Aylar: Mayıs 2018

Genç Yazar Çizerler
Ramazan Sevinci

Yazan-Çizen/Semanur Gödebil

Panaroma’da Bir Fetih Günü
Panaroma’da Bir Fetih Günü

Panorama 1453 Müzesi’ni ziyaret ettik. 

Her yıl ülkemizde 18-24 Mayıs tarihlerinde Müzeler Haftası kutlanır; bu haftada ülkemizin kültür varlıkları tanıtılır, eski eserlerin korunması anlatılır. Ayrıca 29 Mayıs 1453’te İstanbul’un Fethi’nin gerçekleşmesi sebebiyle Panorama Müzesi’ne gitmeyi düşündük. Sizler gibi cıvıl cıvıl çocuklara Can Kardeş dergimizi hediye ettik.

İstanbul’un fethine davetlisiniz

Dünya tarihini değiştiren çok az olaylar vardır.
İstanbul’un fethi bunlardan biridir. Fetih’ten 565 yıl sonra, Panorama 1453 Müzesi’ni ziyaret ederek, fethi adeta yaşadık. 3 bin metrekarelik bir alan içerisinde çerçevesi yani sınırları olmayan, 360 derecelik bir resim düşünün. Resmin temel özelliği gerçek etkisi uyandırması. Üç boyut etkisi vermesi için ziyaretçiler 14 metre uzaklıktan resme bakıyorlar. İstanbul’un Fethi’ne ait tüm detaylar ince ince işlenmiş durumda. Müzenin ses efektleriyle, üç boyutlu ve panoramik olması sebebiyle Macar topçu ustası Urban’ın döktüğü toplara dokunup, Konstantinopolis’in surlarına doğru onların patlamalarına şahit olduk.

“Ne kadar da gerçek gibi

Burada Fatih Sultan Mehmet’in binlerce askerinin tekbir seslerine ve mehter marşına eşlik edenler vardı. Savaşan askerlerin kılıç seslerini, atların nal seslerini işittik. Atılan okların yanlarından geçtiğini sanan çocuklar, şaşkınlıklarını gizleyemedi. Çocukların “Aa anne! Ne kadar da gerçek gibi”, “Gökyüzü masmavi dışarıdaki gibi” dediklerini duyduk. Heyecanla sorular soruldu. Biz de cevaplar vererek, Can Kardeş dergimizi hediye ettik. Çektiğimiz fotoğraflarla mutluluklarını belli eden çocuklar, etrafa gülücükler saçtılar.

Dünyanın ilk tam panoramik müzesi

Hafta içi olmasına rağmen müzede yoğun kalabalık vardı. Daha çok öğrencilerin olduğu müzeye, çocuklarda aileleriyle birlikte gelmişti. Müzeye ilk girdiğinizde şaşırıyorsunuz. Çünkü dışarıda bıraktığınız gökyüzünü, içeride buluyorsunuz. Hatta salon görevlisi, gerçekten gökyüzü olduğunu sanarak şemsiye açanlar olduğunu söyledi. Sonra Fetih ortamını görüyorsunuz. Ses efektleri sanki o anları yaşatıyor. Gelen ziyaretçiler hayranlıkla izliyor ve bu anları kaydediyorlar. Yabancı turistlerinde yoğunlukta olduğu müzede, Arap, İngiliz, göçmen çocukları da Can Kardeş dergisiyle tanıştırdık. Mutluluklarını gizleyemeyen çocuklar, güzel pozlar verdiler. Tarihi küçük yaşta öğretmek, göstermek için güzel bir yer. Büyümeden gidin derim.

Foto-Haber /Kübra Örnek

Çocuk iftarı ve Hacivat-Karagöz oyunum
Çocuk iftarı ve Hacivat-Karagöz oyunum

Sevgili arkadaşlar,
Ramazan ayı geldiği için çok mutluyum. İçim kıpır kıpır.
Geçen yıl Ramazan ayında arkadaşlarımla çok eğlenmiştim. Yarım gün tuttuğumuz “tekne orucu” sonunda annelerimiz bizim için “çocuk iftar programı” hazırladılar. Bizim en sevdiğimiz yemekleri yaptılar. Sadece çocuklar için sofralar kuruldu. İftar yemeğimizden sonra da hediyeleşme olması bizi daha da mutlu etmişti. Programımız burada bitmedi. Arkadaşlarıma Hacivat-Karagöz gösterisi yapmıştım.

O akşam hepimiz çok gülmüştük. Arkadaşlar, bu Ramazan ayında siz de arkadaşlarınızla ve annelerinizle konuşup böyle programlar yapabilirsiniz.
Geçen yıl Hacivat-Karagöz oyununu oyuncakçı ve kırtasiyelerde bulamamıştım.
Annemle beraber kendimiz yaptık. Karagöz ve Hacivat’ı bir kartona çizip boyadık ve kestik.
Sonra bunlara, mutfakta kullanılan uzun tahta şişlerden sapladık. Böylece onlardan tutarak oynatabildim. Boş bir kutunun arka kısmını açtık. Basitçe bir sahne ve perde yapmış olduk. Siz de bu şekilde kendi Hacivat- Karagöz oyununuzu hazırlayabilirsiniz ve onları istediğiniz gibi konuşturabilirsiniz. Arkadaşlarınızla birlikte çok eğleneceğinize eminim.

