İstanbul Oyuncak Müzesi’nde Bir Gün…

23 Nisan 2005 yılında şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulmuş. Yaklaşık 20 yıllık bir zaman diliminde 40’tan fazla ülkeden toplayarak bir araya getirdiği 4 binden fazla antika eser, oyuncağın tarih boyunca geçirdiği değişimi göz önüne seriyor.
1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örnekleri burada sergileniyor. İstanbul Oyuncak Müzesi, dünyadaki örnekleri arasında önemli bir yere sahip olarak, İstanbul’a ‘Oyuncak Müzelerinin Başkenti’ unvanı kazandırmıştır. İstanbul’un, Göztepe semtinde, küçük bir sokağa kurulmuş, beyaz ahşaplı, tarihi köşkün içinde oyuncaklarla dolu bir mekân; İstanbul Oyuncak Müzesi.
Müzeye ilk girdiğinizde kendinizi masallar diyarında hissediyorsunuz. Çocukluk yıllarınızı hatırlıyor, heyecanlanıyorsunuz.
Hayatınızda en önemli yere koyduğunuz oyuncakların şimdi ortalarda olmadığını görüyorsunuz, gülümsüyorsunuz.
Can Kardeş Dergisi’nin minik okurlarıyla müzeyi ziyaret ettik. Camların ardındaki oyuncakları görmekten büyük keyif aldık.
Müze her yaştan insanı kucaklıyor.

GERÇEK TRENLE TARİHE YOLCULUK

Müzeciliğe farklı bir yorum getiren Sunay Akın, “Eserleri dolabın içine koyacağız. Çocuklar onlara dokunamayacak.
Bu kötü, dokunmak isteyecekler. Peki, bu duyguyu nasıl kıracağız? Oyuncakların sergilendiği her alan bir oyun alanı gibi. Bu yüzden gerçek bir tren vagonunun kompartımanını satın alıp söktük. Adapazarı’ndan buraya getirip kurduk. Gerçek bir trenin koltuğuna oturuyorsunuz ve gerçek bir trenin penceresinden oyuncak trenin tarihine bakıyorsunuz. Evet, çocuk trenlere dokunamıyor ama bir tren yolculuğunu bizzat yaşıyor burada.”
Çocuklar, gerçek tren kompartımanında tren sesi eşliğinde Can Kardeş’i okuyarak vakit geçirdiler.

TATİLDE OYUNCAK MÜZESİNE GİDİN!

Bazı toplumlar oyuncakları çocukları oyalamak için kullanır. Oysa oyuncaklar, çocuğun hayallerini ve geleceğini kurar. Müzede gördüğümüz uzay oyuncakları bölümünde Ay’a ulaşma çabası, bunun büyük bir örneğidir. Gelişmiş ülkeler, bunun farkında olarak geleceği inşa edecek oyuncaklar tasarlıyor. Ve çocukların hayal dünyalarını genişleterek ufuk açıyorlar. İstanbul Oyuncak Müzesi de, bu noktada doğru bir adres. Yarıyıl tatili yaklaşıyor, sevdiklerinizle birlikte ziyaret ederseniz pişman olmazsınız.

HABER/ KÜBRA ÖRNEK 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*