Aylar: Ekim 2017

Bulmaca
Bulmaca
Dindar Bir Cumhuriyetçi
Dindar Bir Cumhuriyetçi
Genç Yazar Çizerler
Padişahın Selamı
Yuşa Tepesi’nde…
Yuşa Tepesi’nde…

Bu gün biraz geç kalktım. Ee.. Hafta sonunu geziye ayırdığım için biraz geç kalktım kendimce… Ancak annem kahvaltıya kalkmam için çok ısrar etti… Birazdan inşallah, kahvaltı sonrası, Beykoz’da yer alan Yuşa Tepesi’ne çıkacağım.
Kavacık sapağından Tokatköy’e varacağım, zaten tabelalar o yöne doğru gösteriyor.
Bana da yakın. Öyle balona binmeme gerek kalmayacak.
*
Haydi Topar kahvaltını bitirdiysen, ben hazırım. Seni bekliyorum. Ooo! Bakıyorum, benden hızlısın.
O halde hemen yola çıkalım ne dersin?

HAZRETİ YUSUF’UN TORUNU: HZ. YUŞA

Yuşa Aleyhisselam Dergahı veya Hz. Yuşa Tepesi de denen yere gitmeden önce kitaplardan derlediğim bilgileri size aktarmak istiyorum;
Hazret-i Yusuf’un soyundan gelmekte olan Hazreti Yuşa Mısır’da doğmuş. Bazı araştırmacılar, Musa Peygamber ile birlikte
Boğaziçi’ne geldiğini daha sonra burada vefat ettiğini söyler. Günümüzde Yuşa Tepesi olarak bilinen alana gömülmüş…
Yahudiler ve Hıristiyanlar, Hz. Yuşa’yı “Yaşu” adı ile anmaktadır.

17 METRE UZUNLUĞUNDA MEZAR

İşte şu an tam Yuşa Tepesi’ndeyim. Yani Hz. Yuşa Türbesinin yer aldığı bölümde.
Hemen yanında aynı zamanda Hz. Yuşa Camiisi yer alır. Mezar tam olarak 17 metre uzunluğunda…
Bunun sebebi ise bedenin boyundan kaynaklandığı söylenir. Cenazenin tam olarak bu alanın neresinde yattığı bilinmediğinden dolayı 17 metrelik bir alan koruma altına alınmış.
*
Bu türbe 1755 yılında öncelikle bir mescit olarak yaptırılmış. Daha sonra Hz. Yuşa’ya ait olduğuna inanılan mezarın etrafına koruma amaçlı bir duvar örülmüş. Sonraki yıllarda Hz. Yuşa Camisi bir yangın geçirmiş fakat Sultan Abdülaziz döneminde ilk haline uygun olarak yenilenmiş ve gerekli
bakım sağlanmış.

YUŞA TEPESİ’NİN SIRRI

Yuşa tepesinin bir sırrı var arkadaşlar.
Anlatayım mı?
Sultan Süleyman’ın hükümdar olmasının hemen ardından, Kanuni’nin süt kardeşi
olan Şeyh Yahya Efendi için biri Beşiktaş’ta biri de Anadolu kavağında olmak üzere iki tane dergah hazırlatır. Şeyh
Yahya Efendi bir gün uyurken rüyasında birini görür. Bu kişi ona rüyasında “Ben Yûşa Peygamberim, beni ziyaret et. Ben şu tepede yatıyorum, gel ve beni bul.” diye seslenir. Şeyh Yahya Efendi bu rüyayı dikkate almaz ve rüyasında gördüğü tepeye gitmez. Ardından ertesi gece aynı kişi
tekrar rüyasında girer ve rüyada ” Gelmedin, yarın gel ve beni bul.” der. Bunun üzerine Şeyh Yahya Efendi Hz. Yûşa’nın
mezarının yerini araştırır ve mezarın Filistin’de olduğu hakkında bazı bilgilere erişir.

