Aylar: Mart 2018

Bulmaca
Demirci
Genç Yazar Çizerler
Dünyayı Kurtaran Kedi
Kitap okuyalım mı?
Kitap okuyalım mı?

1. sınıfın 2. dönemine bol bol hikâye kitabı okuyarak başladık. Sınıfımızda bir kütüphane oluşturduk. Okumanın ne kadar güzel bir duygu olduğunu, okudukça daha iyi anlıyorum. Okula başladıktan sonra, oyun oynamaya daha az vaktim kaldı. Oyuncaklarımla oyun oynamayı da çok özledim.
Benim de aklıma şöyle bir fikir geldi. Hem oyun oynamanın hem de kitap okumanın bir yolunu buldum. Oyuncaklarımla oynarken onlara kitap okuyorum. Beni dinlediklerini hayal ediyorum. Bazen de okuduğum hikâyedeki karakterlerin her birini, bir oyuncağımın yerine koyup onları seslendiriyorum. Böyle oynarken bir gün, “Neden oyuncaklarıma da küçük kitaplar yapmıyorum ki?” dedim. Ve yaptım. Nasıl mı? Bunun için iki yol var. Evde artık okunmayan, işe yaramayan dergilerin zımbalı yerlerinden, oyuncak bebeğinizin boyutuna uygun minik kitaplar kesebilirsiniz.

Bunun dışında, kâğıtları küçük kesip, defter gibi katlayarak zımbalayabilirsiniz. Zımbalama konusunda büyüklerinizden
yardım almanızı tavsiye ederim. Okumak çok eğlenceli arkadaşlar. Oyun oynamamıza da engel değil.
Hepinize bol okumalı ve eğlenceli günler dilerim.
Hoşça kalın.

Lemanur Yükselten

Karakterimizi Değerlerle Buluşturuyoruz
Karakterimizi Değerlerle Buluşturuyoruz

Can Kardeş Yayınları hız kesmiyor. Mahsun serisinden sonra, Vız Vız Arı da kitaplaştırıldı.

23 yıl önce Can Kardeş Dergisi’nin sayfalarında uçmaya başlayan Vız Vız Arı, kitaplaştırılarak çocukların beğenisine sunuldu. Basımından sonra kitap fuarlarında da yerini alan Vız Vız Arı, çocukların ilgisini çekmiş görünüyor. Vız Vız Arı’nın hem yazarı ve hem de çizeri Demirhan Kadıoğlu’yla kısaca konuştuk.

Vız Vız Arı karakteri nasıl doğdu?

Karakterlerimin yaşının çoğu 30’un üzerinde… Vız Vız Arı istisna… Doğum tarihi; 1995… Yani 23 yaşında.
Bu gün çocuk okurlardan çok daha büyük bir yaş… Aslında bir firma yüzü olarak düşünmüştük. Ama olmadı ve Can Kardeş Dergisi’nin karakteri olarak sayfalarda yerini aldı.

Vız Vız Arı ile değerler eğitimini neden buluşturdunuz?

Değerler Eğitim setleri hep hikâye veya masal tarzında anlatılıyordu. Biz de sıra dışı olsun dedik ve “değerler eğitimi”ni çizgiyle buluşturduk. Hem çizgi hikâye tarzı Can Kardeş Yayınları’nda ikinci kez deneniyor. Biliyorsunuz daha önce Mahsun karakteriyle okurları buluşturduk.
Tam 10 kitap, iki set halinde çıkardık. Vız Vız Arı da 5 kitaptan oluşan bir set halinde yayınladık. Böylelikle çocuk yayınlarında değişik bir formül uygulamış olduk.

BAŞKA SÜRPRİZLER DE VAR

Vız Vız Arı setinin çocuklara eğitim konusunda nasıl bir katkı sağlayacak?

Her kitap içinde 6 tane konu var. Birinci kitap, arkadaşlarını anlatıyor. İkinci kitap, maceralarını… Üçüncüsü, ormandakileri, dördüncüsü fikir verirken, beşincisi ise nasıl çözüm ürettiğine dair başlıklar taşıyor. Her hikâye kendi içinde, dostluğu, doğru davranışı, yardımlaşmayı, doğa ve
hayvan sevgisini anlatıyor. Eğitim zaten bu temel değerler üzerine oturmuyor mu?

Can Kardeş Yayınları olarak bu tür kitapların devamı gelecek mi?