Hayırlı ve neşeli Ramazan’lar dilerim.

Lemanur Yükselten

Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Maniler eşliğinde, gece çalan davullar, bize neyin geldiğini müjdeler?
a) Sabah olduğunu
b) Oruç ayının geldiğini
c) Düğün olduğunu

2) Mecbur olmadığımız halde küçük de olsa sık sık verdiğimiz, manevi olarak çok faydasını gördüğümüz şey nedir?
a) Zekat b) Para c) Sadaka

3) Aşağıdakilerden hangisi dinî bir bayram değildir?
a) Kurban Bayramı
b) 23 Nisan Çocuk Bayramı
c) Ramazan Bayramı

4) Ahlakı ve terbiyesiyle ön plana çıkan ilk halifelerimizden olan kişi kimdir?
a) Hz. Ebubekir
b) Hz. Osman
c) Hz. Ali

5) Aşağıdakilerden hangisi oruç süremizi belirler?
a) İmsak vakti
b) İşrak vakti
c) İmsakla iftarın arası

6) Bir düzine tavuğun birer tane yavrusu olsa kümeste kaç yavru olur?
a) 10 b) 12 c) 24

7) İkizkenar üçgenin hangi kenar uzunluğu farklıdır?
a) Sağındaki b) Tabanı c) Solundaki

8) İçinde bin aydan daha hayırlı bir gecenin olduğu mübarek ay hangisidir?
a) Recep b) Şaban c) Ramazan

9) Çocukların alışmak için yarım gün tuttuğu oruca halk arasında ne denir?
a) Tam gün oruç
b) Akıllı oruç
c) Tekne orucu

10)“İnsanlara tebessüm etmeniz …………….dır” hadisindeki noktalı yere hangisi gelir?
a) Borç b) Şart c) Sadaka

11) Aşağıdakilerden hangisi her gün yapmak zorunda olduğumuz bir şey değildir?
a) Su içmek
b) İnternete girmek
c) Okula gitmek

12) Bin aydan daha hayırlı olduğu söylenen, Kur’an’ın indirildiği gece hangisidir?
a) Berat Kandili
b) Kadir Gecesi
c) Ramazan Gecesi

13) Yavrusunu cebinde taşımayı seven, sevimli hayvan hangisidir?
a) Koala b) Kaplumbağa c) Kanguru

14) 30 gün oruç tutanlara hediye edilen 3 özel günün adı nedir?
a) Ramazan Bayramı
b) Kutlama günü
c) Kurban Bayramı

15) Işığın olduğu her yerde var olan, bizi takip eden ama korkutmayan şey nedir?
a) Ruhumuz b) Sesimiz c) Gölgemiz

16) “Kuyruğu var at değil, kanadı var kuş değil” bilmecede bahsedilen şey nedir?
a) Balık b) Sincap c) Tavuk

17) Her gün 20 sayfa kitap okuyan bir çocuk, 100 sayfalık bir kitabı kaç günde bitirir?
a) 7 b) 5 c) 10

18) Aşağıdakilerden hangisini yaparsak orucumuz bozulmaz?
a) Uyursak
b) Yemeğin tadına bakarsak
c) Bir yudum su içersek

19) Aşağıdakilerden hangisi sayısal bir ders değildir?
a) Cebir b) Geometri c) Coğrafya

20) Peygamber Efendimiz’in (asm) sağlığımız için tavsiye ettiği, bahar mevsimlerinde yapılan kirli kanı akıtmak işlemine ne nedir?
a) Kan verme b) Hacamat c) Sünnet

TESTİN ÇÖZÜMÜ:

1-B, 2-C, 3-B, 4-B, 5-C, 6-B, 7-B, 8-C, 9-C, 10-C, 11-B, 12-B, 13-C, 14-A, 15-C, 16-A, 17-B, 18-A, 19-C, 20-B

Padişahın Selamı
Çizgilerle Deyimler “Otur oturduğun yere”
Çizgilerle Deyimler “Otur oturduğun yere”
Gazetecilik ve dergicilik gönül işi
Gazetecilik ve dergicilik gönül işi

Can Kardeş Dergisi Yayın Yönetmeni Demirhan Kadıoğlu, Esenler Dr. İbrahim Turhan Lisesi öğrencilerine gazetecilik ve tasarım konusunda ders verdi. Gazeteciliğin zorlu ve meşakkatli bir yol olduğunu söyleyen Kadıoğlu, bu mesleğin sürekliliğine vurgu yaptı. Habercilikte insan faktörünün önemine vurgu yapan Kadıoğlu, gazeteciliğin aynı zamanda bir gönül işi olduğunu da söyledi.