HZ. YUŞA TEPESİ’Nİ BULAN KİŞİ: ŞEYH YAHYA EFENDİ

Şeyh Yahya Efendi rüyada gördüğü tepelere tekrar gitmez ve rüyayı ciddiye almamaya karar verir. Fakat o gece tekrar rüyasında aynı kişiyi görür. Bu sefer rüyasında yediği azardan dolayı gündüz uyanır ve hemen rüyasında gördüğü alana gider.
Burada bir çoban ile karşılaşır. Ona ne kadar zamandır bu bölgede hayvan otlattığını sorar. Çoban yaklaşık 10 gibi bir süre belirtir. Bunun üzerine Şeyh Yahya Efendi, çobana bu süre içerisinde bu bölgede ilginç bir duruma rastlayıp rastlamadığını sorar. Çoban ise hemen yemyeşil çimenlik
bir alanı gösterir. ”Hayvanlarımı buraya ne zaman getirsem orada ki yeşil alana hiç basmadılar. Her zaman etrafından geçip otlandılar. Ne oradaki otları yerler ne de oranın üstüne basarlar.” dedi. O günden beri Şeyh Yahya Efendi, Hz. Yûşa türbesini bulan kişi olarak bilinmektedir.
Bu olayın ardından hemen Kanuni Sultan Süleyman’a giderek durumu anlatır ve o alana hemen bir türbe yaptırılır.

Çizgilerle Deyimler
Eğlenceli Test
Eğlenceli Test

1) Akraba ve eş dost ziyareti anlamına gelen tabir hangisidir?
a) Selamlama b) Bayramlaşma c) Sıla-i rahim

2) Uzun bir toplama işlemini pratik hale getiren tablonun adı nedir?
a) Çerçeve b) Çarpım tablosu c) Tabldot

3) Aşağıdakilerden hangisi bir tür değildir?
a) Balık b) İstanbul c) Pantolon

4) Cumhuriyet’in ilan edildiği tarihi doğru olarak hatırlayalım, işaretleyelim.
a) 29 Ekim 1923 b) 19 Ekim 1920 c) 23 Nisan 1923

5) ”Zeynep okuldan ne zaman gelecek” cümlesinin türü nedir?
a) Merak cümlesi b) Olumsuz cümle c) Soru cümlesi

6) Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (asm) davranışlarını uygularsak ne yapmış oluruz?
a) Hadis okumuş oluruz b) Sünnete uymuş oluruz c) Kur’ân okumuş oluruz

7) 4 mevsimden en soğuk ve en sıcak olanı saymazsak geriye kalan mevsimlerin ortak adı nedir?
a) Bahar b) Cemre c) Yıl

8) Karıncalarla konuşabilen peygamber kimdir?
a) Hz. İsa b) Hz. Nuh c) Hz. Süleyman

9) Hangi bilmecede sevimli bir hayvan gizlidir?
a) Gökte bir köprü rengi yedi türlü
b) Ha bire zıplar bulduğu cevizi toplar
c) Kirazın eşiyim birazcık ekşiyim

10) Hangi şekil diğerlerinden görünüm olarak epeyce farklıdır?
a) Altıgen b) Dikdörtgen c) Daire

 

11) “Yangın var…” cümlesinin sonuna hangi işareti koyarsak doğru olur?
a) Soru işareti b) Nokta c) Ünlem

12) Bugünkü tarihten doğum tarihinizi çıkarırsanız sonuç sizin için neyi gösterir?
a) Tarihi b) Kendi yaşımızı c) Baba yaşını

13) Süt, pirinç ve şekerle pişirilen tatlının adı
nedir?
a) Bulamaç b) Aş c) Sütlaç

14) Fıkralarıyla ünlü coğrafi bölgemiz hangisidir?
a) Ege b) Karadeniz c) Doğuanadolu

15) Kötü alışkanlık ve bağımlılıklarla mücadele etmemize yardımcı olan kuruluş hangisidir?
a) Kızılay b) Yeşilay c) Hastane

16) Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi fayda ilişkisi açısından yanlıştır?
a) Havuç-göz b) Süt-kemikler c) Pırasa-boy

17) Evde sağlıklı bir ekmek pişirmek için aşağıdakilerden hangisine ihtiyacımız yoktur?
a) Un b) Maya c) Ayran

