Aylar: Haziran 2018

Bulmaca
Bulmaca
Akabe Biatı
Akabe Biatı
Genç Yazar Çizerler
Genç Yazar Çizerler
Dergiler Fuarı’nda Can Kardeş Rüzgârı Esti
Dergiler Fuarı’nda Can Kardeş Rüzgârı Esti

9. Uluslararası Dergi Fuarı geçen ay, Sirkeci Garı’nda organize edildi.
Geniş bir katılımla gerçekleşen dergiler fuarının bu seneki teması “Çocuk dergiciliği” olarak belirlendi.
Fuarda çocuk dostları, çocuk dergicileri, çocuk yayıncıları, çocuklar için yazan yazarlar stantlarda okurlarıyla buluştu. 38 yıllık Can Kardeş Dergisi’nin Yayın Yönetmeni Demirhan Kadıoğlu, hem okurlarla buluştu hem de karikatür faaliyeti ile çocukları sevindirdi.
Kadıoğlu, “Fuarlar tanıtım için birer fırsat. Ama Can Kardeş Dergisi zaten tanınan ve üç kuşak yetiştirmiş bir dergi. Bu bakımdan dergimizi görenler
hemen ‘Çocukluğumun dergisi… Hâlâ çıkıyor mu?’ diyerek hayretini gizleyemiyor.

Biz sadece yeni kuşaklara dergimizi tanıtıyor ve onların beğenisine sunuyoruz” dedi. Kadıoğlu, Can Kardeş Yayınları’ndan çıkan Mahsun, Vız Vız Arı, İman Serisi ve Hilal’in Dünyası kitaplarını imzalayarak okurlarla sohbet etti.

İYİ BİR ARKADAŞ MISIN?
İYİ BİR ARKADAŞ MISIN?

Merhaba arkadaşlar,
Eğer fazla arkadaşınız yoksa ya da arkadaşlarınızla genelde kavga ettiğiniz için güzel oyunlar oynayamıyorsanız, bir düşünün bakalım. Acaba siz nasıl bir arkadaşsınız?
Öncelikle, arkadaşlarımızın haklarına saygı duymalıyız. Onların üzüleceği bir şey yapmamalıyız. Bencil davranmamalıyız. Bir iki kişi bir araya gelerek onu dışlamamalıyız.  Yardıma ihtiyacı olduğu zaman, yardımcı olmalıyız. Topluca oynadığımız oyunlarda hep kendi istediğimizi değil de oylama yaparak, çoğunluğun istediği fikri kabul etmeliyiz. Eğer biz arkadaşlarımıza karşı davranışlarımızı düzeltirsek, arkadaşlarımıza da güzel örnek oluruz ve onlar da bize benzemeye çalışır.

Mesela geçenlerde bir arkadaşımın yalan söylediğini anladım. Ama ona “Neden yalan söylüyorsun?” diyemedim. Yalan söylediğinden de emindim. Sonra onunla konuşmaya karar verdim. “Biliyor musun arkadaşım, ben hiç yalan söylemedim. Yalandan nefret ederim.” dedim. Arkadaşım da “Ne olacak ki, zararsızsa bazen söylenebilir” dedi.
“Hayır, bunun zararsızı olmaz. Biz her zaman doğru söylemeliyiz. Ne olursa olsun, küçük ya da zararsız fark etmez. Söylediğin şey gerçek olmadığına göre, Allah bunu biliyor. Her şey Allah tarafından kayıtlı ve biliniyor olduğuna göre, sen Allah’ın var etmediği bir olayı varmış gibi anlatırsan, O’na çok büyük saygısızlık olur. Zararsız dediğin küçük yalanın ne kadar büyük bir sonucu olduğunu şimdi anladın mı?” dedim.
Arkadaşım başını öne eğdi. Bana yalan söylediğini kabul etti. Ama çok pişmandı. “Bunları bilmiyordum” dedi. Bir daha hiç yalan söylemeyeceğine söz verdi. Arkadaşlar, bir arkadaşımızı kötü bir davranışından vazgeçirmek de ona bir yardımdır. Hem de en güzel, en büyük yardımlardandır.
Arkadaş kazanmak ve arkadaşlarımızla güzel geçinmek için, önce kendimiz iyi bir arkadaş olmayı deneyelim mi?

LEMANUR YÜKSELTEN 

Gökyüzü Sence Neden Mavi?
Gökyüzü Sence Neden Mavi?

Sevgili can dostlarım!
Bu ay gökyüzüne doğru yola çıkıyoruz! Gökyüzüne bakınca sizin de içiniz huzur doluyor mu? Mavi gökyüzünü sevenler ellerini havaya kaldırsın! Biliyor musun? Aklımı kurcalayan bir soru var: Mikrofonumu arkadaşlarıma uzattım ve “Gökyüzü sence neden mavi?” diye sordum. İşte cevaplar;

Tuğba:

Çünkü bulutlarla uyumlu mavi çok güzel. Başka hangi renk olabilirdi, tabi ki mavi…

Hüseyin:

Gökyüzü, Allah istediği için mavidir. Bir de dünyanın aydınlık olması için mavidir. Çünkü akşam gökyüzü siyah, gündüz yağmur yağdığında gri , akşam yağmur yağdığında ise kırmızı olur.