Can Kardeş Yayınları sezona hızlı girdi. Mahsun serisinden sonra, Hilal’in Dünyası ve şimdi de Vız Vız Arı… Şu ana kadar gelen daha birçok dosya var ve sıraya koyduk. Ancak değerli eğitimci Hayrunnisa Şen’in kaleminden çıkacak olan bir setimizin hazırlık aşamasında olduğunu söyleyebilirim. Bunun dışındaki dosyaları söylemeyeyim, sürpriz olsun. Diyorum ki, Can Kardeş Yayınları’nı okumaya ve takip etmeye devam edin.

Cemil Sait Demirdöğmez 

Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Kabuğu kırıldığında içi beynimize benzeyen, zekâ arttırıcı yemişimiz hangisidir?

a) Fındık b) Badem c) Ceviz

2) Bağımlılık yapan şeyleri kullanan kişilere hangi kurum yardımcı olur? (sigara-uyuşturucu

a) Hastane b) Yeşilay c) Kızılay

3) Her yıl Çanakkale şehitlerimizi dualarla andığımız tarih hangisidir?

a) 18 Mayıs b) 23 Nisan c) 18 Mart

4) Hangi kelime tek başına bir anlam ifade etmez?

a) Al b) Ve c) Ver

5) 5 vaktin tam ortasındaki namaz hangisidir?

a) Öğlen b) İkindi c) Akşam

6) Her gün yarım saat hikâye okuyan bir çocuk bir haftada kaç saat okumuş olur?

a) Üç saat
b) Dört saat
c) Üç buçuk saat

7) Hayatları, birbirini kovalamakla geçen ikililerden, hangisi yanlış yazılmıştır?

a) Kedi-fare
b) Köpek-kedi
c) Sinek-kelebek

8) Hicri takvime göre şu an içinde olduğumuz cemaziyel-ahir ayından sonra hangi ay gelir?

a) Recep b) Şaban c) Ramazan

9) Aşağıdaki meleklerde hangileri sürekli bizimle beraber değildir?

a) Hafaza melekleri
b) Azrail
c) Kiramen-kâtibin

10) Osmanlı devletinin kurucusu olan Osman Bey’in tarihe geçmiş bilge dedesi kimdir?

a) Orhan Gazi
b) Süleyman Şah
c) Ertuğrul Gazi

11) Mart ayı bize, soğukların ardından neyi müjdeler?

a) Kar yağışını
b) Yazı
c) Baharı

12) Konuşan tek kuş türüdür. Hangisidir?

a) Muhabbet kuşu
b) Papağan
c) Huma kuşu

13) Uzadıkça kısalan şey nedir, düşünelim bakalım?

a) Lastik
b) Hayat-ömür
c) Saç

14) Aşağıdaki eşyalarımızı, yazdan kışa doğru geçerken hangi sıralamaya göre kullanırız?

a) Battaniye-yorgan-çarşaf
b) Pike-battaniye-yorgan
c) Battaniye-pike-yorgan

15) Bir özelliği bakımından en çok benzerlik gösteren varlıklar hangi şıkta verilmiştir?

a) Güneş-limon civciv
b) Çilek-muz-dondurma
c) Çorba-ayran-pilav

16) Müsaade isteyerek konuşmak hangi tür kurallara aittir?

a) Görgü kuralları
b) Çevre kuralları
c) Trafik kuralları

17) Aşağıdaki kelimelerden hangileri yanlış eşleştirilmiştir?

a) Atkı – Kaşkol
b) Şapka – Bere
c) Eldiven – Çorap

18) Bir düzine tavuğun birer tane yavrusu olursa toplam kaç civciv olur?

a) 10 b) 12 c) 24

19) Allah’ın isimlerinin en sevaplısı ve en büyüğü olarak nitelenen ismin adı nedir?

a) Esmaül Hüsna
b) İsmi Azam
c) 99 Esma

20) Peygamberimizden (asm) bahsedildiğinde hemen saygı ve sevgi belirtisi olarak yaptığımız şeyin adı nedir?

a) Besmele çekmek
b) Kelime-i şehadet getirmek
c) Salâvat getirmek

TESTİN ÇÖZÜMÜ:

1-C, 2-B, 3-C, 4-B, 5-B, 6-C, 7-C, 8-A, 9-B, 10-B, 11-C, 12-B, 13-B, 14-B, 15-A, 16-A, 17-C, 18-B, 19-B, 20-C

Gülümseten Düşler Kitaplardan Geçer
Gülümseten Düşler Kitaplardan Geçer

Hayallerimiz vardır uçsuz bucaksız.. Onları büyüten, gülümseten şey ise kitaplardır. Hayallerinize gülücükler göndermek istemez misiniz? Okumak bunun birinci şartı, bir çok okulda kütüphane bulunmuyor. “Tozlu Raflardan Rengarenk Düşlere” sloganı ile yola çıkan bir grup genç, küçük okullara kütüphane taşıyarak çocukların hayallerini süslüyor. Projelerinin adı “Gülümseten Düşler Kitaplardan Geçer.”

