Muhtaçların Bayramı: KURBAN

kurban

Yine Kurban Bayramı geldi. Yine et yüzü göremeyen komşularımız ve akrabalarımızı bu vesileyle hem gözetmiş olacağız, hem de halini hatırını sormuş olacağız.

Biliyorsunuz; bayramda zengin ve fakir arasında güzel bir köprü kurulur. Bu da toplum huzurunun sağlanmasına büyük ölçüde yardımcı olur. Hatta aile fertlerinin birbirine yakınlaşmasını sağlar.

Hani “değerler” diyoruz ya, işte toplumu ayakta tutan daha pek çok önemli değerler bu bayramımız sayesinde gerçekleştirilmiş olur.
Nasıl mı?
Mesela her gün kesilen milyonlarca hayvanın etini daha çok ekonomik gücü elinde olanlar tüketir. Bu bayram vesilesiyle
birçok kurban kesilir ve dağıtılır.
Zengin/fakir, tanıdık/tanımadık, uzak/yakın her yere bu etler ulaş(tırıl)ır.

Çünkü dinim bana şunu emrediyor:
Kurban etinin en az üçte ikisini muhtaç olan insanlara dağıt!

Ne diyor Hacc süresinde:
“…Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (36)

Dedik ya, özellikle et alma imkânı bulamayan veya çok sınırlı alan aileler, bayramda kesilen ve onlara pay edilen hayvanların eti sayesinde hem kendilerine, hem de çocuklarına bu lezzeti tattırma fırsatı yakalamış olur… Hem de toplumdan
dışlanmadıklarını tam tersine toplumun bir parçası olduklarını hissederler.

Muhtaç olan aileler bu bayramımız vesilesiyle rızık endişesi içine girmekten kurtulur, böylece bayrama gönül rahatlığı içinde girer. Bunun yanında kurbanın derisi de sosyal dayanışma amaçlı kuruluşlar aracılığıyla yoksul vatandaşlara daha fazla hizmetin
ulaşmasını temin etmektedir.

Çok basit gibi görünen ve kurban edilen bu hayvanların nasıl da Müslümanlar arasındaki sevgi, saygı ve dayanışmanın artmasına sebep olduğunu görürüz. Ayrıca İslam’ın sosyal adaleti temin edici bir özelliğini de hatırlamış olduk.

Bu arada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bu ayın 19’unu Dünya İnsanî Yardım Günü ilan etmiş. Birleşmiş Milletler, Bağdat’taki
merkez bürosunun bombalanması üzerine aldığı bu kararla, insanî yardım alanında çalışanlarını ve bu etkinlikler sırasında hayatlarını kaybedenleri anmaya adanan bir gün olarak belirlemiş.

Bu sosyal dayanışmayı sağlamak amacıyla hayatlarını feda eden herkesi rahmetle anarken, aynı zamanda hepinizin bayramını en içten dileklerimle tebrik ederim.

Konuyla ilgili Temmuz 2021 sayımıza göz atın!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*