Gülsüm Berra:

Gökyüzü, gökyüzü olduğu için mavidir çünkü mavi çok güzel.

Mehmet Akif:

Allah, farklı kalemlerle mavi boya yaptı. Hem de suyun rengini… Su olmazsa fakir kalırız.

Necip:

Hava da su olduğu için mavi… Pembe olmaz, başka renkler olsa karanlık olurdu. O yüzden mavi daha uygun.

Osman Said:

Tam mantıklı bir açıklama bulamıyorum neden yeşil, kırmızı değil de mavi ama gökyüzünün arka kısmının gözükmemesi için mavi olabilir…

Genç yetenek Ayşenaz diyor ki: “Geleceğin bilim insanı ve sanatçısı olmak istiyorum”
Genç yetenek Ayşenaz diyor ki: “Geleceğin bilim insanı ve sanatçısı olmak istiyorum”

Selam, adım Ayşenaz Anbarpınar. Ata Ortaokulu’nda 7.sınıf öğrencisiyim.

Resme ilgim nasıl başladı? Niçin çiziyorum?

Beş yaşındayken harika eserler çıkarıp çılgın resimler çizmiyordum;
beş yaşındaki bir çocuk gibi çiziyordum. İlkokulda model ve elbise resmi çiziyordum.
Gittiğim misafirliklerde benim için kâğıt kalem isteniyordu. Yazın arkadaşlarımla saatlerce çizip sonra en iyisini belirliyorduk. 5. sınıfta resim derslerine daha özen göstermeye başladığımı fark ettim. Resim için daha çok çabaladığımı anladım. Sonra “tuval” adında bir buluş olduğunu öğrendim ve kalemimi, fırçamı, boyamı kaptığım gibi tuvale çizdim bu sefer. Çizgi roman okumayı ve karakterlerini sevdiğim için figür çizdim. Manzara resimleri yaptım. Yarışmalara katıldım. Öğretmenlerimin bana yol açması etkili  oldu. Soran olursa genellikle cevabım sevgili Alan Moore gibi “Çiziyoruz işte bir şeyler…” Kısaca kendimi ifade etmek için çiziyorum, inanıyorum ki duygularla çizilen her resim, portre oturan kişinin veya çizilen manzaranın değil çizen kişinin resmidir. Oturan kişi ya da manzara, tevafuk, bir fırsattır. Çizerin kendini anlatması için bir fırsat… Renklerin birleşimi ışık, gölgeler, çizerin kişiliğini
gösterir.

Gelecekte hangi mesleği düşünüyorum?

Hangi mesleği düşündüğüm konusunda çok kararsızım galiba. Sevdiğimiz şeyleri yapmalıyız. Ama ben çok fazla şey seviyorum. Kitapları çok seviyorum. Fransızca ve İngilizce ile ilgili da olabilir mesleğim; yazılımla ilgili… Uzayla, karadeliklerle, kuantum mekaniği gibi konulara fazla ilgiliyim.
Ben fizik fakültesi okuyup, iş imkânı bulamayıp boş boş dolaşacağım galiba… Demek istemiyorum, sevdiğim şeyi yapacağım.Çalışma ortamımda deney tüpleri, teoriler yazılı tahtalar olmalı. Bilim insanı, fizikçi, simyacı artık neyse işte.

Güzel sanatlar fakültesine gitmek istiyor muyum?

Güzel sanatlar hayatımın bir köşesinde belki de merkezinde, severek yapacağım bir iş olacak. En azından öyle umuyorum. Resim çizmeyi çok ama çok seviyorum. Ama fiziğe aşığım. Ülkemi bilimde geliştirmek için çabalamak önceliğim. Belki karadeliklerle alakalı gözlemler yapıp sonra tuvale çizerim. Önemli olan sevdiğim işi yapmak, önemli olan ülkede bilim ve teknolojiyi geliştirmeye katkı sağlamak. Canan Dağdeviren, Umut Yıldız, Mete Atatüre ve adını daha sayamadığım bilim insanımız gibi küçük de olsa bilimi geliştirebilmek. Önemli olan kendinizi ifade edebilme yönteminizi seçip özgün, topluma yararlı bireyler olabilmek, diye düşünüyorum.