Gelin anlatalım..
Ülkemizde kişi başına düşen kitap sayısı en son 8 olarak biliniyor.
Maalesef kitaplar yerini TV ve internete bıraktı. Bu oran küçük şehirlere gittikçe düşüyor. Çoğu köy okulunda kütüphaneler bulunmuyor
bile. İşte Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Kulübü, küçük okullara kütüphane taşıyan sosyal sorumluluk projesi başlattı. Bu proje ihtiyacı olan köy okullarına gidip kütüphane kuruyor. Sadece kurmakla kalmıyor tasarımdan boyasına, kitabından sınıfa koyulacak masa, raf ve onların montajına kadar her şeyi yapıyorlar.
En önemlisi nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Kitap sevgisi aşılıyorlar. Çeşitli oyunlar oynatarak, çocuklarla kaynaşıyor okumaya teşvik ediyor. Bunun için genç gönüllüler bir ekip kurdu. Projelerini büyütüp, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için farkındalık oluşturuyorlar. İlk gönül köprülerini kurdukları Tokat Necmi Muammer Ortaokulu’ndan sonra Muğla Köyceğiz Pınar Kulfat Ortaokulu‘nu gülümsettiler: “Tokat’ta yaşadığımız duyguları; hayatlarına, hayallerine ışık olduğumuz çocukları çok sevdik. Onların gözlerindeki ışıltıyı daha fazla çocukta görebilmek amacıyla yeni projelere yelken açmaya devam ediyoruz.”
Sözlerini tekrar ettiler: “Kütüphane diyorsak sadece kitaplarla dolu kapısı kilitli bir odadan bahsetmiyoruz. Kütüphanenin boyası, dizaynı, teknolojik donanımı kısaca her şeyi ile ilgileniyoruz.”

KÜBRA ÖRNEK 

Padişahın Selamı
Dijital Kitap Uygulamaları
Dijital Kitap Uygulamaları

Biliyor musunuz, ilk ‘yazıyı’ icat eden insan yazıyı önce taşlara yazmış. Daha sonra derilere… Kağıdın icadıyla ‘yazı’ kağıt üzerine yazılarak kitapları meydana getirmiştir. Yani insan düşüncülerini fikirlerini, duygularını taşların üzerine yazarak başlamış, kağıda yazarak devam etmiş daha sonra da elektronik ortama taşımış. Bütün bu gelişmeler insanoğlunun yaratılışına konan yetenek, zamanla çalışması sonucu gelişmiş. Bilim adamlarının, yazarların bilgileri doğrudan elektronik ortamda kitap olarak yazılmış içeriğe ‘e-kitap’ deniliyor.

AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI
Avantajı:
-Zamandan tasarruf, mekandan bağımsızlık ve erişimde kolaylık sağlar.
-Doğal kaynaklarn tüketilmesine karşıdır. Çevre dostudur.
-Yazarların eserleri ile ilgili geri bildirimler almasını sağlar. Ki birçok yazar kendini aşma fırsatı bulmuş ve bulacaktır.
-Engelli okuyucular içinde büyük ölçüde kolaylık sağlayacak bir araçtır.
-Not alabilme kitap üzerinde işaretler yaparak geriye dönme imkânı daha kolaydır.
Dezavantajı:
-E-kitap okuma cihazlarından bazıları uzun süreli ve sık kullanımlarda baş ağrısı göz yorgunluğu yapar.
-Sağlık açısından kalitesiz üretilen e-kitaplar, his kaybı, psikolojik rahatsızlık, kas ve iskelet sistemine kalıcı hasar verir.
**
Avantaj ve dezavantajlarını belirttiğimiz e-kitap ile diğer normal kitap arasındaki tercihimizi yaparken ifrat ve tefrite kaçmayarak, her iki kitaptan
faydalanma yoluna gidebiliriz.

 

Melek Dokumacı