Aylar: Kasım 2017

Bulmaca
Tahtın Hesabı
Genç Yazar Çizerler
Eskişehir’de Can Kardeş Rüzgârı Esti!

Geçen ay gerçekleştirilen 2. Eskişehir Kitap Fuarı Can Kardeş okurlarıyla coştu.
Derginiz aynı zamanda çocuk yayınları ile stantta yerini aldı. Standa gelen çocuklar, Demirhan ağabeylerini görünce önce şaşırdı, sonra da kitaplarını alarak, karikatürlerini çizdirdi.
Çocukların karikatürlerini çizen Kadıoğlu, çocuklarla da sohbet etti.

Kadıoğlu yaptığı açıklamada; “Çocuklar kitapla güzel, bu fuarlar okur yazar buluşması için birer fırsat” dedi.
Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Aldığınız her kitap sizin geleceğinizi inşa eder. Can Kardeş Dergisi kaç kuşak yetiştirerek, bu ülkeye en büyük hizmeti yapmıştır” dedi.
Can Kardeş Yayınları ve dergisi tam kadro görev başında hazır bulunurken, Can Kardeş’in gönüllü ablaları da hizmette yerini aldı.

Çizgilerle Deyimler
Uyuyan Prenses: Amasra
Uyuyan Prenses: Amasra

Evet Topar hazır mısın? Bu sefer yolculuk nereye bil bakalım?
-Hav hav!
Bilemedin, Amasra’ya doğru yelken açacağız. Evet yanlış duymadın.
Yelken açacağız dedim, yani gideceğimiz yer liman bölgesi olduğu için
ulaşımı deniz yoluyla sağlayacağız. Anladın mı beni? Hemen bir tekne
kiralayalım, ne dersin?
-Hav hav!
Güzel, aferin benim kızıma.

-Hav hav!
-Amasya değil Topar, Amasra diyorum. Son hecesinde “ra” var. Burası
Hititlerin 12’inci yüzyılda kurdukları bir şehirmiş. Daha sonra Perslerin etkisinde kalmış, daha sonraları Pontus’lar, Romalı
ve Cenovalılar’ın eline geçmiş. Geçmişte kale ve kiliseleri ile ünlenmiş. Ne zamanki 1460 yılında Fatih Sultan Mehmed Amasra’yı fethetmiş, hemen bir kiliseyi camiye çevirmiş. O zaman “uyuyan prenses”e benzetilen Amasra, Osmanlılar döneminde kadılık merkezi olmuş.
Asıl adı Amastris’miş, Amasra buradan gelmektedir. Buraya aynı zamanda Çeşm-i
Cihan da denmekteymiş. Böyle denmesinin sebebi; Fatih Sultan Mehmed daha şehzade iken buraları zaptediyor ve Amasra’nın güzelliğine hayran kalıyor. İşte küçük Fatih “Lala”sına dönüp, “Lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola?” demiş.
**

Evet saatler süren yolculuktan sonra, Amasra’ya geldik. Burası Karadeniz’de ufak bir tatil kasabası. Denize doğru uzanan ve ortasında kara boğazı yapan bir burun üzerine kurulu.. Şehrin merkezini içine alan bir kale görüyoruz burada. Karşısında
ise bir ada var… Tavşanlar burada yoğun olarak yaşar.
Haa, buranın bir de balığı meşhur…
Balık yemeden Amasra’dan ayrılmak yok…
Bir de ballı yoğurdu meşhur… Bunları yemeden eve dönerseniz, bilin ki, hayatınızda bir şeyler eksik kalacaktır.
Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı ve bağımsız
adaları ile eşsiz bir görsel güzelliğe de sahip burası… Amasra hem 3000 yıllık tarihi, hem çekicilik ve balıkçılığa dayanan
yerel sanatları, hem de kendini çevreleyen ormanlık alanları ile görülmeye değer yerlerden biridir.
Öyle değil mi Topar? -Hav hav!
Tamam, şimdi şu taze balıkları bir yiyelim ondan sonra eve döneriz.

Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) İçinde bulunduğumuz ay ile hangi mevsimi bitirmiş oluyoruz?
a) İlkbahar b) Sonbahar c) Kış

2) Aşağıdakilerden hangisi çocuk haklarından biri değildir?
a) Kız-erkek her çocuğun eğitim hakkı vardır.
b) Her çocuk sağlıklı bir ortamda büyümelidir.
c) Çocuklar fabrikalarda çalışmalıdır.