 

Eğlenceli Test
Eğlenceli Test
1) Bayramlarda el öpen çocuklara hangisi verilmez?
a) Para-mendil
b) Şeker-çikolata
c) Tablet-telefon

2) Ramazan Bayramı Müslümanlara niçin hediye edilmiştir?
a) Hak ettikleri için
b) 1 ay boyunca oruç tuttukları için
c) Eğlensinler diye

3) Dönem sonu karnesini alan öğrenciler kaç aylık tatile girerler?
a)1 ay b) 6 ay c) 3 ay

4)“Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz.” Hadis-i Şerif’i neyin önemine dikkat çeker?
a) Bir gün kıyamet kopacaktır
b) Ağaç dikmenin önemi
c) İşini yarım bırakma

5) En önemli dini bayramlarımızı doğru olarak işaretleyiniz.
a) 23 Nisan-Şeker Bayramı
b) Nevruz-Kurban Bayramı
c) Ramazan-Kurban Bayramı

6) Üç ayların sonuncusu hangisidir?
a) Ramazan b) Sefer c) Şaban

7) Arkadaşlarımızla aramızdaki bağı pekiştiren en önemli duygu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Mutluluk
b) Yardımlaşma
c) Heyecan

8) Ülkemizde öğrenciler için tatil ayları denilince akla gelen hangileridir?
a) Ocak-şubat-mart
b) Eylül-ekim-kasım
c) Haziran-temmuz-ağustos

9) Hangisi sözel derslerden biridir?
a) Sosyal bilgiler
b) Geometri
c) Kimya

10) Günün ikinci namazı hangisidir?
a) İkindi b) Öğle c) Yatsı
11) Tam gün oruç tutan çocuklar, hangi iki yemeği yemek zorundadırlar?
a) Öğlen-sabah
b) Sahur-iftar
c) Gece-öğlen

12) Aşağıdakilerden hangisini yaparsak orucumuz bozulmaz?
a) Uyursak
b) Sakız çiğnersek
c) Su içersek

13) Aşağıdaki isimlerden hangisi alfabe sırasına göre en sonda yer alır?
a) Bilal
b) Bilgenur
c) Barış

14) Aşağıdakilerden hangisi sahip olmamız gereken değerlerden biri değildir?
a) Affedici olmak
b) Duyarlı olmak
c) Zengin olmak

15) Bir elimizin parmaklarını sayarken kaç defa çift sayı söyleriz?
a) 2 b) 4 c) 3

16) Kıldığımız hangi namaza, sünnetle değil de, farz ile başlarız?
a) Sabah
b) Öğle
c) Akşam

17) Aşağıdakilerden hangisi mevsim özelliğine göre yakılmaz?
a) Kalorifer b) Lamba c) Soba

18) Bir çocuk uzun süre TV izlese, boş boş otursa, hiç nitelikli bir iş yapmasa neyi israf etmiş olur?
a) Derslerini
b) Parasını
c) Zamanını

19) Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (asm)’in, örnek aldığımız davranışlarına ne denir?
a) Sünnet b) Hadis c) Ayet

20) Hangi ikisi eş anlamlıdır?
a) Talebe- öğretmen
b) Yaşlı-ihtiyar
c) Güz-kış

TESTİN ÇÖZÜMÜ: 
1-C, 2-B, 3-C, 4-B, 5-C, 6-A, 7-B, 8-C, 9-A, 10-B, 11-B, 12-A, 13-B, 14-C, 15-A, 16-C, 17-B, 18-C, 19-A, 20-B
Padişahın Selamı
Minikler temiz çevre için yürüyor
Minikler temiz çevre için yürüyor

“Çevreyi Kirletme Dünyayı Yok Etme”
“Yeşil demek, temiz çevre demek.”
“Temiz çevre, temiz gelecek demek.”

“Çocuklara güzel bir gelecek sunmak istiyorsak, çevre bilinci vermek zorundayız.”
Çocukların küçük yaşlardan itibaren çevre bilinciyle yetişmelerini sağlamak amacıyla başlatılan Yeşil Okul Projesi kapsamında öğrenciler
işte bu pankartlarla Beykoz’da “Temiz Çevre” yürüyüşü gerçekleştirdi. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de temiz çevre sağlıklı hayat için yürüyen minikleri yalnız bırakmayarak yürüyüşte vatandaşlara broşürler dağıttı. Ortaçeşme Meydan Saat Kulesi önünden başlayan yürüyüşte öğrenciler ellerindeki “Çevreyi Kirletme Dünyayı Yok Etme” dövizleriyle “Beykoz bizim temiz tutalım” sloganları attı. Yürüyüşte çocuklar çevredeki zararlı atıkları eldivenlerle toplarken atıkların geri dönüşümünün önemine de dikkat çekti.

Tatilde oyuncak yapan çocuklar

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nde hafta içi yaşanan hareketlilik hafta sonu da devam ediyor. 8-13 yaş arası 240 öğrenci
hafta sonu tatil yapmak yerine Enderun Mektebi’ne koşuyor.

 

Çocukların yarısı Cumartesi, diğer yarısı da Pazar günü atölyeye giriyor. Strateji oyunları oynayarak hafıza güçlendirme, analitik düşünme becerisini geliştiren de var, fen bilimleri ve robotik kulüplerinde yeni buluşların peşinde koşan da. Haziran ayı ile birlikte tatil dönemine giriyoruz. Çocukları bu süreçte tamamen rahat bırakmak gelişimlerini geriletebilir. Böyle çalışmalarla tanışan çocuklar, sosyal hayata bağlanarak, aktif katılım sağlar. Haftada birkaç gün verilen bu tarz faaliyetlerle çocuklar, tatillerini dolu dolu geçirmiş olacaklar. Böylelikle yeteneklerini ve sevgilerini birleştirip harika işlere imza atacaklar.

Haber/Kübra Örnek