Eğitimci-Yazar M. Hanifi Örnek “Eğitim Sevgiyle Verilir”

Sevgili arkadaşlar, okullar açıldı!
Yepyeni bir dönem bizi bekliyor. Koskoca bir tatili geride bıraktık. Kimi arkadaşlarımız okulu özledi, kimi
arkadaşlarımız öğretmenlerini… Peki, tatil dönüşü neler yapmalıyız, bu sorunun cevabını bulmak için Eğitimci-Yazar ve öğretmen M. Hanefi Örnek ile konuştuk. Bakın sizin için neler söylemiş, hep birlikte dinleyelim mi?

1) Uzun bir tatil sonrası çocukları neler bekliyor? Bir Eğitimci olarak tavsiyeniz nedir?

Eğitimin en büyük hedefi talim ve terbiye boyutudur. İlmin talimi ve hakikatin tesiri edep ile olur. Yahya bin Muaz’ın bir
sözü var, “İlim; ancak edeple alınır, edeple anlaşılır.” Evet, çocuğu terbiye eden, eğitimi veren edep, aileden gelir. Anne babalara düşen görev, okulda ihmal edilen bu hususu aile mektebinde tedavi etmektir. Özellikle tatiller bu eğitimin tamamlanması için fırsat olabilir. Yeni Eğitim dönemiyle birlikte aile içinde kolay olmayan bir süreç başlar.
Her anne baba çocuklarına en iyi eğitimi sunmak ister. Yanlış eğitim çocukların karakter oluşumunu engeller. Bu konuda ilk görev aileye düşüyor. Bediüzzaman Said Nursi bu konuda “İnsanın en birinci üstadı ve tesirli muallimi onun validesidir” diyerek annenin çocuk üzerindeki etkisinin çok önemli olduğuna vurgu yapıyor.

2) Bir Eğitimci okula yeni başlayan bir öğrenciye eğitimi nasıl sevdirmeli?

Çocuk, oyunla gelişir oyunla sosyalleşir, oyunla daha etkili davranış sahibi olur. Fıtri olan bu durum kimlik, kişilik ve karakterin oluşumuna büyük katkı sağlar. Çocukların zihin, kalp ve ruh dünyalarına girmek büyük maharet ister.
Etkili bir eğitim hayatı için sevgi şarttır. Çünkü sevgi ile verilen eğitimin meyvesi daha kalıcı olur. İlgi ve sevgi, bilgi ve etkiyi beraberinde getirir.
Sevdirerek eğitmeli, düşündürerek öğretmeli.

3) Bir Eğitimcinin en sevindirici olayı ne olabilir?

Öğretmen, verdiği eğitimin neticesinde öğrencisini güzel yerlerde görmek ister. Öncelikle insani ve ahlaki eğitimini tamamlayıp topluma kazandırmaya gayret eder. Ve yetişmiş bireyler olarak toplum içinde görmek ister. Emeklerinin karşılığında vatana
millete faydalı bireyler yetiştiğini görmek, her eğitimciyi mutlu eder. Sağlam zeminlerde fikirlerini hür bir şekilde ifade eden nesiller, gelecekten ümit veriyor. Bu başarıyı küçük yaşta öğrenciye kazandıran öğretmenlerdir. Bu yüzden eğitimcilere de önem vermek gerekiyor.

2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılının öğretmen ve öğrenciler için hayırlara vesile olmasını dilerim.

Röportaj/ Kübra Örnek

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*