Panaroma’da Bir Fetih Günü

Panorama 1453 Müzesi’ni ziyaret ettik. 

Her yıl ülkemizde 18-24 Mayıs tarihlerinde Müzeler Haftası kutlanır; bu haftada ülkemizin kültür varlıkları tanıtılır, eski eserlerin korunması anlatılır. Ayrıca 29 Mayıs 1453’te İstanbul’un Fethi’nin gerçekleşmesi sebebiyle Panorama Müzesi’ne gitmeyi düşündük. Sizler gibi cıvıl cıvıl çocuklara Can Kardeş dergimizi hediye ettik.

İstanbul’un fethine davetlisiniz

Dünya tarihini değiştiren çok az olaylar vardır.
İstanbul’un fethi bunlardan biridir. Fetih’ten 565 yıl sonra, Panorama 1453 Müzesi’ni ziyaret ederek, fethi adeta yaşadık. 3 bin metrekarelik bir alan içerisinde çerçevesi yani sınırları olmayan, 360 derecelik bir resim düşünün. Resmin temel özelliği gerçek etkisi uyandırması. Üç boyut etkisi vermesi için ziyaretçiler 14 metre uzaklıktan resme bakıyorlar. İstanbul’un Fethi’ne ait tüm detaylar ince ince işlenmiş durumda. Müzenin ses efektleriyle, üç boyutlu ve panoramik olması sebebiyle Macar topçu ustası Urban’ın döktüğü toplara dokunup, Konstantinopolis’in surlarına doğru onların patlamalarına şahit olduk.

“Ne kadar da gerçek gibi

Burada Fatih Sultan Mehmet’in binlerce askerinin tekbir seslerine ve mehter marşına eşlik edenler vardı. Savaşan askerlerin kılıç seslerini, atların nal seslerini işittik. Atılan okların yanlarından geçtiğini sanan çocuklar, şaşkınlıklarını gizleyemedi. Çocukların “Aa anne! Ne kadar da gerçek gibi”, “Gökyüzü masmavi dışarıdaki gibi” dediklerini duyduk. Heyecanla sorular soruldu. Biz de cevaplar vererek, Can Kardeş dergimizi hediye ettik. Çektiğimiz fotoğraflarla mutluluklarını belli eden çocuklar, etrafa gülücükler saçtılar.

Dünyanın ilk tam panoramik müzesi

Hafta içi olmasına rağmen müzede yoğun kalabalık vardı. Daha çok öğrencilerin olduğu müzeye, çocuklarda aileleriyle birlikte gelmişti. Müzeye ilk girdiğinizde şaşırıyorsunuz. Çünkü dışarıda bıraktığınız gökyüzünü, içeride buluyorsunuz. Hatta salon görevlisi, gerçekten gökyüzü olduğunu sanarak şemsiye açanlar olduğunu söyledi. Sonra Fetih ortamını görüyorsunuz. Ses efektleri sanki o anları yaşatıyor. Gelen ziyaretçiler hayranlıkla izliyor ve bu anları kaydediyorlar. Yabancı turistlerinde yoğunlukta olduğu müzede, Arap, İngiliz, göçmen çocukları da Can Kardeş dergisiyle tanıştırdık. Mutluluklarını gizleyemeyen çocuklar, güzel pozlar verdiler. Tarihi küçük yaşta öğretmek, göstermek için güzel bir yer. Büyümeden gidin derim.

Foto-Haber /Kübra Örnek

1 Trackback / Pingback

  1. Asya ile Zamana Yolculuk (Fatih Sultan Mehmet) | Can Kardeş

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*