Teknoloji engellinin yanında

Merhaba Can Kardeşler…
Yazıya başlamadan önce hatırlatmak amaçlı ‘engelli’ sözcüğünü tanımlayalım. “Engeli bulunan, engelli olan kimsedir. Sonradan yaralanma sonucu, fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyguları kısıtlanan kimselere” denir. Engeller doğuştan veya sonradan oluşabilirler.

YÜRÜME SIKINTISI OLANLAR İÇİN: KENGURU
Engeli olan vatandaşlarımızın günlük hayatta birtakım zorluklarla karşılaşabilirler. Karşılaşacakları bu sorunları en az indirmek için firmalar teknolojiden yararlanarak birçok fikir geliştirerek engeli olan kimselerin kullanımına sunmaktadır. Mesela; şu an tekerlekli sandalye kullanıcıları ve yürüme sıkıntısı çekenler için rağbette olan arabada kullanabilmelerini sağlayan Kenguru elektrikli arabalar mevcuttur.

EPİLEPSİ İÇİN AKILLI KEMERLER
Bir başka teknolojik aletlerden birisi de akıllı kemerler. Epilepsi rahatsızlığı olanlar için Rice Üniversitesi tarafından geliştirilen bu kemer krizin önceden tutabileceğini hissedebilen ve aynı zamanda hastanın yakınına mesajla durumu bildirebiliyor.

GÖRME ENGELLİLERE AKILLI TELEFONLAR
Görme engeli olanlar için alfabeye uygun numara tuşlarının olduğu akıllı telefonların geliştirildiğini biliyoruz. Bunlara bir yenisi de Sumit Dogar tarafından geliştirilerek piyasaya sürülen Braille akıllı telefonu da eklendi. Bu telefonlar ekranı ızgaralı düğmelerden oluşan bir iletişim araçlarından.

TIRMANABİLEN TEKERLEKLİ SANDALYELER
iBotStair- Tırmanan tekerlekli sandalyeler ise DEKA araştırma ile geliştirme firması tarafından, ister manuel ister motorlu olsun normal tekerlekli  sandalyelerin zorlu arazilerde kullanılamaması üzerine geliştirilmiştir. iBotlar her yüzeyde kullanılabilmektekalmıyor ayrıca denge sağlayan teknoloji ile merdiven inip çıkabilmeyi de sağlamaktadır. Şu an için bu özellikleri ile yürüme engeli olanlar için icat edilmiş en iyi sandalyelerden birisidir.
Bunların dışında burada yazamadığımız fakat günlük hayatta kullanılan birçok yardımcı araç ve gereç bulunmaktadır.

ENGELLİLER HAFTASI’NI UNUTMAYIN
Birkaç tanesinden bahsetmek gerekir ise, engeli olanlar için tasarlanmış yatak merdiveni,
çorap giymeyi kolaylaştırmak için aparat, okuma zorluğu çekenler için cep büyüteci ve elektronik büyüteç Mouse gibi daha birçok yardımcı araç ve
gereçler engeli bulunan vatandaşlarımıza kolaylık olması için üretilmiştir.

Yazımızı Bediüzzaman’ın Hastalar Risalesi’ndeki sözleriyle noktalayalım;
“Şu dar-ı dünya (dünya memleketi), meydan-ı imtihandır (imtihan meydanı), dar-ı hizmettir (hizmet yeri). Lezzet ve ücret ve mükâfat yeri değildir. Madem dar-ı hizmettir ve mahall-i ubudiyettir (kulluk yeri), hastalıklar ve musibetler- dini olmamak ve sabretmek şartıyla o hizmette ve o ubudiyete çok muvafık (uygun) oluyor ve kuvvet veriyor. Ve her bir saati, bir gün ibadet hükmüne getirdiğinden şekva (şikâyet) değil, şükretmek gerekir.”
Sağlıklı günler dilerim.

MELEK DOKUMACI

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*