7’DEN 77’YE CAN KARDEŞ

Tasarım konusu olarak Can Kardeş Dergisi’nden örnekler veren Kadıoğlu, “Biz Can Kardeş Dergisi olarak tasarımımızı ilköğretim seviyesine göre
belirledik. Çocuk yayıncılığı zor bir iş, bu bakımdan dergi tasarımımızda, 7-14 yaş arasına yönelik grafik tasarımları yapıyoruz. Şu var ki, dergimiz, 7’den 77’e çocuk kalan herkese hitap ediyor” dedi. Kadıoğlu, gençlere gazetecilik ve tasarım dersi verdi.

BİR ODA DOLUSU ELEMAN YERİNE BİR PROGRAM

Grafik ve tasarımın geçmişte el yordamıyla yapıldığını örnekler vererek anlatan Kadıoğlu, “Şimdi teknolojik imkânları seferber ediyoruz. Bir oda dolusu eleman işçilerin yapabildiği bir ürünü, şimdi bilgisayar bir programla yapabiliyor.” Tasarımı okuyan gençlerin sadece bilgisayara dayanarak üretim yapmasını eksik bulan Kadıoğlu, mümkün olduğu kadar kalemle olan temasını kaybetmemelerini tavsiye etti. “Teknolojik imkanlar bir yere kadar, ama el çizimlerinde kağıt kalem ilişkisini asla göz ardı etmeyin” diyerek konuşmasına son veren Kadıoğlu, gençlere bir çizimin nasıl yapılacağını aşamalı olarak gösterdi.

 

Şenlik
Şenlik
Ben bir yaradılış harikasıyım
Ben bir yaradılış harikasıyım

Tavus kuşu denince aklına ne gelir?

Tabii ki, gözünün alamayacağı renkler gelir.
O halde, haydi tüylerimi takip et
bakalım; hazırsan seni ta Hindistan’a
götüreceğim.
Neden mi?
Genellikle bu bölgede yaşarım da ondan.
İki türümüz var; mavi ve yeşil…
Ben “mavi” renkli olan tavus kuşuyum.
Hindistan’da milli bir sembol olarak gösterilirim.

BİZİ YOK ETMEYİN
Bir de Dünya Koruma Birliği tarafından nesli
tükenmekte olan hayvanlar listesine alınmışız.
İki sebebi var;
Birincisi; sürekli siz insanlar bizi avlıyorsunuz.
İkincisi; insanlar coğrafyamızı alabildiğine bozuyor.
Yani kainat, insan eli değince, karışıyor.
Dengeleri alt üst ediyor.
Bazı insanlar, hayvanları avlayarak dünyanın
ekolojik dengesini bozuyor maalesef.

RENKLERİM HASSAS BİR MEKANİZMA
Neyse, gelelim bana; başım ve boynumdaki mavi renkleri görüyorsun değil mi?

Kuyruğumdaki tüylerim yaldızlı ve yeşil renklidir.
Uçlarına da bu mükemmel sanatı tamamlayan yuvarlak benekli bir bölüm bulunur.
Aslında tüylerim, ışığın farklı dalga boyutlarını süzüp yansıtabilen küçük tüylerin olduğu hassas bir mekanizmaya dayanır.
Bilim insanların araştırmalarına göre, tüylerimin parlak renkleri pigmentler tarafından değil, iki boyutlu olan ve kristale benzer küçük yapılar tarafından üretilir. Yine bilim insanları, ilave optik incelemeler ve hesaplamalarla kristallerin arasındaki boşlukları ve bunların etkilerini incelemişler…
Sonuç mu? Bu ızgaradaki boşlukların boyutlarının ve şekillerinin, ışığın hafif farklı açılarda yansıtılmasına, böylece renkteki çeşitlenmeye yol açtığını bulmuşlar.

MUHTEŞEM DETAYLARIM

Kuşku yok ki, kuyruğum bana muhteşem bir görünüm kazandırıyor.  Nitekim yaklaşık olarak 110-125 santimetre iken kuyruğum 120-130 santimetre olabiliyor. Bu sahip olduğum kuyruk, renk ve desenler Allah’ın hem “Sani” hem de “Müzeyyin” isminin en güzel yansımalarından biri olduğunu söylemeliyim.

RENKLERİM TESADÜF ESERİ OLAMAZ

Bir düşün; hayranlık uyandıran renk uyumu, tesadüfen meydana gelebilir mi?
Elbette mümkün değil. O halde, hiçbir tablo ile kıyaslanmayacak kadar mükemmel kuyruğum da kendiliğinden meydana gelmemiştir.
Bu renk uyumunu ve estetiği görüp de hayran olmayan insan yoktur.
Bu ancak, âlemleri yaratan sonsuz bir güce sahip olan Allah’a mahsustur.