18) Kur’ân-ı Kerim’i baştan sona bir kez okuyup bitiren ne yapmış olur?
a) Hafız olur
b) Hatim etmiş olur
c) Cüz okumuş olur

19) Duyu organlarımızla ilgili eşleştirmelerden hangisi doğrudur?
a) Dil-çiçek b) Dil-dondurma c) Göz-parfüm

20) Aşağıdaki isimlerden hangisi bize, fıkralarla alakalı çağrışım yapmaz?
a) Temel b) Nasreddin Hoca c) Hazerfen

TESTİN ÇÖZÜMÜ: 1-C, 2-B, 3-C, 4-A, 5-C, 6-B, 7-C, 8-C, 9-B,
10-C, 11-C, 12-B, 13-C, 14-B, 15-B, 16-C, 17-C, 18-B, 19-B, 20-C

Kıvırcık’ın Dünyası
Kıvırcık’ın Dünyası

UZAY HAFTASI(4-10 Ekim)

Her yıl 4-10 Ekim tarihleri arası Dünya Uzay Haftası olarak kutlanmaktadır.
1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş olan bu haftanın bu tarihlerde kutlanmasının insanoğlunun uzay yolculuğundaki iki önemli dönüm noktasına işaret etmektedir.
Bunların ilki elbette SSCB tarafından 4 Ekim 1957 tarihinde dünyanın ilk yapay uydusu olan Sputnik 1’in uzaya fırlatılmasıydı.
İkincisi ise 10 Ekim 1967’de uzayın keşfi, kullanım hakları ve devletlerin faaliyetlerini kapsayan bir Uzay Antlaşması’nın yürürlüğe girmesiydi.

YAŞLILAR GÜNÜ (1 Ekim)

Dünya nüfusunda yaşlı insan sayısında artış tesbit edilmiş. Bu sayı ile birlikte kişilerin “yaşlı sağlığı” konusunda
bilgilendirilmesi ve yaşlıların gerek sağlık gerekse sosyal açıdan hayat standartlarının yükseltilmesine dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1Ekim, Dünya Yaşlılar Günü olarak belirlenmiş…
Ama görülüyor ki, bu sadece bir araştırmadan ibaret kalıyor.
Bizde ise hem dini açıdan hem de geleneklerimizden kaynaklanan “yaşlılarımıza saygı” halen devam etmekte olup, sadece bir güne hapsetmeyip her günümüzü yaşlılara ayırmamız büyük bir incelik.

HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ (4 Ekim)

Hayvanları korumak insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve onların daha iyi şartlarda beslenmelerini ve barınmalarını
sağlamak amacıyla Hayvan Koruma Birliği’ni kuruldu. Bu kurum bilinen ilk hayvan koruma kurumudur. Aynı amaçla Hollanda’da Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu kuruldu ve 4 Ekim hayvanları koruma günü ilan edildi.

DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ (2 Ekim)

Arkadaşlar, her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Çocuk Günü olarak kutlanır.
Çocukların iyi yetiştirilmesi milletlerin ortak görevi olarak kabul edilmiş.
Biliyor musunuz, bu görev için ilk faaliyet tarihi 1923 yılına kadar gitmektedir.
1923 yılında 40 ülkenin temsilcileri İsviçre’nin Cenevre kentinde Uluslararası Çocukları Koruma Birliği’ni oluşturdular.
Bu kuruluş, Birleşmiş Milletler Örgütü’ nün kurulmasının ardından UNICEF’e dönüştü. UNICEF, “Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu”nun kısaltılmış adıdır.

AHİLİK HAFTASI (9 Ekim)

Ahilik, kelime olarak, Arapça “kardeşim” anlamına gelen “Ahî” kelimesinden gelmektedir. Bunun yanında, Ahî kelimesinin
Türkçe kökenli “Akı” kelimesinden geldiğini savunanlar da var… Akı kelimesi “eli açık, cömert, yiğit” gibi
anlam da taşımaktadır. Tarihimizde önemli bir yere sahip olan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün,
bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir diyebiliriz.
Bu manada Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, helal kazancın ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz.

 

Sevimli Dostlar
Şenlik