3)“Başlatır heyece, ulaştırır yüceye. Bir sürü kızı-oğlu vardır. Bilgilerin hepsi ondadır.” Bilin bakalım bu bilmecenin cevabı nedir?
a) Baba b) Doktor c) Öğretmen

4) Günün en kısa kılınan namazı hangisidir?
a) Sabah namazı
b) Öğle namazı
c) Akşam namazı

5) Hesap makinesinin çok daha gelişmiş hali olan, parlak ekranlı aracın adı nedir?
a) Yazarkasa
b) Tepegöz
c) Bilgisayar

6) Mevlid Kandili adıyla kutladığımız günün özelliği nedir?
a) Peygamberimizin (asm)gökyüzüne çıkarılması
b) Peygamberimizin (asm) doğum günü
c) Peygamberimizin (asm) vefatı

7) Her gün yaşadığı olayları düzenli olarak yazan bir öğrenci ne tür bir yazı yazmış olur?
a) Kompozisyon
b) Şiir
c) Günlük (günce)

8) Günün en kısa kılınan namazı kaç rekâttır?
a) 2 b) 4 c) 8

9) Aşağıdakilerden hangisi karşılıklı iletişim kurduğumuz araçlardan değildir?
a) Telefon b) TV c) Bilgisayar

10) Bazen çok mutlu olur ve bize onca güzel şeyi veren Allah’ımıza teşekkür etme isteği duyarız. Böyle durumlarda hangi kelimeyi kullanmalıyız?
a) Şükürler olsun b) Teşekkürler c) Sağ ol

11) Asıl zenginliği -hiç bitmeyecek olanı tanımlayan durum hangisidir?
a) Cebinde çok parası olmak
b) Az harcayan olmak
c) Kanaatkâr olmak

12) Dünyaya dışarıdan bakacak olsak, üzerinde en çok hangi rengin hâkim olduğunu görürüz?
a) Sarı b) Mavi c) Toprak rengi

13) Hangisi anne-babamıza karşı sergilediğimiz doğru bir davranış değildir?
a) Her gün para istemek
b) İşlerde yardımcı olmak
c) Edeple konuşmak

14) Hangisi TV-tablet izlemekle ilgili doğru olandır?
a) İstediğimiz her programı izleriz.
b) Gece veya gündüz canımız istedikçe izleriz.
c) Yapılacak görevlerimiz bitince uzak mesafeden izleyebiliriz.

15) Bir öğrencinin okulla ilgili görevlerinden biri olmayan, aşağıdaki şıklardan hangisidir?
a) Derse vaktinde gitmek
b) Sınav sorusu hazırlamak
c) Konuşmayarak dersi dikkatli dinlemek

16) “Allah (cc) beni bir …………. olarak göndermiştir.” hadisindeki noktalı yeri doğru olarak doldurun.
a) Muallim(öğretmen)
b) Doktor
c) Tüccar

17) Hz. Ali’ye atfedilen “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözü, bize en çok aşağıdakilerden
hangisine saygı duymamız gerektiğini hatırlatır?
a) Komşuya
b) Öğretmenimize
c) Anne-babaya

18) Geçen yıldan yarım deste kalemi kalan bir öğrenciye, bu yıl da bir düzine kalem hediye gelmiştir. Bu yıl için kaç kalemi
olmuştur?
a) 17 b) 24 c) 18

19) Aşağıdakilerden hangisini yaparsak, kitap okumamızı hızlandırmaya yardımcı olmuş oluruz?
a) TV izlersek
b) Hikâye okursak
c) Kitapların resimlerini incelersek

20) Namaz kılarken bazı rekâtlarda Fatiha suresinden önce okunan duanın adı nedir?
a) Kevser b) Subhaneke c) Tahıyyat

TESTİN ÇÖZÜMÜ: 1-B, 2-C, 3-C, 4-A, 5-C, 6-B, 7-C, 8-B, 9-B,
10-A, 11-C, 12-B, 13-A, 14-C, 15-B, 16-A, 17-B, 18-A, 19-B, 20-B

Kitap Bizim Dostumuz
Kitap Bizim Dostumuz

Sevgili Can Kardeş’ler Kasım ayına girdik.
Biliyorsunuz, Çocuk Kitapları Haftası bu ayın içinde yer alıyor.
Kitaplar bizim en yakın dostumuz, sırdaşımız değil mi?
Bir kitap ile tüm dünyamız değiştirebiliriz.
Ben de merak ettim ve sokaktaki arkadaşlarıma hemen mikrofon uzattım;
“Hangi tür kitap seversin, neden?” diye sordum.
Birbirinden renkli cevaplar sizi bekliyor. Haydi hep birlikte okuyalım!

Mehmet Akif: Sarı, kırmızı ve mavi kitapları severim. Pembe ilgimi çekmiyor.

Ümmü Gülsüm: Tavşan resimli kitabı seviyorum tavşan havuç yiyor.

Necip: Ben, masal kitabını severim. Özellikle Keloğlan ve Nasreddin Hoca kitapları ilgimi çeker.

Tuğba: Sevimli ayıcık, küçük aslan, zürafa ve bebeğin olduğu kitabı seviyorum ben.

Osman Said: Boyama ve faaliyet resimlerinin olduğu kitapları severim. Arabalı da olabilir ama öncelikle içerisinde bulmaca olacak.
Okuma yazma öğrenince bulmaca çözeceğim.

Hüseyin: Hikâyeleri seviyorum, içindeki hayvanları ve hayvanlarla oynayan çocukları da…

Padişahın Selamı
Kıvırcık’ın Not Defteri