Dikkat, Yaklaşmayın Çarpar!

Çevremizdeki olayları anlamak için beş duyu organımızı kullanırız. Kulaklarımızla işitir, burnumuzla koklar, dilimizle tat alır,
gözlerimizle de görürüz. Peki ya, hayvanlar çevrelerindeki olayları nasıl algılar? Aslında onlar da bizim gibi duyu organlarını kullanırlar. İşitir, koklar, tat alırlar. Ancak deniz altında yaşayan bazı balıkların iletişimi biraz daha farklı…
O halde elektrikli balıklarla tanışmaya hazır mısınız? Tüm hayvanlar elektrik akımı üretir. Bu elektrikli hayvanların bazısı yüksek derecede elektrik üretirken bazısı da karşısındaki hayvan hareket ederken ürettiği elektriği algılayabilir. Bir kısmı ise her ikisini yapabilir. En önemlisi de bu balıkların ürettiği elektrik akımı kendilerine hiç zarar vermez… İlginç değil mi?

Bu balıklar bulanık ve çamurlu suda yaşar. O nedenle av bulmaları ve kendilerini düşmanlardan korumaları çok zordur. Bu zorlukları aşabilmeleri için, Allah onları böyle bir mekanizma ile yaratmıştır. Bu elektrikli canlılar iletişim kurmak, yön bulmak, bazı durumlarda elektrik şoku vererek avlanmak ve kendini korumak için elektrik üretebilen organlara sahiptir. Elektrikli organ diye bilinen bu yapıların içinde ‘elektrosit’ adı verilen ve elektrik üretebilen hücreler bulunur. Bu, çevresinde bir elektrik alanı oluşmasına sebep olur. Eğer bu elektrikli alana bir hayvan girerse algılayıcıları sayesinde hemen fark edip gereğini
yaparlar.

İşte böyle arkadaşlar;
Allah, denizdeki tüm canlılar için hem savunma mekanizması hem de avlanma mekanizması yaratarak kainatta bir denge oluşturmuştur.

Tuğba Karakurt

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*