Patates Kroket

Arkadaşlar, aranızda patates sevmeyen var mı? Sizin gibi ben de çok seviyorum patatesi. Hem de bütün yemek çeşitlerinde. Bu tarifi denedikten sonra patatesi bir kez daha seveceksiniz. Tarifimiz “Patates Kroket”. Kroket ne demek diye soracak olursanız; un ve yumurtaya bulanarak kızartılan yiyeceklere kroket diyoruz. Yabancı kökenli bir kelimedir. Siz isterseniz “patates topları” da diyebilirsiniz.

Malzemeler:
İç Malzemeler
• 4-5 adet patates
• 2 yumurta sarısı akını bulamak için kullanacağız
• Tuz, karabiber, pulbiber
• Yarım kâse kaşar peyniri

Bulamak için
• 1 su bardağı un
• 1 su bardağı galeta unu
• 2 yumurta akı

Kızartmak için
• Sıvı yağ

Patateslerimizi tencereye koyup üzerini kapatacak kadar suyla dolduruyoruz ve haşlıyoruz. Kaşar peynirimizi küp küp doğruyoruz. Yumurtaların akıyla sarısını birbirinden ayırıyoruz. Yumurta akını çatalla çırparak biraz köpürtüyoruz. Un ve galeta ununu da ayrı kaplara koyuyoruz. Patates toplarımızı rahat bulayabilmek için geniş kaplar tercih edebiliriz. Patateslerimizin pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Bunu anlayabilmek için elimize bir çatal alıp patateslere batırabiliriz. Eğer çatal patateslere rahat batıyorsa pişmiş demektir. Sertlik geliyorsa biraz daha beklememiz gerekecektir.

Pişen patateslerimiz soğuduktan sonra kabuklarını soyuyoruz. Bir yoğurma kabına alıp eziyoruz. Püre haline getiriyoruz. Yumurta sarısını, tuz ve
baharatları ekledikten sonra yoğuruyoruz.

 

Eğer şekil verecek kıvama gelmediyse bir kaşık un ya da nişasta ekleyebiliriz. Hazırladığımız patates hamurundan ceviz büyüklüğünde patates parçası alıp yuvarlıyoruz. Sonra avucumuzun içinde bastırarak patates bezeleri elde ediyoruz. İçine bir adet küp kaşar peyniri koyup kapatıyoruz. Yuvarlayıp top haline getiriyoruz. Yani patates toplarının içine kaşar peynirini saklıyoruz. Bu işlemi yapmakta zorlanırsanız kaşar peyniri rendeleyip hamurun içinde karıştırabilirsiniz. Bu şekilde yapmak tarifimizi biraz daha pratikleştirecektir. Patates toplarımızı önce una, sonra yumurta akına ve ardından da galeta ununa buluyoruz. Bütün patatesleri bu şekilde hazırladıktan sonra kızartma işlemine geçiyoruz.

Bu aşamada bir büyüğümüzden yardım istiyoruz. Geniş bir tavaya sıvıyağ ekliyoruz. Altını açıp yüksek ateşte yağımızı kızgınlaştırıyoruz. Tehlikeli olabileceği için dikkat ediyoruz. Yağımız kızgınlaşınca içine hazırladığımız patates toplarını atıyoruz.Her tarafının pişmiş olması için bir maşa ya da çatal yardımıyla çeviriyoruz. Pişen patates toplarımızı bir servis tabağına alıyoruz. Patates kroketlerimizi çok fazla soğutmadan yersek içindeki kaşar peynirinin akışındaki güzellikten faydalanabiliriz. Bu görüntü benim çok hoşuma gidiyor sanırım. Görüntüsü kadar tadı da bir o kadar güzel olan patates kroketlerimizi afiyetle yiyebiliriz.

NUREFŞAN AKKAYA 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*