Ormanın En Hızlı Atleti: ÇİTA

Olimpiyatlarda en hızlı koşucu kim diye sorsam?

Hüseyin Bolt dersin. Evet, onun hızına kimse yetişemiyor. Peki, hayvanlar âleminde bu durum nasıl? Sabırlı ol, sana kendimi tanıtayım; Benim adım Çita. Kedigiller ailesinin bir üyesiyim. Gerçekten çok hızlıyım!
Dinlendiğim yerden sıçrayarak ilk saniyede 70 kilometrelik bir hıza çıkabilirim. Bazı bilim insanları bizlerin saatte 112 kilometre hızla koştuğumuzu bile tespit etmiş… Bu benim şimşek hızıyla koştuğumu gösterir. Biliyor musun? 2 saniye gibi bir sürede saatte 70 kilometre hıza çıkarım. 4,5 saniyede ise 100 kilometre hıza ulaşırım, hem de hiç zorlanmadan. Ne o şaşırdın mı?

DEPAR ATLETİ

Şimdi sıkı dur;
En son ulaştığım hız saatte kaç kilometre biliyor musun? Tam 140 kilometre.
En hızlı bir arabayla neredeyse eşit hızda giderim. Ayrıca 140 kilometre hızdayken bile hiç bir arabanın ve motosikletin yapamayacağını yapar
ve inanılmaz bir açı ile çok sert dönüşler yapabilirim. Bu dönüşlerimde ise savrulma söz konusu olmaz. Ancak tam bir depar (çıkış) atleti derler
bana.

HIZLI AMA YORGUN

Maksimum hızımı sadece 4-5 saniye sürdürebilirim.
Ancak bu hızım 400-500 metre yol aldıktan sonra düşer…
Çünkü çok çabuk yorulurum.
Bizler tam bir avcı olarak biliniriz ancak bazı insanlar derimiz için bizi avlıyor. Bu yüzden neslimiz çok çabuk tükeniyor. Afrika’da özel bir koruma altına alınmış olsak bile insanların av merakı yüzünden varlığımızı çok zor şartlar altında sürdürebiliyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*