yılında kuruldu. Lösemili çocukları tedavi amacıyla SSK Ankara Çocuk Hastanesi’ne yatırdığımız ilk günlerdi.
Hastane yönetiminden çocukların odaları için küçük bir televizyon talebinde bulunduk. Aldığımız olumsuz cevap karşısında o hastanede çalışan doktorlar, hemşireler ve personel, aramızda para toplayarak küçük bir televizyon aldık. İlk zamanlarda birçocuğumuzun yol parasını ya da okul ihtiyacını karşılamak bizler için büyük sorundu. Ancak günler geçtikçe büyüdük, güçlendik; projeler geliştirdik, hedeflerimizi büyüttük. Çocuklarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için dürüstçe ve tüm enerjimizle çalıştık. Bugün yüzlerce çalışanı, on binlerce hasta ve aileleri, milyonlarca gönüllümüzle kocaman bir aileyiz…

LÖSEMİ ÇOCUKLAR KÖYÜ

LÖSEV’in amacı nedir, faaliyetleri nelerdir?
LÖSEV’ in amacı lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmaktır.
Türkiye’de her yıl 2000 yeni lösemili çocuk hastası ortaya çıkıyor. Bu durum bazen dar bütçeli ailelerde ebeveyni lösemili çocuk ile diğer çocukları arasında seçim yapmaya kadar zorluyor. Bu sebeple vakfımız gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, gelir elde etmenin yanı sıra, lösemi hastalığını tanıtmayı, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmayı ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.

LÖSEV olarak, bu zamana kadar çok sayıda faaliyette bulunduk.
2000 yılında Türkiye’nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE’yi, 2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu’nu, 2010 yılında ise tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerimizin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü’nü hayata geçirdik.

TEDAVİ AŞAMASINDA MORAL ÖNEMLİ

Lösemi iyileştirilir mi, tedavi sürecinde nasıl bir yol izlenmelidir?
Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu aşamada kan veya kanın içindeki özel hücrelerini donörlerden (gönüllü kan verici kişi) alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon mevcutsa gerekli mücadelelerin yapılması,
böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunma önlemlerinin alınması çok önemlidir. Ayrıca hastaların ve ailelerin hastalık hakkında bilgilendirilmesi, löseminin umutsuz değil, tersine iyi bir tedavi ve moral desteği ile lösemide %85’lere varan oranda iyileşmenin sağlandığının açıklanması tedavinin ikinci basamağıdır. Tedavi sürecinde birbirinden farklı en az 6 çeşit ilacın 4-6 hafta içerisinde damardan ve ağızdan verilir. Burada hedef, blast adı verilen kötü
huylu ana hücrelerin yok edilmesidir.

KÜBRA ÖRNEK

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*