SÜP… SÜP… SÜPPER KARINCALAR!!!

Merhaba sevgili arkadaşlar!
Bu sayımızda size süper bir kahramanımızdan bahsedeceğim. Kendinden 5 bin kat fazla yükü taşıyan süper bir kahraman olur mu? Kim mi bu kahraman? Süperman ya da Spiderman mi? Yoksa kendi küçük ama marifeti büyük bir karınca mı?
Dünyada bulunan en fazla canlı türü karıncalardır. Günümüzde yaklaşık olarak 14 bin civarında karınca türü olduğu tespit edilmiştir. Üstelik insanlara oranla yaklaşık 20 milyon kat daha uzun yaşarlar.
Dahası ihtiyacı olan besinleri üretir ve depolar. Karıncalar dünyadaki biyokütlenin yaklaşık olarak yüzde 20’sini oluştururlar.
Yani dünyada her beş canlıdan biri karıncalardır.

OTOMOBİL TAŞIYAN ROBOT KARINCALAR

Stanford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, canlıları taklit ederek yeni robot sistemleri geliştirmeyi hedefliyor. Yapılan son denemede 100 gramlık 6 minik robottan oluşan bir robot takımı, bin 800 kilogram ağırlığındaki bir otomobili çekerek yerinden oynatmayı başardı.
Söz konusu çalışmada ağır yüklerin bir noktadan çok büyük kuvvetle çekilerek taşınması yerine, tıpkı karıncalarda olduğu gibi çok noktadan küçük kuvvetler uygulanılarak birtakım çalışmasıyla çekilmesi denendi. Bilim insanları kalabalık bir karınca grubunun yük taşıma işleminde, her bir karıncanın 6 ayağından 3’ünü etkin olarak kullandığını keşfetti.

“Karıncalarda olduğu gibi grup olarak çalıştıklarında mikro- römorkör robotların çekemeyecekleri ağırlık yok” diyen araştırmada görevli bilim insanı David Christensen, çalışmadaki ağırlıkların daha iyi anlaşılabilmesi için şu örneği veriyor:
“Ağırlık oranı düşünüldüğünde çalışmamızdaki 6 minik robotun bir otomobili çekmesi, 6 insanın bir Eyfel Kulesi’ni ya da 3 Özgürlük Anıtı’nı çekmesi ile eşdeğer.”

KARINCALAR KENDİNDEN BÜYÜK YÜKLERİ NASIL KALDIRIR?

Karıncalar üzerine birçok araştırma yapılmakta. Bu araştırmalar sonucunda kendi ağırlıklarının 5 bin kat daha fazla yük taşıdığı sonucuna varılmıştır. Karıncaların bu özelliği biyokemiklerinin gelişmiş olmasıdır. Boyundaki eklem, kompleks ve entegre mekanik bir yapıya sahip olmasıdır.
Tüm ağırlıklarını boyun eklemine vermesi daha ağır yük taşımalarına imkân tanır. Ağır yükleri taşırlar ve yapısal olarak kendilerini geliştirirler.

PEKİ, BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Karıncalar dalgıç gibi yüzebilirler. Karıncalar hayvanlar âleminin en tutumlu hayvanlarıdır. İhtiyaçlarından fazlasını tüketmezler.
Görme konusunda zayıf olan karıncalar, yollarını yaydıkları kimyasal kokular sayesinde bulur. Karıncaların tek hat üzerinde
hareket etmeleri bundandır.

Tuğba Karakurt

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*